EKONOMİ - 24 Mayıs 2015 Pazar 11:06

Kayısıyı Bu Yıl Da Don Vurdu

A
A
A
Kayısıyı Bu Yıl Da Don Vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 4-6 Nisan ve 22-23 Nisan 2014 tarihlerinde kayısı üretiminin belkemiği olan Malatya’da yaşanan don olayının kayısıyı çok kötü etkilediğini bildirerek, “Malatya’nın yanı sıra diğer üretim merkezlerinde de don gerçekleşti. Geçen yıl don kayısıya büyük hasar vermişti. Bu yıl da kayısı dondan etkilendi. Bazı bölgelerimizde yüzde 60’lara varan ürün kaybı bekleniyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2014 yılı Mart ayı sonunda yaşanan don zararı nedeniyle, 2013 yılında ise 780 bin ton olarak gerçekleşen Türkiye kayısı üretiminin, 2014 yılında yüzde 65,4 azalışla 270 bin tona gerilediğini vurguladı. İklimsel faktörlere bağlı olarak don olayının çok etkili olduğu dönemlerde kayısı rekoltesinde ciddi düşüşler yaşanabildiğine dikkati çeken Bayraktar, kayısı üretiminin 2000 yılında 530 bin ton, 2005 yılında 860 bin ton, 2010 yılında ise 450 bin ton olduğunu bildirdi. Bayraktar, 2014 yılında Mart ayı sonunda yaşanan don afeti nedeniyle kayısı üretiminin yarısından fazlasını karşılayan Malatya’da yüzde 90’ın üzerinde zarar meydana geldiğini ve diğer illerdeki düşüşle birlikte ülke üretiminin 270 bin tona gerilediğine dikkati çekti.
KAYISI DONDAN EN ÇOK ETKİLENEN ÜRÜNLER İÇİNDE
Nisan ayında gerçekleşen dondan en çok etkilenen ürünler içinde kayısının bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Zararın boyutu büyük. Malatya ilinde geçen yıl ki kadar olmasa da yüzde 60’lara varan oranda zarar bekleniyor. Bu durum, 2014 yılında dibe vuran önemli ihraç ürünlerimizden biri olan kuru kayısı rekoltesinde düşüşe yol açacaktır.
Türkiye’de, Karadeniz Bölgesinin çok nemli olan doğu kısımları ile kış soğukların çok şiddetli olduğu Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yaylaları dışında hemen her yerde kayısı yetiştiriliyor. Normal yıllarda üretimin yarıdan fazlası Malatya’dan sağlanıyor. Bu ilimizi Mersin, Kahramanmaraş, Elazığ, Iğdır, Isparta, Antalya ve Kayseri illerimiz izliyor.
Sofralık kayısı üretimi Mersin, Isparta, Antalya, Adana, Hatay illerimizde yapılırken, Malatya ilimizde üretilen yaş kayısının yüzde 90’ı kurutmalık olarak değerlendirilmekte, kurutulan kayısının da çok büyük bölümü ihraç edilmektedir. Malatya ili kayısı üretiminde ülkemizin ve dünyanın başkenti durumundadır.”
“TARIM SİGORTASI PRİM MİKTARLARI DÜŞÜRÜLMELİDİR”
Kayısının da erken çiçek açan meyve türü olması nedeniyle ilkbahar geç donlarından etkilenmekte olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“4-6 Nisan ve 22-23 Nisan 2014 tarihlerinde kayısı üretiminin belkemiği olan Malatya’da yaşanan don olayı kayısıyı çok kötü etkiledi. Malatya’nın yanı sıra diğer üretim merkezlerinde de don gerçekleşti. Geçen yıl don, kayısıya büyük hasar vermişti. Bu yıl da kayısı dondan etkilendi. Bazı bölgelerimizde yüzde 60’lara varan ürün kaybı bekleniyor En fazla zarar gören kesim yine üreticilerimiz...
