POLİTİKA - 11 Nisan 2012 Çarşamba 15:12

CHP MECLİS GRUP TOPLANTISI``¦(2)

A
A
A
CHP MECLİS GRUP TOPLANTISI``¦(2)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan`ın İsmet İnönü`nün dini kitapları yasakladığı yönündeki eleştirilerine ilişkin, ``İnönü`nün yasakladığı kitapta erkeklerin bıyıklarını kesmesi, öbür dünyaya imansız gitme nedeni sayılıyor. Senin milletvekillerin içinde kaç tane bıyıksız var? Tamamı öbür dünyaya imansız mı gidecek şimdi?`` dedi.
Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın 1944 yılında İsmet İnönü`nün 2 dini kitabı yasakladığı yönündeki eleştirilerine cevap verdi. Bu konuyu araştırdığını ve Cumhurbaşkanı olarak İnönü`nün ``˜Tam Mevlidi Şerif ve Burdurlu Abidin Karaaslan`ın ``˜54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası` adlı iki kitabının yasakladığı bilgisinin doğru olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ancak bu kitaplarda yanlış bilgiler bulunduğu için yasaklandığını söyledi. Namaz Hocası Kitabı`nın 18. sayfasında namazda okunan Kunut dualarının eksik olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ``Eğer siz ayeti eksik yazarsanız tahrifat yapmış olursunuz. İnönü bunu görüyor`` dedi.
Mevlid-i Şerif kitabında ise, ``˜öbür dünyaya imansız gitmemek için üstadının sözünü tutacaksın` yazdığını belirten Kılıçdaroğlu, ``Senin üstadın Erbakan`dı. Sen sözünü tuttun mu, tutmadın. Şimdi bu kitap sana imansız diyor`` dedi.
Aynı kitapta ``erkeğin ipekli elbise giymesi ve bıyıklarını kesmelerinin de öbür dünyaya imansız gitme nedeni` olarak gösterildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, ``Soruyorum, senin milletvekillerin içinde kaç tane bıyıksız var? Tamamı öbür dünyaya imansız mı gidecek şimdi?`` diye konuştu.
Başbakan Erdoğan`a bir çağrıda bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ``Bu kitabı Diyanet İşleri Başkanlığı`na gönder, arzu edersen sana da göndereceğim, oku. Eğer ``˜burada yazılanlara ben de imzamı atıyorum, kalıbımı basıyorum` diyorsa, bu kitabı yayınlasın. Yayınla bakalım yayınlayabiliyorsan`` şeklinde konuştu.
Söz konusu kitabın bir hurafe kitabı olduğunu ve İnönü`nün Kur`an ayetlerinde tahrifat yapan bu hurafe kitabını yasakladığını belirten Kılıçdaroğlu, ``Diyor ya bana, ``˜senin boyunu aşar`. Senin boyunu değil nereni aştığını iyi biliyorum, bilgini aşar, aklını aşar. Sen eline verilen metni okuyorsun. Sormuyor musun danışmanlarına, ``˜İsmet İnönü bu kitapları niye yasaklamış?` Soramazsın, çünkü benin yüreğinde kin var, İnönü`ye kin besliyorsun sen, rahmet dilemiyorsun, kin besliyorsun zen`` dedi.
Kılıçdaroğlu, 1920 ile 1955 yılları arasında 70 farklı yazarın namaz hocası kitabının yayınlandığını ve hiçbir yasaklama getirilmediğini de kaydetti. Kılıçdaroğlu, ``Bu kadar bilgisiz, halkı yanıltan, halkın kin duyularını besleyen bir Başbakan 21. Yüzyıl Türkiye`sine yakışır mı?`` diye konuştu.
İkinci kitabın Süleyman Dede tarafından yazılmış, ``˜Süleyman Çelebi`nin Tam Mevlid-i Şerif, Meşhur Mevlidleri ve Mevlid Hikayeleri` kitabı olduğunu belirterek, bunun da İnönü tarafından Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandığını dile getirdi.
Süleyman Çelebi`nin mevlidinin herkes tarafından bilindiğini ve huşu içinde dinlendiğini belirten Kılıçdaroğlu, ancak bu kitabın Süleyman Çelebi Mevlidi olmadığını söyledi. Kitapta, ``˜Sarımsaklı yemeyi Çinli hiç sevmezdi, ancak ev sahibini de kırmak istemezdi` ``˜Ali Baba bunu da beğenmedi al bunu götür, karpuz dedikleri olmalı kütür kütür` şeklinde Mevlid`le ilgisi olmayan ifadelerin bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ``Bir Mevlid-i Şerif`in tahrif edilmesine, bu kadar ucuzlatılmasına senin gönlün razı oluyor mu Sayın Başbakan? İnönü`nün gönlü razı olmamış. ``˜Yazıktır` demiş, ``˜insanların dini duygularını sömürmeyin` demiş. Biz yasaklara sonuna kadar karşıyız. Ama biz yalanlara da sonuna kadar karşıyız`` diye konuştu.
