SAĞLIK - 24 Şubat 2016 Çarşamba 10:44

Yüksek Risk Taşıyan Hastalar İçin Obezite Ameliyatı

A
A
A
Yüksek Risk Taşıyan Hastalar İçin Obezite Ameliyatı

Obezite, gelişmiş dünya ülkelerinin en önemli sağlık problemlerinden biri olarak gösteriliyor. Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, diyet ve egzersiz yöntemleriyle kilo veremeyen ve vücut kitle endeksi 40’tan fazla olanların obezite ameliyatı olabileceğini söyledi.
Morbidobezite, yani hastalık boyutundaki şişmanlık, kişinin vücut kitle indeksinin 40’ın üzerinde olma durumu olduğunu belirten Koru Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Bedirl,i “Morbid obezite kronik bir hastalık olup, yıllar içerisinde beraberinde hayat kalitesinde düşüş, psikolojik fonksiyonlarda bozulma ve morbidite-mortalite taşımaktadır. Morbid obeziteye bağlı başlıca sağlık problemleri; kardiak hastalıklar, diabetesmellitus, uyku apnesi, hipertansiyon, lipid bozuklukları, reflü hastalığı, idrar tutamama, eklem hastalığı ve kısırlıktır” dedi.
Morbid obezitenin ideal tedavisinin diyet ve egzersiz olduğunu ifade eden Bedirli, “Diyet ve egzersiz programları bazı hastalarda etkin olabilmesine karşın, konservatif yaklaşımlardaki asıl problem devamlılıktır. Konservatif yaklaşımlarla maalesef morbidobez yani hastalık boyutundaki şişman kişilerin ancak yüzde 5 ile yüzde 10’u kilo vermede devamlılık göstermektedir. Bu nedenle ilk kez 1991 yılında Amerika’da ki Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından diyet ve egzersiz yöntemleriyle kilo vermede başarısız olan ve vücut kitle indeksi 40’dan fazla olan hastaları yüksek riskli olarak tanımlamış ve bu hastalarda cerrahiyi önermiştir” dedi.
“Vücut kitle indeksiniz 40’ın üzerinde ya da vücut kitle indeksiniz 35’in üzerinde ve beraberinde hipertansiyon, diabet, solunum apnesi, dizde osteoartrit benzeri obezite ile alakalı hastalıklarınız var ise obezite ameliyatı için aday bir hastasınız” diyen Bedirli, “Çünkü obezitenin bugün için bilinen en etkin ve sürdürülebilir tedavisi cerrahi yaklaşımdır. Uygulanan cerrahi tekniklerle hastalar total vücut kilolarının yüzde 65-70’ini verilebilmektedir. Ameliyat sonrası en fazla kilo verme ilk 6 ayda olmakla beraber, kilo verme ameliyattan sonraki 24 ay süresince devam etmektedir. Kozmetik amaçlarla cerrahi işlem uygulamak ciddi bir karardır. Bu cerrahiyi uygulamayı düşünen her hasta, yapılacak cerrahi işlemin kendilerinde oluşturacağı anatomik ve fizyolojik etkileri en önemlisi alacakları total kalori miktarının azalacağını bilmelidir. Cerrahiden maksimum yarar sağlamak için hastaların, ameliyat sonrası kendilerine önerilen yaşam tarzlarını ve diyetlerini sürdürmeleri önemlidir” diye konuştu.
