KÜLTÜR SANAT - 19 Ekim 2019 Cumartesi 21:37

Vali Varol ile Milletvekili Çilez’den Sofular Mahallesi’ndeki çalışmalara inceleme

A
A
A
Vali Varol ile Milletvekili Çilez’den Sofular Mahallesi’ndeki çalışmalara inceleme

Amasya Valisi Dr.

Amasya Valisi Dr. Osman Varol, AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez ile birlikte Amasya İl Özel İdaresi tarafından uygulanan ‘Kadim Kentin Yeni Kültür Rotası, Sofular’ projesi kapsamında hayata geçirilen çalışmaları incelediler.


Sofular Mahallesi’nde Saraydüzü Caddesi ve Pirler Sokağı’ndaki cadde ile kaldırımların doğal dokuya uygun malzemeyle yenileme çalışmaları sona erdi. Sokaktaki asfalt ve beton yol ile kaldırımlar sökülerek tarihi dokuya uygun bazalt taş kaplamayla yenilendi. Restorasyonu tamamlanmak üzere olan tarihi bir binada özel konseptle oluşturulacak Yaşam Kültürleri Müzesi çalışmaları da devam ediyor.


Vali Varol, geleneksel kent dokusuna uygun şekilde yenilenen tarihi mahallenin planlanan projelerin tamamlanmasıyla birlikte turizmde cazibe merkezi olacağına inandığını belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Öğrenciler sıfır atık için bir araya geldi Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, “ENM306 Fabrika Yerleşim ve Tesis Planlama” dersinde, atıkların etkili bir şekilde yönetilmesi ve uygun altyapının oluşturulması amacıyla final projelerini geliştiriyor. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrem Düzdar tarafından verilen 3. sınıf “ENM306 Fabrika Yerleşim ve Tesis Planlama” dersinde, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından talep edilen Mobil Atık Getirme Merkezi Yer Seçimi, Atık Toplama Rotasyonu ve Geçici Atık Depolama Merkezi Yerleşim Planlaması sorunlarına bilimsel çözüm geliştirmek üzere öğrenciler, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü ile bir araya geldi. Mobil atık getirme merkezi yer seçiminde, kampüs içinde atıkların çevresel etki, erişilebilirlik, toplumun ihtiyaçları ve yasal düzenlemeler gibi faktörler gözüne alınarak belirli bölgelerde güvenli bir şekilde ayrıştırılarak toplanması hedefleniyor. Atık toplama rotasyonunda atık toplama araçları için yakıt, sorumlu personel içinse zaman ve efor tasarrufu sağlanması, öğrencilerin ulaşılması hedeflenen diğer proje konusu olarak yer alıyor. Geçici depolama alanlarının tasarımında, atıkların geçici olarak depolanacağı alanlar, depolama şartları ve diğer çevresel gerekliliklere uygun şekilde tasarlanacak olup, atıkların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve düzenli olarak boşaltılması gibi faktörler göz önünde bulunduruluyor. Bu çalışmalar ile Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü ile Endüstri Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri akademik iş birliği halinde sıfır atık uygulamaları için çözüm önerileri geliştirecek ve Düzce Üniversitesi öğrencileri kampüste gerçekleştirilmekte olan sıfır atık uygulamalarında önemli bir yer edinecek.