- 09 Ocak 2021 Cumartesi 09:11

225 yıllık ahşap binanın altından sokak geçiyor

A
A
A
225 yıllık ahşap binanın altından sokak geçiyor

Amasya’da 225 yıllık iki katlı ahşap binanın altından sokak geçiyor.

Amasya’da 225 yıllık iki katlı ahşap binanın altından sokak geçiyor.


Mahalle sakinleri, Gökmedrese Mahallesi’nde yıllardır Bakacak Kur’an Kursu adıyla kullanıldıktan sonra atıl hale gelen sokağın sembolü tescilli yapının restore edilmesini istiyor.


Ağaç direklerin ayakta tuttuğu binanın çökmesinden endişe duyduklarını anlatan Ahmet Arslan, çatısından da sık sık kiremitlerin düştüğünü söyledi. Binanın restore edilerek yeniden kullanılması için başlatılan girişimlerin hızlandırılmasını isteyen Gökmedrese Mahallesi Muhtarı Cem Yeni, “Bu bölgede altından sokak geçen başka bir ahşap bina yok. Önceden Kur’an kursuydu, şimdi ise uzun süredir atıl vaziyette” dedi.


Kentte yaptığı araştırmalarla tanınan Araştırmacı-Yazar Hüseyin Menç, Hüseyin Hüsameddin Efendi’nin “Amasya Tarihi” isimli eserinde yazıldığına göre asıl adı “Hayriye Medresesi” adıyla kaydedilen binanın yapılışının 1795 olarak verildiğini belirtti.


1952’den sonra mahalle mektebi şeklinde “Bakacak Kur’an Kursu” adıyla hizmet vermeye başlayan binanın çeşitli tadilatlardan geçtiğini ve geniş bahçesine açılan geçidin zamanla sokağa dönüştüğüne değinen Menç, 1990’lara kadar da çok sayıda öğrencinin burada öğrenim gördüğünü hatırlattı.


Tarihi binanın restorasyonuna yönelik proje hazırlanması için Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2021 yılı yatırım programına teklif edildiği öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.