Morbid obezite cerrahisi geçiren hastaların beklenen yaşam sürelerinde artma, obeziteye eşlik eden diyabet benzeri metabolik hastalıklarda düzelme olduğunu kaydeden Bedirli “Obez tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde, cerrahi yöntemlerin çok daha etkili ve sürdürülebilir olduğunu ortaya koyan pek çok çalışma bulunmaktadır” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Trendyol Süper Lig: Kayserispor: 2 - Konyaspor: 1 (Maç Sonucu) Trendyol Süper Lig’in son haftasında Kayserispor, konuk ettiği Konyaspor’u 2-1 mağlup etti. Sarı-kırmızılılar bu sonuçla lige 3 puanla veda etmiş oldu. Maçtan Dakikalar (İkinci yarı) 47. dakikada Andzouana’nın pasında Esat’ın şutu savunmaya çarptı. Kale çizgisi önünde savunmadan seken topa dokunan Eren, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-1 49. dakikada Brenet’in yerden ortasında Benes gelişine vuruşunda savunmaya çarpan top, üst köşeden filelerle buluştu. 1-1 56. dakikada Benes’in ceza sahası dışından sert şutunda kaleci Deniz son anda topu kornere çeldi. 68. dakikada Makarov’un çizgiden ortaya çevirdiği topu kontrol eden Semih’in dönerek şutunda meşin yuvarlak üstten auta çıktı. 74. dakikada sağ çaprazda topla buluşan Svendsen’in şutunda meşin yuvarlak direğin dibinden auta çıktı. 75. dakikada Makarov sol çaprazdan uzak direğe doğru pasını çıkardı. Kaleyi paralel geçen topa çizgi üzerinde yetişen Brenet pasını içeri çıkardı. Savunmadan önce topa ayağını koyan Chalov, meşin yuvarlağı ağlara yolladı. 2-1 80. dakikada ceza sahasına doldurulan topa Rayyan dokundu, kaleci Deniz köşeye giden topu çelmeyi başardı. Dönen topu önünde bulan Ahmet’in sert şutunda top üst direğe çarparak oyun alanında döndü. Hakemler: Melek Dakan, Kürşathan Akın, Serdar Osman Akarsu Kayserispor: Deniz Dönmezer, Brenet, Katongo, Semih Güler, Carole, Dorukhan Toköz (Furkan Soyalp dk. 66), Görkem Sağlam, Benes, Chalov (Mather dk. 85), Burak Kapacak (Mendes dk. 57), Tuci (Makarov dk. 57) Yedekler: Hasan Kaan Yalçı, Kayra Cihan, Nurettin Korkmaz Teknik Direktör: Erling Moe Konyaspor: Deniz Ertaş (Egemen Aydın dk. 85), Yasir Subaşı (Ahmet Tırpancı dk. 90), Baniya, Ata Yanık, Andzouana, Jo Jin Ho (Ömer Çobanoğlu dk. 90), Bazoer, Arif Boşluk, İsmail Esat Buğa (Enes İlyas Seven dk. 90), Svendsen, Eren Cemali Yağmur (Ahmet Kusay Dağdevir dk. 66) Yedekler: Muhammed Arda Var, Eren Doğan, Tuncay Elgün, Egehan Şensoy, Efe Seçil Teknik Direktör: İlhan Palut Goller: Benes (dk. 49), Chalov (dk. 75) (Kayserispor), Eren (dk. 47) (Konyaspor) Kırmızı kart: Bazoer (dk. 86) (Konyaspor)
Kırıkkale Kırıkkale’de vatandaşlar halk koşusunda yarıştı Kırıkkale’de "Gençlik Haftası Halk Koşusu" etkinliğine katılan vatandaşlar, 5 kilometrelik parkurda dereceye girebilmek için kıyasıya yarıştı. Kırıkkale’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Haftası etkinlikleri kapsamında "Gençlik Haftası Halk Koşusu" düzenlendi. Millet Bulvarı’nda yapılan yarışma, Belediye Başkanı Ahmet Önal’ın start vermesiyle başladı. Yaklaşık 5 kilometrelik parkurda düzenlenen yarışa, 15 yaş altı ve 15 yaş üstü kategorilerinde kadın ve erkek sporcular yer aldı. Katılımcılar, dereceye girebilmek için kıyasıya yarıştı. Etkinliğe, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş ile Garnizon ve Mühimmat Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş da katıldı. 