POLİTİKA - 19 Aralık 2011 Pazartesi 15:24

BAKAN ÇAĞLAYAN`DAN `DİNAMİTLİ` BENZETME

A
A
A
BAKAN ÇAĞLAYAN`DAN `DİNAMİTLİ` BENZETME

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa’da oylanacak olan sözde Ermeni soykırımına ilişkin tasarıyı bir dinamite benzeterek, "Fransa’daki birkaç Ermeni’nin oyunu almak için olan bu hadise, pimi çekilen dinamit gibidir. Sarkozy kendisi bu hatalı yoldan dönmek durumunda kalacaktır" dedi.
Bakan Çağlayan, Savunma Sanayi İhracatları Birliği Kuruluş Genel Kurul Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin 22 Aralık’ta sözde Ermeni soykırımını reddedenlere ceza yaptırımını öngören yasa tasarısının Fransız Meclisi’nden geçmesinin Türk sanayisini nasıl etkileyeceği sorusuna Çağlayan, "Hükümet olarak bir ambargo konusunu zikretmemekle beraber, halkımızın hislerine tercüman olmak zorundayız" yanıtını verdi. Ocak ayındaki Fransa ile Ekonomik Komisyon Toplantısı’nın böyle
giderse iptal edileceğini belirten Çağlayan, Fransa halkının sağduyusuna güvendiklerini söyledi. Çağlayan, "Fransa’daki birkaç Ermeni’nin oyunu almak için olan bu hadise, pimi çekilen bir dinamit gibidir. Sarkozy kendisi bu hatalı yoldan dönmek durumunda kalacaktır" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TBMM Genel Kurulu’nda Maden Kanunu Değişikliği Teklifi kabul edildi Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kabul edilen maddelere göre, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece IV. Grup maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, arama ruhsatı alarak bulduğu madenler için UMREK Koduna göre rapor hazırlama şartı aranmaksızın MTA tarafından hazırlanan raporlar ile buluculuk hakkını kazanacak. İçme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarında imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek. Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na "doğal gazın sıvılaştırılması" tanımı eklenecek. Yüzen LNG tesislerinin işletilmesi ve yer değişikliği kapsamında sağlanacak istisnalar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşü alınarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından bu düzenleme uyarınca yayımlanan usul ve esaslara göre belirlenecek. Mevcut depolama tesisleri, mevcut tesislerdeki kapasite artışları veya yeni yapılacak tesisler, kullanım oranları veya rekabet koşulları dikkate alınarak düzenlemenin sisteme erişime ilişkin hükümlerinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşü alınarak Kurul kararı ile belirli süre muaf tutulabilecek. Depolama şirketleri verecekleri hizmetlere ilişkin birim bedelleri ve tesis kapasitelerini yayımlamak zorunda olacak. Yurt içinde üretilen veya ithal edilen doğal gazın sıvılaştırılarak yurt dışına ihraç edilmesi ya da yurt içinde yeniden satışı amacıyla kurulacak sıvılaştırma tesislerini işletecek tüzel kişilerin Kuruldan lisans almaları gerekecek. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da yapılan değişiklikle, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarına ilişkin usul ve esaslar, ilgili yarışma şartnamesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yarışma sonucunda oluşan fiyat veya bedel, yarışma şartnamesinde belirlenecek süre boyunca YEK Destekleme Mekanizması kapsamında değerlendirilecek. 10 yıllık süresini bitiren lisanssız üretim faaliyeti kapsamındaki tesisler, talep halinde ve lisans alma bedeli ile lisans süresi boyunca elektrik piyasasında oluşan saatlik piyasa takas fiyatını, tesis tipi bazında uygulanan güncel YEK Destekleme Mekanizması fiyatından fazla olması halinde aradaki fiyat farkının YEK Destekleme Mekanizmasına katkı bedeli olarak ödeyerek lisanslı üretim faaliyetine geçebilecek.