GENEL - 06 Haziran 2017 Salı 09:45

800 yıllık Müslüman Türklerin mumyalanmasında tuz, soğan ve bal da kullanılmış

A
A
A
800 yıllık Müslüman Türklerin mumyalanmasında tuz, soğan ve bal da kullanılmış

Türkiye’nin en zengin mumya koleksiyonunun bulunduğu Amasya Müzesindeki 800 yıllık Müslüman ve Türk mumyaların mumyalama işleminde tuz, soğan ve bal gibi maddelerin de kullanıldığı değerlendiriliyor.

Türkiye’nin en zengin mumya koleksiyonunun bulunduğu Amasya Müzesindeki 800 yıllık Müslüman ve Türk mumyaların mumyalama işleminde tuz, soğan ve bal gibi maddelerin de kullanıldığı değerlendiriliyor.


Mumyalar üzerine araştırmalar yapan sanat tarihçisi Muzaffer Doğanbaş, tıp alimi Hacı Paşa’nın 1380 tarihli Şifa-ül Eksan isimli eserinde mumyalama sanatında çeşitli ilaçlar kullanıldığını belirterek, "40 civarında mumyalama maddesinden bahsediyor. Soğan, şap, tuz, bal, bal mumu, zift, katran gibi malzemeler mumyalamada kullanılıyor” dedi.


14. yüzyılda İlhanlılar döneminde vali olarak görev yapan Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyin, Amasya’da hükmetmiş Pervane Bey, eşi ve çocuklarına ait olan mumyaları inceleyen Muzaffer Doğanbaş, Amasya Valisi Salih Işık’a verdiği bilgilerde, Mısır’daki mumyalarda reçinelerle keten sargılama yapılmasına karşın Türk dünyasında bunu görmediklerine dikkat çekti. Amasya’daki mumyaların keten sarılmadan korunduğuna değinen Muzaffer Doğanbaş, “Rutubet almadığı sürece bu mumyaların bozulma şansı yok. Tabii tuz önemli bir etken mumyalamada. Bugün bile deriyi kokmasın diye tuzluyoruz. Tuz bu noktada çok önemli bir madde” diye konuştu.


İklimlendirme cihazının yer aldığı özel bölmede sergilenen mumyaların ülkedeki en zengin koleksiyon olmasının önemine değinen Amasya Valisi Işık da müzeyi ortalama hafta içi 600, hafta sonu 2 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti. Işık, açık hava müzesi görünümündeki şehre bu yıl sonuna kadar 650 bin yerli ve yabancı ziyaretçinin gelmesini beklediklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na Brüksel’den havayoluyla ilk kez gelen 189 yolcu su takıyla karşılandı. Corendon Airlines, Belçika’nın başkenti Brüksel’den Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing 737-800 tipi uçak ve XC7655 sefer sayılı uçuş ile gelen 189 yolcu için görkemli karşılama töreni düzenlendi. Karşılama töreni saat 16.00’da geleneksel havacılık seremonisi olan ’su takı’ töreniyle başladı. Törende uçaklardan inen tüm yolcular ile pilot ve beraberindeki mürettebata karanfil ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 7 Ülke, 17 destinasyon Sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan 7 ülke ve 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirilecek. Corendon, 26 Ekim’e kadar sürecek sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran’a sezon boyunca bin 278 uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. “İlçemizde ağırlamaktan gururluyuz” Gazipaşa Kaymakamı ve Havalimanı Mülki İdare Amiri Orhan Altun Gazipaşa-Alanya Havalimanının, Mersin’den Antalya Havalimanı’na kadar kapsayan bölgedeki misafirler için avantaj olduğunu belirterek, "Bölgedeki otellerin rezervasyonlarını da göz önünde bulundurarak bu sezon yolcu sayımızın daha da artacağını ön görüyoruz. Hem Gazipaşa hem de Alanya için güzel adımlar turizmde güzel adımlar atılıyor. Bugün Brüksel’den ve sonrasında dünyanın dört bir yerinden gelen misafirlerimizi ilçemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.