KÜLTÜR SANAT - 28 Mayıs 2011 Cumartesi 10:11

Türkiye'nin ve dünyanın "ilk savaş foto muhabiri

A
A
A
Türkiye'nin ve dünyanın "ilk savaş foto muhabiri

Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri kapsamında Onur Ödülü'ne Türkiye'nin ve dünyanın "ilk savaş foto muhabiri" olan Semiha Es layık görüldü.

OKTAY KURTOĞLU
İSTANBUL 

Türkiye'nin en geniş kapsamlı, en bol ödüllü ve ilk kez en geniş kitlelere ulaşarak düzenlenen Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri için başvuru süresi sona erdi. Ödüller, 6 Haziran tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Bu kapsamda Onur Ödülü, Türkiye'nin ve dünyanın "ilk savaş foto muhabiri" olan Semiha Es'e (99) verildi. Rahatsızlığı nedeniyle dışarı çıkamayan Semiha Es'e ödülü, Beşiktaş'taki evinde takdim edildi. Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri kapsamında kapılarını ilk kez medyaya açan Semiha Es, çok mutlu olduğunu belirtti. 

Gözyaşlarını tutamayan Es, ''Daha ne isteyeyim ki. Genç arkadaşların elinden ödül aldım. Ama eşimi çok özlüyorum" dedi.

Onur Ödülü'nü Semiha Es'e sunan Olympus firması Türkiye Genel Müdürü Ebru Bekar, "Bu ödülü Semiha Hanıma vermekten gurur duyduk. Olympus olarak firmamız kendini bu tür kültürel etkinliklere adamıştır. Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri yapımcısına ve ekibine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri Genel Sanat Yönetmeni Genco Demirer ise, ''Yapımcımız ve jürimizin kararı ile Onur Ödülü'nün Semiha Es'e verilmesini kararlaştırdık. Böyle bir ödülü 99 yaşındaki dünyanın ve Türkiye'nin ilk kadın savaş foto muhabirine vermekten büyük onur duyduk" ifadelerini kullandı.

SEMİHA ES KİMDİR

1912 yılında dünyaya gelen Semiha Es, dönemin ünlü gazetecisi Hikmet Feridun Es'in eşi. Kore Savaşı'nı birlikte takip eden çift, savaş haber ve görüntülerini Türk milletine Hürriyet Gazetesi aracılığı ile aktardı. Savaş sonrasında, dünyanın nerdeyse her yerini gezen Semiha Es, eşinin vefatından sonra bir anlamda hayata küstü ve o yorgun yılların istirahatına çekildi.
Halen 99 yaşında olan Semiha Es, tarihe adını altın harflerle yazdırmış Türk kadınlarının simgelerinden biridir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir