ÇEVRE - 10 Ocak 2021 Pazar 20:24

Kuraklık Yeşilırmak’taki balıkları da vurdu

A
A
A
Kuraklık Yeşilırmak’taki balıkları da vurdu

Amasya’da su seviyesi ve oksijenin azaldığı için Yeşilırmak’ta balık ölümleri arttı.

Amasya’da su seviyesi ve oksijenin azaldığı için Yeşilırmak’ta balık ölümleri arttı. İlk olarak Yazı Bağları mevkisinde balık ölümleri yaşandı. Sürüklenen balıklar kent merkezine kadar ulaştı. Kimi vatandaşlar nehre girerek balıkları avladı, kimileri ise kıyıda çok sayıda balığın çırpınmasını endişeyle izledi.



Yeşilırmak’ta su seviyesi ve oksijenin azalması nedeniyle balık ölümlerinde artış yaşanmaya başlandı. Balık ölümlerini bazı vatandaşlar endişeli gözlerle izlerken bazıları da nehre girerek avladı. Bu duruma çok üzüldüklerini belirten vatandaşlardan Mehmet Lama, “Yağmur, kar yağmadı. Kuraklık balıkları vurdu” dedi.



Olağanüstü kuraklık riski bulunan kentin yeterli miktarda yağmur alamadığını belirten Amasya Valisi Masatlı, bugün yaptığı açıklamasında, “Şu anda kar olması gerekiyordu. Dolayısıyla ırmak sathında su seviyesi çok azaldı. Balıkların oksijen ihtiyacı var. Az sularda oksijen azalır. Bizim deredeki kalan oksijen miktarı yüzde 5 seviyesinde. Suyun azalmasıyla oksijen de azalıyor. Dolayısıyla balıkların solungaçlarına çamur türü şeyler dolmaya başlıyor. Hem de solumada güçlük çekiyorlar. Ama öyle söylendiği gibi toplu balık ölümleri yok. Onu özellikle vurgulamak isterim” diye konuştu.



Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerinin kent sahasındaki alanı da aşıp komşu il olan Tokat’ın Turhal ilçesi civarında da ölçüm gerçekleştirildiğine değinen Vali Masatlı, “Toplu balık ölümleri görmedik. Sadece spesifik olarak belirli noktalarda oksijen azlığından ve su azlığından kaynaklı çok kısmi az balık ölümleri var” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.