GENEL - 06 Ekim 2015 Salı 14:12

5.ulusal Verimlilik Kongresi

A
A
A
5.ulusal Verimlilik Kongresi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri ışık, akademisyenlere müjde vererek, “2016’dan itibaren doktora, sanatta yeterlilik ya da tıpta uzmanlık çalışmalarında, danışmanların öğrencileriyle birlikte yapacakları uluslararası bilimsel yayınları teşvik etmeye başlayacağız. Bu kapsamdaki yayınlar için şu anda ödenen yayın teşvik ücretlerinin 3 katı ödeme yapacağız” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilkent Otel’de düzenlenen 5.Ulusal Verimlilik Kongresi’ne katıldı. burada yaptığı konuşmada Bakan Işık, ‘Çeşitli Sektörlerde Enerji Verimliliği Uygulamaları’, ‘İş Sağlığı Güvenliği’, ‘İşgücü Verimliliği’, ‘KOBİ’lerde Verimlilik’, ‘Politika Oluşturma Ve Uygulama Araçları’, ‘Temiz Üretim’, ‘Verimlilik Analizleri’gibi başlıkların, kongrenin ne kadar zengin bir içeriği sahip olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.
“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, bizim temel hedeflerimiz arasında, bilgi üretimini ve bu bilginin ticari ürünlere dönüşümünü artırmak yer alıyor” diyen Işık, “Ancak bu tasavvurumuzu sadece endüstriyel ürünlerle, sanayi üretimiyle sınırlı tutmuyoruz. Verimlilik Kongre’sini düzenlerken de bir anlamda üniversitelerde üretilen bilgiyi, kamunun ve reel sektörün kullanımına açmış oluyoruz. Türkiye’nin bundan sonraki süreçte neleri yapabileceğini, başarabileceğini belirleyen en önemli kıstas, hiç şüphesiz üniversitelerimizin ve akademisyenlerimizin performansı olacak. Bu nedenle, üniversitelerimizi ve akademisyenlerimizi desteklemek adına çok önemli çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
“YAYINLAR İÇİN ŞU ANDA ÖDENEN YAYIN TEŞVİK ÜCRETLERİNİN 3 KATI ÖDEME YAPACAĞIZ”
Geçtiğimiz yıl, 62’inci hükümeti kurulduğunda atılan ilk adımlardan birisinin, akademisyenlerin maaşlarında iyileştirme yapmak olduğunu hatırlatan Bakan Işık, şunları söyledi:
“Pazar günü açıklanan seçim beyannamemizde de üniversitelerle ilgili, üniversitelerin niteliğiyle ilgili yeni önemli adımlar atmayı inşallah önümüzdeki süreç içerisinde taahhüt ediyoruz. Yine TÜBİTAK aracılığıyla da akademisyenlerimize çok önemli destekler sağlıyoruz. Uluslararası indeksli yayın yapan tüm akademisyenlere 7 bin 500 TL’ ye kadar teşvik veriyoruz. Bilim insanlarımızı bir araya getiren bu kongrede, akademisyenlerimize bir müjde vermek istiyorum; 2016’dan itibaren doktora, sanatta yeterlilik ya da tıpta uzmanlık çalışmalarında, danışmanların öğrencileriyle birlikte yapacakları uluslararası bilimsel yayınları teşvik etmeye başlayacağız. Bu kapsamdaki yayınlar için şu anda ödenen yayın teşvik ücretlerinin 3 katı ödeme yapacağız.”
Kongrede iki gün boyunca temel gündemin verimlilik olacağını bildiren Işık, “Verimlilik, önemini hiç kaybetmeyen, aksine giderek daha da önem kazanan bir kavramdır. İnsanlık, daha iyisini ve daha güzelini, daha kolay bir şekilde elde etmek yönündeki arayışlarından ve ilerleme isteğinden hiçbir dönem vazgeçmedi. Uzun dönemde büyümenin ve küresel ölçekte rekabet gücünün anahtarı olan verimlilik, iş dünyasının, hükümetlerin ve bilim insanlarının gündeminde önemli bir yer tutmaya devam edecek” diye konuştu.
2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı’nda uygulamaya alınan dönüşüm programlarından birisinin ‘Üretimde Verimliliğin Artırılması’ olduğunu kaydeden Bakan Işık, “Hassas bir konu olması nedeniyle, ‘Enerji Verimliliği’ni ayrı bir programda ele aldık. Doğrudan verimlilik artışı sağlamaya yönelik bu somut eylem planlarıyla verimlilik artışı için çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz” dedi.