Üreticilerimizin uğradığı kaybın bir nebze olsun karşılanması, tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması açısından, tarım sigortasının düzenli olarak her yıl yaptırılması büyük önem taşımaktadır. Tarım sigortalarından beklenen faydanın sağlanabilmesi ve üreticilerimizin tarım sigortası talebinin artması için prim miktarları ve muafiyet oranları düşürülmelidir. Üreticilerimiz düzenli olarak her yıl tarım sigortası yaptırması sağlanmalı, sigortanın önemi konusunda da bilinçlendirilmelidir.”
İHRACAT GELİRİ 350 MİLYON DOLARI GEÇİYOR
Don afetinden zarar görenin sadece kayısı üreticisi olmayacağını, dünya kuru kayısı üretimi ve ticaretinin yaklaşık yüzde 75’ini yapan Türkiye’nin ekonomisinin de önemli bir kayba uğrayacağına dikkat çeken Bayraktar, “Yıllara göre değişmekle birlikte kuru kayısı ihracatımız 300, taze kayısı ihracatımız 40 milyon doların üzerindedir. Bu üründen 2013 yılında 314,1 milyon dolar kuru kayısı, 42,5 milyon dolarlık da taze kayısı olmak üzere 356,6 milyon dolarlık ihracat geliri elde eden Türkiye için kayısı çok önemli” dedi.
Dünya kuru kayısı ihracatının yaklaşık yüzde 80’i ise Türkiye tarafından yapıldığını bildiren Bayraktar, ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan kayısıda iki yıl üst üste meydana gelen don nedeniyle mağduriyet yaşayan üreticilerin oldukça zor durumda kaldıklarını belirtti.
ÜRETİCİNİN KAYBININ TELAFİ EDİLMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Bayraktar, “üreticilerin kaybının telafi edilebilmesi, üretime devam edebilmelerinin sağlanması bakımından, dekar başına ödeme yapılmalı, düşük faizli kredi dışında, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve diğer bankalardan yüksek faizle kredi kullanan üreticilerimizin borçları da ertelenmelidir” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Hindistan İstanbul Başkonsolosu’ndan Başkan Aras’a ziyaret Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a 31 Mart yerel seçimlerinden sonra tebrik ziyaretleri devam ediyor. Hindistan İstanbul Başkonsolosu Shiri Mijito Vinito Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ziyaret ederek yeni süreçte Muğla’nın tanıtım stratejisinin yerel ve ulusal zeminden çok uluslararası zemine yayılması gerektiği, bu kapsamda bir tanıtım stratejisi değişikliğine gidilerek Muğla’nın bilinirliğinin artırılması için çalışmaların yapılacağı konuşuldu. Hindistan İstanbul Başkonsolosu Shiri Mijito Vinito; “İki ülke arasında ortaklaşa birçok projeyi hayata geçirebiliriz.” Hindistan Başkonsolosu Shiri Mijito Vinito Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ziyarette iki ülke arasında ilişkilerin daha da gelişmesi için ortaklaşa kültür ve turizm tur operatörleri, sanayi girişimcilerinin daveti, akıllı şehirler, alt yapı ve üst yapı projeleri, çözüm önerileri ve iyi uygulama örneklerinin paylaşılması için çalışmalar yapılabileceğini söyledi. Ahmet Aras; “Türkiye Hindistan aile bağları olarak da ortak noktası olan toplumlar” Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ta ziyarette temiz suya verilen önem, deniz suyunun arıtılması ve kullanım suyu haline gelebilmesi için yapılabilecekler, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Hindistan’da bulunan üniversiteler arasında öğrenci değişim programları, 21 Haziran 2024 tarihinde Muğla-Bodrum ilçesinde düzenlenmesi planlanan “Dünya Yoga Günü” etkinlikleri, Hindistan ile ortaklaşa gastronomi turizmi kapsamında Muğla’da ortaklaşa etkinlik başlıklarını başkonsolosla konuştu. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Hindistan İstanbul Başkonsolosu Shiri Mijito Vinito ile Türkiye ve Hindistan’ın aile kapsamında ortak özelliklerinin bulunduğunu, bu konuda da birlikte çalışmalar yürütülebileceğini söyledi ve başkonsolosa ziyaretleri için teşekkür etti.