MAGAZİN - 08 Mart 2024 Cuma 09:45

Din musikisi profesörü rektörden kitap fuarında müzik resitali

A
A
A
Din musikisi profesörü rektörden kitap fuarında müzik resitali

Türkiye’nin ilk Türk din musikisi profesörü olan Amasya Üniversitesi Rektörü Ahmet Hakkı Turabi, katıldığı 7. Merzifon Kitap Fuarı’na seslendirdiği şarkılar ve ilahilerle renk kattı.


Elinde kanunuyla şaşırttığı dinleyicilere müzik resitali yaşatan Prof. Dr. Turabi, ‘müzikle tedavi’ konulu söyleşide hicaz makamına ilişkin ilginç bilgiler de paylaştı. Hicaz makamının uykusuzluk ve idrar yolu iltihaplarının tedavisinde etkili olduğunu söyledi.



“Hicaz makamı tedavide asırlardır uygulanıyor”


Hicaz makamının bilinen en eski musiki makamlarından biri olduğunu anlatan Rektör Turabi, “Asırlardır uykusuzluk hastalığı olanlar hep hicaz makamı uygulanarak tedavi edilmiştir. Hicaz makamı aynı zamanda idrar yolu iltihaplarının tedavisine de çok iyi gelir. Onun için insanı çok idrara çıkartır” dedi.



“Çok bez tüketilmesinin ana sebebi hicaz makamıyla okunan ninni”


Etkileri bilimsel verilere dayanan hicaz makamıyla okunan ninnilerin bebeklerde de etki yaptığına işaret eden Turabi, “Türk toplumunun çocuklarının çok bez tüketmesinin altında yatan ana sebep bizim onlara okuduğumuz hicaz makamındaki ninnidir” diye konuştu.



"Müzikle tedavi Osmanlı Devleti döneminde zirveye ulaştı"


Geçmişi 7 bin yıl öncesine dayanan müzikle tedavinin Türk-İslam dünyasında Selçuklularla gelişip Osmanlı Devleti döneminde zirveye ulaştığını hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, bunun en güzel örneklerinin Amasya’daki Bimarhane ile Sivas Divriği’deki Darüşşifa’da görüldüğünü kaydetti.


Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı da, canlı müzik performansı ile bilgilerini paylaşan Rektör Turabi’ye teşekkür etti.



Din musikisi profesörü rektörden kitap fuarında müzik resitali

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalyalı hekimlerden Filistin için ‘Sessiz Yürüyüş’ Antalya’da sağlık çalışanları İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto ederek "Sessiz Yürüyüş" gerçekleştirdi. İsrail’in 7 Ekim’den buyana devam eden saldırılarında şu ana kadar 350 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Sivillerin son sığınak noktalarından birisi olan Refah’a da geçtiğimiz günlerde başlatılan saldırının ardından Hekimlerden Sessiz Yürüyüş İnisiyatifi bir kez daha Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Antalya’da da İsrail’i protesto etti. Muratpaşa Camii’nden başlayan, Türkçe ve İngilizce olarak ‘Ben doktorum, hedef değil’ yazılı dövizler taşıyan hekim ve sağlık çalışanları Kapalıyol olarak bilinen Kazım Özalp Caddesi boyunca sessiz bir şekilde yürüyüşlerini gerçekleştirdi. ‘Filistin açık hava hapishanesine döndü’ Yürüyüşün sonunda grup üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Doktor Kevser Erdoğan, İsrail’in yıllardır sürdürdüğü sistematik işgal ve zulmün 7 Ekim’den bu yana katlanarak devam ettiğini belirterek, “7 aydır her gün, her dakika Gazze’ye bombalar yağıyor ve şehit haberleri geliyor. Gazze halkı ölümle, açlıkla, hastalıkla boğuşuyor. Adeta bir açık hava hapishanesi olan Filistin’in, dünya ile tek bağı olan Refah’ta da soykırımdan başka kelimeyle anlatılmayacak bir zulüm yaşanıyor” dedi. "Gazze, insani yardım bekliyor" İsrail’in Refah’a başlattığı saldırının ardından 1.3 milyon Filistinlinin Gazze’nin yerle bir edilmiş kuzey kesimlerine doğru ilerlemek zorunda kaldığının altını çizen Erdoğan, “Yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına, devletlere, sağlık ve yardım organizasyonlarına sesleniyoruz. Bombalardan kurtulabilen bir avuç mazluma acilen insani yardım ulaştırılmalıdır. Yaralı ve hastalar bir an önce tahliye edilmelidir. Dünyanın dört bir tarafında aynı hassasiyeti paylaştığımız nice hekim ve sağlık çalışanları adına bizler; her türlü göreve hazır olduğumuzu tekrar dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı. Yapılan açıklama bölgeden geçen yabancı turistlerin Gazze’ye dikkatini çekmek amacıyla bir kez de İngilizce olarak okundu.
Isparta Isparta’da sağlık çalışanları Filistin için yürüdü Isparta’da sağlık çalışanları ve sivil toplum kuruluşları, Filistin için "Sessiz Yürüyüş" gerçekleştirdi. Isparta’da hekimler, sağlık çalışanları ve sivil toplum kuruluşları 26 haftadır İsrail’in saldırılarına maruz kalan Filistin için "Sessiz Yürüyüş" gerçekleştirdi. Kaymakkapı Meydanı’nda yer alan Gazze nöbet çadırı önünde toplanan sağlıkçılar Mimar Sinan Camii önüne kadar yürüdü. Burada topluluk adına konuşan Hüseyin Özgüven sağlık çalışanları olarak her zaman Filistin halkının yanında olacaklarını belirterek, “Bizler hekimler ve sağlık çalışanları olarak, 26’ncı haftasında toplandığımız yürüyüşümüzde çağrımızı yineliyoruz. Yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına, devletlere, sağlık ve yardım organizasyonlarına sesleniyoruz. Gazze, insani yardım bekliyor. Bombalardan kurtulabilen bir avuç mazluma acilen insani yardım ulaştırılmalıdır. Yaralı ve hastalar bir an önce tahliye edilmelidir. Dünyanın dört bir tarafında aynı hassasiyeti paylaştığımız nice hekim ve sağlık çalışanları adına bizler; her türlü göreve hazır olduğumuzu tekrar dile getiriyoruz. Vicdanımızla, şuurumuzla, duamızla, mesleklerimizle, eylemlerimizle Gazze’deki kardeşlerimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Normalleştirmeyeceğiz, sabırla ve azimle zulme karşı duranlar olacağız” dedi. Yürüyüş dua edilmesi ve ilahi okunmasının ardından son buldu.