EĞİTİM - 26 Mayıs 2016 Perşembe 17:17

YÖK'te "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" Düzenlendi

A
A
A
YÖK'te "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" Düzenlendi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, sağlık bilimleri alanında lisansüstü eğitimin tüm yönleriyle görüşülmesi için "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" düzenledi.
YÖK Başkanlığı’nca sağlık bilimleri alanında lisansüstü eğitimin tüm yönleriyle görüşülmesi için YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katılımıyla "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" düzenlendi. YÖK Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya bir dönem Avrupa Üniversiteler Birliği’nde (EUA) başkan yardımcılığı görevinde bulunan Prof. Dr. Michael J. Mulvany ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu da katıldı. Üniversitelerin sağlık bilimleri enstitü müdürleri, yöneticileri ile bazı üniversitelerin sağlık bilimleri alanında lisansüstü eğitim gören öğrencilerinin yer aldığı çalıştayın açılışında YÖK Başkanı Saraç ve YÖK Başkan Vekili Kapıcıoğlu konuşma yaptı. Saraç, bugünkü çalıştayın önemli bir konusunun da kalite kavramı olması ve bu kavramın doktora eğitiminde de ısrarla ve hızla yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Son olarak 11 Mayıs 2016’da yapılan Yürütme Kurulu’nda aldıkları bir kararı paylaşmak istediğini belirten Başkan Saraç, şunları kaydetti:
"Sağlık alanındaki doktora eğitimleri planlanırken bazı alanlarda eğitici kriterinin sağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır. Bu zorluğu aşmak için YÖK olarak sağlık alanında açılacak doktora programı açılmasına ilişkin ilkelere ‘Sağlıkla ilgili anabilim dallarında doktora programı açılabilmesi için lisansüstü eğitim öğretim programı açılmasına ilişkin ilkelerin birinci ve ikinci maddesi uyarınca, üniversite kadrosunda önerilen alandan en az ikisi doçent veya birisi profesör olmak üzere üç öğretim üyesi olması gerekmektedir. Diğer üç öğretim üyesi ise ilgili veya yakın alandan olabilecektir’ ibaresi eklenerek doktora eğitimi verecek hoca sıkıntısı çekilen alanlarda doktora programlarının açılabilmesine imkan sağlanmıştır."
Bu yeni düzenleme ile birlikte sağlık alanında doktora programı açılabilmesi için gerekli 6 öğretim üyesinin de aynı alandan olma şartını kaldırıldığını belirten Saraç, 6 öğretim üyesinin 3’ü aynı alandan, 3’ü ise ilgili veya yakın alandan olabileceğini sözlerine ekledi.
YÖK Başkan Vekili Safa Kapıcıoğlu’nun yaptığı "Yükseköğretimde Geleceği Tasarlamak" adlı konuşma ile Michael J. Mulvany’nin yaptığı "ORPHEUS’un Sağlık Bilimlerinde Doktora Alanında İyi Uygulama Önerileri" sunum sonrası YÖK Başkan Danışmanı Komsuoğlu ise çalışma gruplarının işleyişi hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Açılış konuşmaları ve sunumların ardından 6 tema üzerinden gerçekleştirilen çalıştaya geçildi.
