GENEL - 10 Nisan 2012 Salı 14:12

EMNİYET TEŞKİLATI 167. YILI KUTLAMALARI

A
A
A
EMNİYET TEŞKİLATI 167. YILI KUTLAMALARI

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "167 yıldır ülkemizin huzuru ve güvenliği, birlik ve düzeni için fedakarca çalışan polisimiz, başarıları ve kahramanlıklarıyla milletimizin sevgisini en üst seviyede kazanmanın bugün haklı gururunu yaşamaktadır" dedi.
Emniyet Teşkilatı`nın 167. yılı etkinlikleri kapsamında, Polis Akademisi`nin Anıttepe Tesisleri`nde gerçekleştirilen törene, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski TBMM Başkanı ve eski Bakan ve İsmet Sezgin, eski Bakanlardan Mehmet Ağar, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, eski Emniyet Genel Müdürü ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı`nın temsilciler ile çok sayıda emniyet müdürü ve müdür yardımcıları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından törenin açılışında konuşan İçişleri Bakanı Şahin, "167 yıldır ülkemizin huzuru ve güvenliği, birlik ve düzeni için fedakarca çalışan polisimiz, başarıları ve kahramanlıklarıyla milletimizin sevgisini en üst seviyede kazanmanın bugün haklı gururunu yaşamaktadır" dedi.
"Emniyet teşkilatının her kademesinde çalışanların bu mutlu gününü yürekten kutluyorum" diyen Bakan Şahin, "Polis teşkilatımız hırsızlık ve kapkaç asayiş suçlarından teröre, toplumsal olaylardan yasa dışı örgütsel faaliyetlere her türlü kaçakçılık ve organize suç çeteleriyle mücadele eden trafik hizmetlere kadar geniş bir yelpazede halkımızın huzur ve güven içerisinde yaşaması için büyük bir özveriyle çalışmalarını devam ettirmektedir" şeklinde konuştu.
Bakan Şahin, güvenlik sektöründe öncelikle anlayışın değişmesi gerektiğini ifade ederek, "Bakanlık olarak önceliğimiz dünyada değişen iç güvenlik eğilimlerine uygun olarak iç güvenlik politikalarımızı gözden geçirmek ve yeni politikalar çerçevesinde hizmet üretmektir. Biz güvenlik hizmetlerinde anlayışları değiştirmeye çalışırken aynı zamanda güvenlik birimlerimizin modernizasyonunu da gerçekleştirmeyi de hedeflemekteyiz. Personelimizin eğitimini de son derece önemsemekteyiz. Çünkü zihinsel dönüşümün ancak eğitimle olabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
"TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİОİ, DEVLETİN VATANDAŞINA UZANAN SICAK ELİ OLARAK GÖRÜYORUM"
Suçla ve suçluyla mücadelede, kolluk ile vatandaşın işbirliğini önemsediklerine dikkat çeken Bakan Şahin, "Suçla mücadelede toplum destekli polislik ve jandarma kavramını devletin vatandaşına uzanan sıcak eli olarak görmekte ve 81 ilimizde fiilen uygulamaktayız" dedi.
Bakan Şahin, Kent Güvenlik Sistemi`nin (MOBESE) bütün illerde ve büyük ilçelerde kurulumunun tamamlanması için çalışmaların kararlılıkla yürütüldüğünü kaydederek, "Bu çalışmaların tamamlanmasında kararlıyız" diye konuştu.
"Devlet ve vatandaş arasındaki güven bağını zedeleyen organize suç örgütleriyle ve her türlü kaçakçılık suçlarıyla amansız mücadeleye kararlılıkla devam edildiğine" işaret eden Bakan Şahin, sokak suçlarında önemli azalmaların sağlandığını anlatarak, şunları kaydetti: "Türkiye geçmişten bu yana yasa dışı uyuşturucu ticaretinin transit güzergahında üzerinde bulunmaktayken son dönemde güvenlik birimlerimizin etkili ve kararlı mücadelesi, uyuşturucu tacirlerini Türkiye dışında yeni yollar kullanmaya zorlamıştır. Polis teşkilatımız uyuşturucu ile mücadele amacıyla diğer ülkelerle müşterek olarak başarılı operasyonlara imza atarak uluslararası saygınlığını arttırmıştır."
"TÜRKİYE, ARTIK DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN DAHA GÜVENLİ"
2010 yılında yaklaşık 2 bin 400 bilişim suçunun 2011 yılında 3 bin 900`lere ulaştığına ve suç oranında yüzde 60`lık bir artış olduğuna dikkat çeken Şahin, vatandaşların sosyal ve ticari hayatta bilişim teknolojilerinin imkanlarından faydalanırken mağdur olmalarının önlendiğini söyledi ve Türkiye`nin daha güvenli hale geldiğini dile getirdi.