Başbakan Erdoğan`ın kendisini rezil eden danışmanlarını çağırarak ders vermesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ``Samimi söylüyorum veremez, çünkü konuşma metni yazacak başka adam bulamaz. Senin İsmet İnönü`yü hayırla yad etmen lazım. Kuran`ı tahrif eden kitabı yasaklıyor`` dedi.
Kılıçdaroğlu, 1920-55 yılları arasında 14 yazara ait Mevlid-i Şerif kitabı yayınlandığını da belirterek, bunlarda da hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 11 ülkenin dışişleri bakanları Sumud Filosu’na yönelik saldırıyı kınadı Türkiye, Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Ürdün, Libya, Malezya, Maldivler, Pakistan, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İspanya dışişleri bakanları, Küresel Sumud Filosu’na İsrail tarafından uluslararası sularda düzenlenen saldırıyı en güçlü biçimde kınadı. 11 ülkenin dışişleri bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti, Brezilya Federal Cumhuriyeti, Ürdün Haşimi Krallığı, Pakistan İslam Cumhuriyeti, İspanya Krallığı, Malezya, Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Kolombiya Cumhuriyeti, Maldivler Cumhuriyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Libya Devleti Dışişleri Bakanları; Gazze’deki insani felakete uluslararası toplumun dikkatini çekmeyi amaçlayan barışçıl ve sivil bir insani girişim olan Küresel Sumud Filosu’na yönelik İsrail saldırısını en güçlü biçimde kınamaktadır. Söz konusu gemilere yönelik İsrail saldırıları ile insani yardım aktivistlerinin hukuka aykırı şekilde uluslararası sularda gözaltına alınması, uluslararası hukukun ve uluslararası insancıl hukukun açık ihlalidir. Bakanlar, sivil aktivistlerin güvenliğinden derin endişe duymakta ve İsrail makamlarını, bu kişilerin derhal serbest bırakılmasını teminen gerekli tedbirleri almaya çağırmaktadır. Bakanlar ayrıca, uluslararası toplumu, uluslararası hukuku muhafaza etme, sivilleri koruma ve bu ihlaller karşısında hesap verebilirliği sağlama yönündeki ahlaki ve hukuki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırmaktadır" denildi.
Ankara Bakan Bayraktar, milli güreşçileri ağırladı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Avrupa güreş şampiyonalarında 13’üncü altın madalyasını kazanarak rekor kıran milli sporcu Rıza Kayaalp ve 2026 Avrupa Güreş Şampiyonası’ndan madalyayla dönen milli güreşçileri kabul etti. Bakan Bayraktar, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Taha Akgül ile Avrupa güreş şampiyonalarında 13’üncü altın madalyasını kazanarak tarihe geçen milli sporcu Rıza Kayaalp ve 2026 Avrupa Güreş Şampiyonası’ndan madalyayla dönen milli güreşçileri kabul etti. Görüşmede bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, ata sporu olan güreşte gösterdikleri başarılar dolayısıyla milli sporcularla iftihar ettiklerini belirtti. 2026 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda kazandıkları madalyalar için de milli güreşçileri tebrik eden Bakan Bayraktar, başarılarının devam etmesi temennisinde bulundu. Türkiye’nin güreşte önemli bir potansiyeli olduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar, "Federasyon Başkanımız zaten bu sporun içerisinden geldi, bu önemli bir şey. Ayrıca sporu çok seven bir Cumhurbaşkanımız var, o da büyük bir fırsat" dedi. Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Türkiye’de her gün 86 milyon vatandaşa hizmet götürdüğünü anlattı. Bakanlığın Türkiye’nin farklı yerlerinde tesisleri bulunduğunu da ifade eden Bakan Bayraktar, "Bakanlığımız, Türk güreşinin sonuna kadar destekçisidir" diye konuştu. Bakan Bayraktar, spora ve sporcuya verdikleri desteğin devam edeceğine vurgu yaptı. Türkiye, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenen 2026 Avrupa Güreş Şampiyonası’nı 11 madalyayla tamamladı. Milli güreşçiler, organizasyonda 2 altın, 3 gümüş ve 6 bronz olmak üzere 11 madalya kazandı. Türkiye, takım sıralamasında ise grekoromen stil ve kadınlarda ikinciliği elde etti. Milli sporcu Rıza Kayaalp de Avrupa güreş şampiyonalarında 13’üncü altın madalyasını kazanarak adını güreş tarihine altın harflerle yazdırdı. Erkeklerin 5 madalya kazandığı şampiyonada kadın milli güreşçiler de 6 madalya kazanarak yurda döndü.