Çalıştayda “Özgün Araştırma ve İnovasyon Odaklı Doktora Eğitimi ( Vizyon, strateji ve hedeflenen sonuçlar)”, “Doktora Programlarının Yapılandırılması (Süre, ders, yeterlilik, tez, tezin değerlendirilmesi)”, “Doktora Danışmanlarının Profesyonel Eğitimi”, “Sanayi Destekli Doktora Programları, Proje Kültürü, Proje Destekleri”, “İnterdisipliner Doktora Programlarının Geliştirilmesi”, “Sağlık Bilimlerinde Doktora Programlarının Kalitesi ve Akreditasyon” konuları ele alındı. Temaların çalışmaları sonunda ortaya konulan raporlar okunarak genel bir değerlendirme yapıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Kazada şehit olan polisin cenazesi törenle memleketine uğurlandı Isparta’da görevi başında otomobilin çarpması sonucu şehit olan polis memuru Yonuz Turan’ın cenazesi, düzenlenen törenin ardından memleketi Afyonkarahisar’a gönderildi. Isparta-Eğirdir karayolunun 3. kilometresinde meydana gelen kazada, Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda görevli askeri personel İlker A. idaresindeki 17 UY 843 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yolda radar uygulaması hazırlığı yapan Trafik Denetleme Müdürlüğünde görevli polis memuru Yonuz Turan’a ve ardından 32 A 5953 plakalı trafik aracına çarpmıştı. Çarpışmanın şiddeti ile polis aracı ve polis memuru şarampole savrulmuştu. Kazada yaralanan Yonuz Turan, sürücü İlker A. ve otomobilde yolcu olarak bulunan Ali K., Yunus Y. ve Murat E., Isparta Şehir Hastanesine kaldırılmıştı. Turan, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Şehit polis memuru Yonuz Turan’ın cenazesi, Isparta İl Emniyet Müdürlüğünde düzenlenen törenin ardından memleketi Afyonkarahisar’a gönderildi. Törende şehit polisin eşi Aynur Turan ve çocukları güçlükle ayakta durdu. Anne babası ise sağlık ekipleri tarafından sakinleştirildi. Şehidin cenazesi cenaze aracına konulurken mesai arkadaşları gözyaşlarına hakim olamadı. Törene Isparta Valisi Aydın Baruş, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Kahraman, Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Doç Dr. Aydın Turhan, Eğirdir Dağ Komando Okulu Komutanı Tuğgenaral Ahmet Aşık, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İlker Şimşek, şehidin ailesi, akrabaları ve mesai arkadaşları katıldı. Şehit polis Turan’ın Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki Alacamii’nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedileceği öğrenildi.
Muğla Bodrum’da kedi ve köpek katliamı Muğla’nın Bodrum ilçesinde 5 köpek ve 2 kedi zehirlendi. Hayvanlardan 3’ü yapılan müdahale ile kurtulurken, 4’ü telef oldu. Yalıçiftlik Mahallesi’nde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bırakılan zehir, mahalleye bir ay önce taşınan Gizem Sümer’in köpeğinin zehirlenmesine neden oldu. Köpeğini ölü bulan Sümer, evinin çevresinde ölü halde başka bir köpek ile bir kedi de buldu. Bölgede yapılan aramada Sümer’in komşunun 3 köpeği de zehirlenmiş halde bulundu. 3 köpek ise, sahiplerinin erken fark etmesiyle müdahale edilerek kurtarıldı. Aynı bölgede inşaat işçileri tarafından da bir kedinin zehirlenmesi sonucu telef olduğu belirlendi. 6 aylık Yoda isimli köpeği telef olan Gizem Sümer, "Ben Yalıçiftlik’e yeni taşındım. Bir ay oldu. Dün maalesef köpeğimi ölü buldum, zehirlenmiş. Dün akşam da bir tane ölü kedi buldum. Bu sabah evimin bahçesinin yukarısında bir ölü köpek daha buldum. Bir komşumun 3 tane köpeğini zehirlemişler. Onlar fark edip zeytinyağı içirmişler. Kusunca iyileşmişler, bir tanesi pek iyi değilmiş. Onlara köylülerden birisi köpeklerini öldüreceğini söylemiş fakat kim yaptı, nasıl oldu hiç bilmiyorum. Kameralara bakacağım ama ben başka hayvanların da başka bu şekilde ölmesini istemiyorum. Elimden ne geliyorsa yapmak istiyorum. Bodrum Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’nden gelip ölü köpekleri aldılar" diyerek hayvanların zehirlenmesine tepki gösterdi.