İdris Naim Şahin, Avrupa Birliği İstatistik Kurumu`nun (EUROSAT) verilerine göre 100 bin kişiye düşen suç miktarının Türkiye`de bin 340 olduğunu vurgulayarak, bu sayının İsveç`te 14 bin 440, İngiltere`de 8 bin 120, Almanya`da 7 bin 630, Fransa`da ise 5 bin 600 olduğunu söyledi.
Türkiye`nin suçları aydınlatma oranları bakımından da Avrupa`nın önde gelen bir kaç ülkesinden birisi olduğunu anlatan Şahin, şahsa karşı işlenen suçların Türkiye`de yüzde 95 oranında aydınlatıldığını ifade ederek, şunları söyledi: "Ayrıca ülkemizde 1 yıl içerisinde ele geçirilen uyuşturucu miktarı bütün Avrupa ülkelerinde ele geçirilen uyuşturucu miktarından daha fazladır. Türkiye`nin son yıllarda organize suç örgütlerine yönelik gerçekleştirdiği operasyonlar ülkemizde ve yurtdışında büyük takdir toplamaktadır."
"AİLE İÇİ ŞİDDETİ ÜLKE GÜNDEMİNDEN ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ"
"Aile içi şiddetle mücadelede alınacak tedbirler ve hazırlanacak yeni projelerle birlikte ülkemize yakışmayan bu önemli konuyu hükümet ve bakanlık olarak ülke gündeminden çıkarmak amacındayız" diyen Bakan Şahin, "Aile içi şiddetle mücadelemizi organize bir yapı şeklinde gerçekleştirmek için Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Aile İçi Şiddet Şube Müdürlüğü kurularak, faaliyete geçirildi" dedi.
KILIÇLAR: "UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEYE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ"
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ise konuşmasında, Emniyet Teşkilatı`nın 250 bin kişilik mevcuduyla Türkiye`nin yüzde 80`ine hizmet verdiğini dile getirerek, "Personelimiz insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkesiyle görevini yerine getirmektedir" dedi.
Kılıçlar, "Bizler her yıl dönümümüzü geçmişin değerlendirmesi ve geleceğin projeksiyonunu ortaya koyma adına bir fırsat olarak gördüklerini" ifade ederek, "Polis Teşkilatı olarak halkımıza sunduğumuz hizmetin en üst düzey kalite ve içerikte olması adına her günü yeni bir fırsat olarak değerlendirme çabası içerisindeyiz. İçinde bulunduğumuz coğrafya ve bölgesel gelişmeler istesek de istemesek de ülkemizin iç güvenliğini farklı boyutta etkilemekte, bu nedenle ülkemiz terör, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi pek çok konuda ya geçiş noktası ya da hedef ülke konumuna gelmektedir" şeklinde konuştu.
Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar, uyuşturucuyla mücadeleye özel bir önem ve öncelik verdiklerini vurguladı.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, konuşmasını Polis Marşı`nı okuyarak tamamladığı sırada ise renkli anlar yaşandı. Konuşmaların ardından Bakan Şahin, başarılı polis memurlarına ödül ve hediyeler verdi. Ardından düzenlenen Bakan Şahin, Polis Akademisi Geçit Töreni`ndeki yerini alarak, törene katılan atlı polislerden özel harekat polislerine, çevik kuvvetten yunus ekiplerine ve Polis Akademisi öğrencilerini izledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Horlayanlara müjdeli haber Kayseri’de lise öğrencileri tarafından geliştirilen yastıkla horlama problemi çözülerek, uykunun daha verimli geçmesi sağlanıyor. Kayseri Arif Molu Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Biyomedikal Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen yastıkla horlama problemi çözülüyor. Geliştirilen projeyle uyku sırasında horlayan insanlar yastığın yavaş ve sessiz bir şekilde şişmesiyle uyandırılmadan uyarılıyor. Uyarı sayesinde horlayan kişi horlamayı sonlandırıyor. Horlamanın devam etmesi durumunda ise yastık titreşime geçerek, horlayan kişiyi daha belirgin bir şekilde uyarıyor. Hem teşhis hem de tedavi olarak kullanılabilen yastık sayesinde horlama problemi cerrahi işlem uygulanmadan ortadan kalkıyor. “Cerrahi işlem olmadan horlamayı çözmeyi hedefledik” Projeyle ilgili bilgiler veren Biyomedikal Bölümü 11’inci sınıf öğrencisi Ömür Efe Baydert, “Projemiz uyku pozisyonlarından kaynaklanan horlama probleminin çözülmesini hedefliyor. Horlamanın pek çok nedeni ve tedavi yöntemi var. Bizim projemizde tedavi yöntemi olarak cerrahi müdahale yapmadan tedaviyi amaçlıyoruz. Projemiz horlama sesini algılayıp, bir kompresör yardımıyla yastığın şişirilmesi sonucu uyku problemi çözülüyor. Eğer kişi yastık şiştiği halde hala horlamaya devam ediyorsa da içerisindeki titreşim motoruyla hastaya uyarı vererek, horlamayı sonlandırıyor. Kişi hala horlamaya devam ediyorsa da kişiye cerrahi müdahale yapılması gerektiği anlamına geliyor. Teşhis için de kullanılabilir. Ancak horlama kesilirse de basit bir çözüm yolu olmuş oluyor. Ses sensörümüz sesi algılayarak, arduinoya gönderiyor. Arduino burada komut veriyor. Komut olarak motorumuzu çalıştırıyor. Motorumuz yastığın içerisine yavaş yavaş hava basmaya başlıyor. Yavaş ve sessiz bir şekilde hava basılıyor. Eğer ses kesilirse belirli bir süre sonra içerideki havayı tahliye ediyor. Ancak ses kesilmezse titreşim motorunu aktif hale getirerek, hastayı uyarıyor” ifadelerini kullandı. Horlamayı toplumsal bir mesele olarak düşünüp, bu konuyu çözmek için böyle bir proje geliştirdiklerini dile getiren Baydert, “Horlayan insanın uyku sağlığı da bozuluyor. Etrafındaki insanların uyku sağlığı da bozuluyor. Biraz da toplumsal bir mesele. Horlamayı çözersek, 8 saatlik uykuyu daha verimli geçirebiliriz. Hem günümüz daha iyi geçecek hem de odaklanma süresi artacak. O yüzden horlamayı toplumsal bir mesele olarak düşünüp, bunu çözmeyi hedefledik” dedi.