15 yaş üstü erkeklerde Bahattin Güney birinci, Yusuf Önal ikinci, Erhan Karaman üçüncü oldu. 15 yaş altı erkeklerde Yunus Emre Günyaktı birincilik elde ederken, Hasan Hüseyin Gümüşhan ikinci, Eymen Erdem üçüncü sırada yer aldı. 15 yaş üstü kadınlarda Elif Mert birinci, Zehra Yaylacı ikinci, Yaren Yıldız üçüncü oldu. 15 yaş altı kadınlarda ise Zeynep Kurtoğlu birinci, Asya İkra Yeşil ikinci, Selin Canyurt üçüncü olarak yarışı tamamladı. 15 yaş üstü kadınlarda birinci olan Elif Mert, Kırıkkale’de böyle bir organizasyon düzenlenmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Mert, "Kırıkkale adına koşmak ve öğrencilerimin beni burada izlemesi beni gururlandırdı. Yarışmaya hazır gelmiştim ve birinci oldum. Bu tür organizasyonların devam etmesini istiyorum" dedi. İkinci olan Zehra Yaylacı da parkurun güzel olduğunu belirterek, "Koşarken her şey çok iyiydi. Eğlendim. İnşallah Kırıkkale’de daha fazla böyle yarış olur" ifadelerini kullandı. Üçüncü olan Yaren Yıldız ise organizasyonda yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Güzel bir organizasyondu. Eğlendim, zevk aldım. İnşallah daha iyi dereceler elde edeceğiz" diye konuştu. 15 yaş üstü erkeklerde birinci olan milli sporcu Bahattin Güney de kendi memleketinde yarışmanın kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını söyledi. Güney, "Kürsüye alışık biriyim ama kendi memleketimde birinci olmak çok başka bir duygu. Kendi halkımın önünde koşmak bana ayrı bir mutluluk verdi" dedi. Etkinlik, Kırıkkale Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde yapıldı. Kırıkkale Belediyesi de organizasyona destek verdi. Yarışta dereceye giren sporcuların ödülleri ise 19 Mayıs’ta düzenlenecek törende takdim edilecek.
Erzurum DAGC’den İHA’ya 9 ödül Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC), "Gazetecilik başarı ödülleri" sonuçlarını açıklandı, İHA’ya 9 ödül verildi. Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nin Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu ile birlikte geleneksel olarak düzenlediği Gazetecilik Başarı Ödülü Yarışması’nda 2025 yılının başarılı gazetecileri belirlendi. Jüri; Erzurum, Erzincan, Kars, Iğdır, Ardahan, Ağrı, Bayburt, Elazığ, Malatya, Bingöl, Muş, Bitlis, Tunceli, Van ve Hakkari illeri ile ilçelerinde görev yapan yerel ve yaygın basın kuruluşlarından çok sayıda gazetecinin katıldığı yarışmada yaklaşık 200’ün üzerinde başvuruyu değerlendirdi. İHA’ya 9 ödül verildi DAGC’nin "Gazetecilik başarı ödülleri"nde İhlas Haber Ajansı’na 5 ödül geldi. İşte İHA’nın aldığı ödüller; 1-Ümit Kılıç Yaşam Haberi: Sebahattin Yum Iğdır-İHA "Valiye var gaziye yok" 2-Sayıl Narmanlıoğlu Ekonomi Haberi: Merve Gökbakan Ağrı-İHA "Ağrı’dan dünyaya" 3-Sayıl Narmanlıoğlu Ekonomi Haberi: Olgun Yıldız Ardahan-İHA "Süt üreticileri düşük fiyattan şikayetçi" 4-Cemal Çelebi Yerel-Fotoğraf: Dursun Murat Aydın Erzurum-Oltu - İHA "Oltu" 5-Tevfik Akan Yaygın-Fotoğraf: Özkan Olcay Bitlis-İHA "Koyun sürüleri" 6-Durdemir Bilirdönmez TV Yaygın Haber: Öznur Demir Bayburt-İHA "Son tandır ustası" 7-Hüseyin Uray TV Haber Görüntü: Salih Akkuş Van-İHA "İnci Kefali" 8-Adnan Vangölü TV Görüntü (Spor):Mehmet Emin Kızılca İHA Erzurum "Vali Paraşütle uçtu 9-Sebahattin Yılmaz TV Görüntü-Drone: Işık Çapanoğlu Kars-İHA "Menderesler"