EKONOMİ - 24 Kasım 2020 Salı 15:54

Amasya elmasına Afrika’dan talip çıktı

A
A
A
Amasya elmasına Afrika’dan talip çıktı

Amasya’nın dünyaca ünlü misket elmasına Batı Afrika ülkesi Gine’den talip çıktı.

Amasya’nın dünyaca ünlü misket elmasına Batı Afrika ülkesi Gine’den talip çıktı.


Türkiye ziyareti kapsamında Amasya’da bir dizi temaslarda bulunan Gine Ticaret Bakanı Balde Mamadou, ülkesinin Avrupa ülkelerinden satın aldığı çok miktardaki elmaların Amasya’dan alınabileceğini belirtti. Çeşitli işbirliği temaslarında bulunduğu kentte Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı’yı ziyaret eden Gineli Bakan Mamadou, “Ülkemiz elmaları İspanya ve Hollanda’dan alıyor. Amasya’dan yetkilileri ülkemize gönderirseniz tanıtımını yapabiliriz” dedi.


Konuğuna teşekkür edip ziyaret anısına hediyeler veren Amasya Belediye Başkanı Sarı ise adı kentle özdeşleşmiş elmanın Afrika pazarına ihracının yanı sıra Gine ve Türkiye arasındaki gelişen iş birliğinin artmasına yönelik üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.



Kesince yıldızlaşıyor


Ortasından yatay kesildiğinde çekirdekleri yıldız şeklini alan ve bir tarafı kırmızı, diğer tarafı yeşil olan coğrafi işaret tescilli Amasya misket elması tadıyla tercih edilen bir meyve olarak biliniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Dünyaca ünlü fizikçiler Fethiye’de buluştu Fethiye’de ikisi bir arada gerçekleştirilen 9. Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansları (ICQMT2024) başladı. 9. Uluslararası Süperiletkenlik Manyetizma Konferansı (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansı (ICQMT2024) Fethiye’de başladı. Ölüdeniz Mahallesi’nde düzenlenen konferanslara dünyadaki ünlü fizikçiler katıldı. Konferansa Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli ve 55 ülkeden yaklaşık 800 kişi katıldı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gencer Başkanlığı’nda gerçekleşen konferans açılışında küresel ısınmaya dikkat çekildi. Prof. Dr. Ali Gencer konuşmasında, “Konferansımızın asıl amacı, küresel iklim değişikliği ve bunun dünyamıza getireceği değişiklikleri önlemek üzere uluslararası bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkan yeni teknolojilerin tartışılmasıdır. Dünyanın ortalama sıcaklığı artışı eğer kontrol altına alınamazsa hem ülkemiz hem de dünya açısından gerçekten yaşanamaz bir yer olacak. Ülkemizin uluslararası başlattığı çabalara bir destek olsun diye akademik bir bakış açısıyla gelişmeleri tartışacağız. Ülkemizin bu coğrafyada daha yaşanabilir bir ülke olması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi kaçınılmaz. Bunun için Türkiye’nin pozisyon almasına ve yükseltmesi konularını teknik açıdan bu konferansta değerlendirmiş olacağız. Katılım oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.