Gaziantep Şehitkamil’den 100 Genç ile Samsun’a tarihi gezi Şehitkamil Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı coşkuyla kutlamak amacıyla anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi. Gençlere hem tarih bilincini aşılamak hem de milli bayramların önemini yerinde hissettirmek amacında olan Şehitkamil Belediyesi, 100 genç ile birlikte Samsun’a tarihi bir gezi düzenledi. Mayıs ayı başında duyurusu yapılan “100 Genç ile Samsun Çıkarması” etkinliğine büyük ilgi gösterildi. Gençlerin yoğun başvurusu üzerine, katılımcıların belirlenmesi için noter huzurunda ve canlı yayınla çekiliş yapıldı. Bu çekiliş sonucunda Samsun’a gitmeye hak kazanan 100 genç belirlendi. Kazanan gençler, 19 Mayıs 2024 Pazar günü sabah saatlerinde Samsun’a ulaştı. Samsun’da gerçekleştirilen gezinin ilk durağı, Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlattığı İlk Adım Anıtı oldu. Gençler, burada Atatürk’ün Samsun’a çıkışının önemini ve tarihini yerinde öğrenme fırsatı buldu. Rehberler eşliğinde gerçekleştirilen gezide gençler, tarihimizin bu önemli anını detaylarıyla dinledi. Gezinin bir sonraki durağı ise Gazi Müzesi oldu. Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli Mücadele dönemindeki eşyalarının sergilendiği mekan, ziyaretçilere o günlerin atmosferini yaşatan önemli bir müzedir. Gençler burada, Atatürk’ün kullanmış olduğu eşyaları ve dönemin fotoğraflarını inceleyerek Milli Mücadele’nin ruhunu derinden hissetti. Gezinin diğer önemli noktalarından biri de Bandırma Gezi Müzesi’ydi. Atatürk’ün, Samsun’a çıkarken kullandığı Bandırma Vapuru’nun replikası olan müze, gençler için büyük bir ilgi odağı oldu. Burada Atatürk’ün yolculuğunun detaylarını öğrenen gençler, tarihe tanıklık eden bu gemiyi gezme fırsatı buldu. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ise gezinin kültürel boyutunu zenginleştirdi. Samsun’un tarih öncesi dönemlerinden başlayarak, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bu toprakların zengin geçmişini anlatan müze, gençlerin tarih bilgilerini pekiştirdi. Samsun’un modern yüzünü görmek isteyen gençler, Yabancılar Çarşısı’nda alışveriş yaptı. Amazon Köyü, mitolojik hikayeleri ve eşsiz doğal güzellikleriyle gençlerin ilgisini çeken bir diğer durak oldu. Gezinin son durağı ise Batı Parkı oldu. Burada doğayla iç içe zaman geçiren gençler hem dinlenme hem de eğlenme fırsatı buldu. Parkta yapılan etkinliklerle gençler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı coşku içinde kutladılar. Şehitkamil Belediyesinin düzenlediği bu anlamlı gezi, gençlerin tarih bilincini artırmanın yanı sıra, milli değerlere bağlılıklarını pekiştirdi. Gençler, bu özel etkinlik sayesinde hem Samsun’u keşfetti hem de 19 Mayıs’ın anlam ve önemini yerinde yaşadı. Belediyenin bu tür etkinliklerle gençleri bilinçlendirmesi ve milli bayramları coşkuyla kutlaması, gelecek nesillerin tarihine ve kültürüne sahip çıkma bilincini güçlendirmesi açısından takdir topladı.