“İNŞALLAH BU AY İÇİNDE KAYSERİ’DE PİLOT UYGULAMAYA GEÇİYORUZ”
Bakanlığın konuyla ilgili çalışmalarından bazılarını paylaşan Işık, şöyle konuştu:
“Öncelikle ‘İmalat Sanayinde Verimliliğin Artırılması Programı’nı uygulamaya koyduk. Çünkü sanayi üretimi olmadan ve bunu verimli bir şekilde gerçekleştirmeden sağlıklı bir ekonomik büyüme ve kalkınma olmayacağını düşünüyoruz. Bu program kapsamında OSB yönetimlerinde, verimlilik çalışmalarını koordine edecek bir yapı oluşturacağız. Ayrıca, işletmelerin verimliliğini karşılaştırmak üzere bir bilgi sistemi ve veri tabanı kuruyoruz. Bu doğrultuda KOBİ’lerde Verimliliği Artırma Projesini de başlattık. Bu proje ile imalatçı KOBİ’lerin rekabet güçlerini ve verimliliklerini artıracak destekler geliştirmeyi amaçlıyoruz. Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Dönüşüm Programı içinde yer alan Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması bileşeni de Bakanlığımızca koordine edilmektedir. Bu kapsamda başlattığımız ‘Sanayide Verimsiz Elektrik Motorlarının Dönüşümü Programı’ ile, İşletmelerde kullanılan 7,5 kilovat saat ve üzeri güçteki motorların envanter tespitini, yerli ve yüksek verimli motor üretim teknolojisini ve kapasitesini geliştirmeyi, piyasa denetimlerini artırmayı, finansal destek mekanizmaları oluşturarak verimli elektrik motorlarına geçişi sağlamayı hedefliyoruz. Böylece Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 35’ine karşılık gelen ve sanayide kullanılan motorlarca tüketilen elektrikten çok büyük tasarruf sağlayacağız. Bu dönüşüm tamamladığında Türkiye Cumhuriyeti 8 milyar TL tasarruf sağlamış olacak. Dönüşüm kapsamında verimsiz elektrik motorlarını verimli olanlarla değiştirecek KOBİ’lerimize, KOSGEB tarafından kredi faiz desteği uygulamasını da başlatıyoruz. KOSGEB’in konuyla ilgili çalışmaları son aşamaya geldi, inşallah bu ay içinde Kayseri’de pilot uygulamaya geçiyoruz.”
“Sanayimizin Verimlilik Temelli Yapısal Dönüşümünü Hızlandırmak vizyonuyla,Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı’nı 2015-2018 dönemi için uygulamaya geçtik” diyen Işık, “Bu strateji belgesinde yer alan eylemler doğrultusunda; Temiz Üretim Merkezlerinin kurulması, endüstriyel simbiyoz (ortak yaşam) uygulamalarının çoğaltılması, yeşil ve yeni nesil OSB’lerin kurulması, KOBİ verimlilik eğitimleri için model fabrika kurulması, işletmelere yönelik bir verimlilik belgelendirme mekanizması oluşturulması, Türkiye Bölgesel ve Sektörel Verimlilik Haritasının oluşturulması, verimlilik akademisinin kurulması gibi önemli eylemleri hayata geçirmek üzere çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“YERLİ , YENİLİKÇİ VE YEŞİL ÜRETİM”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, çalışmalarını 3Y formülü ile özetlediklerini bildiren Işık, “Yerli, Yenilikçi ve Yeşil üretim. Ülkemizde verimliliğe dayalı bir sürdürülebilir kalkınma modeli çerçevesinde mal ve hizmet üretmeyi sağlamak istiyoruz. Temiz üretim veya eko-verimlilik sayesinde; belli bir mal veya hizmeti üretmek için daha az doğal kaynak ve enerji tüketmek ve aynı zamanda daha az atık oluşturmak mümkün hale geliyor. Bu nedenle TÜBİTAK-MAM bünyesinde, Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nü kurduk. Bu enstitü, iki yıldır işletmelerde temiz üretim uygulamalarını yaygınlaştırmaya ve bu teknolojileri geliştirmeye yönelik faaliyetler yürütüyor. Burada başlattığımız bir proje ile sanayide kaynak verimliliği potansiyelini belirliyoruz. Bu alanda sanayimizin yol haritasını olduğunu düşündüğümüz Ulusal Eko-Verimlilik Programını uygulamaya koyduk. Yürüttüğümüz faaliyetler ile bu alana ilişkin bilgilerin paylaşıldığı Temiz Üretim Bilgi Platformunu da faaliyete geçirdik” açıklamasında bulundu.
Verimlilik alanında yapılan bir diğer önemli çalışmanın da verimlilik istatistiklerini oluşturmak olduğunu belirten Bakan Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Doğru politikalar üretebilmek için doğru verilere ve bu verileri kullanan sağlam analizlere ihtiyaç vardır. Bu doğrultuda, ülkemizdeki verimlilik istatistik altyapısının gelişmiş ülkeler seviyesine getirme yolunda önemli mesafe kat ettik. Üç aylık ve yıllık dönemlerde İmalat Sanayi Ulusal Verimlilik İstatistiklerini sektörler bazında yayımlıyorduk. Bu yıl ilk defa Bölgesel Verimlilik İstatistiklerini de yayımlamaya başladık. Böylece 26 bölgede sektörler bazında iş gücü verimliliğini takip ediyoruz. Yine 2015 yılı Şubat ayı itibarıyla ülkemizde bu alanda bir ilk olma özelliğindeki ‘Sanayimizin Yeşil Üretim Karnesini’, yani sürdürülebilir üretim göstergelerini kamuoyu ile paylaştık. Bundan böyle dönemsel olarak yayımlayacağımız bu veriler üzerinden, verimlilik politika ve uygulamalarımızın sonuçlarını daha iyi izleyebilecek, yeni uygulama araçlarımızı şekillendirebileceğiz. Şu anda biz etki analizini kurumsal hale getirdik. Artık pek çok programı etki değerlendirmesine tabi tutuyoruz ve bunların ışığında politikalarımızda yapacağımız revizyonları bu etki analizleriyle belirliyoruz.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir