GENEL - 28 Mart 2017 Salı 18:30

TİKA Sudan Suni Tohumlama Merkezinde ürün satışlarına başlandı

A
A
A
TİKA Sudan Suni Tohumlama Merkezinde ürün satışlarına başlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliğinde 2012 yılında, Sudan’da kurulan “Sudan Türk Gen Kaynakları ve Suni Tohumlama Merkezi” üretim ve satışlara başlayarak hayvancılık kapasitesinin arttırılmasında bölgede önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliğinde 2012 yılında, Sudan’da kurulan “Sudan Türk Gen Kaynakları ve Suni Tohumlama Merkezi” üretim ve satışlara başlayarak hayvancılık kapasitesinin arttırılmasında bölgede önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor.


Sudan yaklaşık 160 milyon büyükbaş hayvan kapasitesiyle Afrika ülkeleri içinde oldukça yüksek bir hayvancılık potansiyeline sahip. Özellikle büyükbaş hayvancılıkta kapasite geliştirmeye yönelik eksikliğin giderilmesini teminen Türkiye’de başarılı bir şekilde uygulanmakta olan “Büyük Baş Hayvancılığa Yönelik Suni Tohumlama” yönetiminin Sudan’da da uygulanması amacıyla T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliği içinde TİKA tarafından 2012 yılında, Sudan’ın Elcezire Eyaleti, Managil ilçesinde “Sudan Türk Gen Kaynakları ve Suni Tohumlama Merkezi” kurulmuştu. Bu kapsamda Sudanlı Uzmanlar, Ankara Lalahan Hayvancılık Araştırma Merkezinde eğitildi, mahallinde destek vermek amacıyla tesis çalışmaları için Türk uzmanlar Sudanda görevlendirildi, Türkiye’den damızlık boğa götürülerek sperm üretimlerine başlandı, sperm satışlarının başlayabilmesi için gerekli olan sertifikanın alınabilmesini teminen Türkiye’den getirilen damızlık boğaların laboratuvar testleri aşamasında da TİKA desteği sağlandı.


Söz konusu proje kapsamında, Türkiye’den Sudana gönderilen Simental ve Holstein cinsi boğalardan alınan spermler öncelikle Sudan ırkı Kenana cinsi ineklere suni döllenme yapıldı. Proje ile, 15 litre olan süt veriminin yaklaşık 25 litreye, 20 kg olan et veriminin de yaklaşık 35 kg’a çıkarılması, daha sonra da civardaki Afrika ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak örnek bir merkezin oluşturulması hedefleniyor. Uzun vadede ise Sudan’da saf bir büyük hayvan ırkı oluşturulması için uygun ortamın sağlanması, ülke içi ve ülke dışı ürün satışları ile Sudan ekonomisinin kalkındırılması planlanıyor. Sudan Federal Hayvancılık Bakanlığı tarafından resmi satış izninin verilmesi üzerine 26 Mart 2017 tarihinde Sudanın Elcezire Eyaletinde, Sperm Satış ve Suni Tohumlama uygulamalarına başlandı.


Bu kapsamda gerçekleştirilen törende konuşan Elcezire Eyaleti Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Seyfullah Mohammad, projenin Sudanın en önemli hayvancılık projelerinden birisi olduğunu belirtti ve TİKA’ya teşekkürlerini ileterek bundan sonra projeye daha çok destek vereceklerini ifade etti. Bu merkez sayesinde Sudan hayvancılığının et ve süt veriminin artacağını, dışa bağımlı olmaktan kurtulacaklarını, hayvancılık ekonomisinin gelişeceğini belirten Mohammad, TİKA tarafından kurulan tesis ve başlatılan projenin sadece Sudanın değil, civardaki diğer ülkeler için de çok önemli olduğunu ve tesiste üretilen sperm çubuklarına gerek Sudan içinden gerekse Sudan dışından büyük talep olduğunu söyledi.


TİKA Hartum Program Koordinatörü Celalettin Güngenci ise TİKA’nın Sudan’da gerçekleştirdiği en önemli projelerden biri olan projede TİKA olarak ürün satışlarına başlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek önümüzdeki dönemde de projenin sürdürülebilir olması amacıyla tüm Sudan’dan daha fazla katkı ve destek beklediklerini söyledi. Güngenci, Sudan’ın projeye katkısını dikkatle izleyeceklerini belirterek TİKA olarak bugüne kadar tüm katkı ve desteğin verildiğini, bu aşamadan sonra Sudan’ın söz konusu projeyi daha çok sahiplenmelerini ve geliştirmelerini istediğini ifade etti.


Törene Eyalet Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, Elcezire Vali Vekili Ebdurrahman Saad, basın mensupları ve davetliler katıldı. Törenin ardından özel sektöre ait bir tesiste, TİKA tarafından kurulan merkezde üretilen sperm çubuklarının yerli Sudan ırkı ineklere Suni tohumlama uygulaması uzmanlar tarafından gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Saadet Partisi Meclis Grubu’na ziyaret TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa çalışmaları çerçevesinde Saadet Partisi Meclis Grubu’nu ziyaret etti. Anayasa çalışmaları kapsamında Meclisteki siyasi parti gruplarını ziyaret eden Kurtulmuş’un bugün DEM Parti’den sonra ikinci durağı Saadet Partisi Meclis Grubu oldu. Kurtulmuş, ziyaretinde Saadet Partisi Grubu Başkanı Selçuk Özdağ, Grup Başkanvekilleri İsa Mesih Şahin ve Bülent Kaya, Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ile görüştü. Kurtulmuş, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada anayasa konusunda Saadet Partisi Grubu’nun fikirlerini aldıklarını söyleyerek, görüşmenin olumlu gertiğini ifade etti. Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ ise, teklifi gruplarında değerlendireceklerini belirterek, "En önemli şey, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığının net şekilde ayrılacağı söylenmişti. Gördüğümüz şu ki verdiğimiz soru önergelerinde dahi anayasa bakanlara diyor ki, ’Soru önergelerine 15 günde cevap verin.’ Ama cevap vermiyorlar. Bununla ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor. Biz Türkiye’nin konuşan Türkiye olmasını istiyoruz, susan değil. Konuştuktan sonra uzlaşan Türkiye, uzlaştıktan sonra anlaşan Türkiye" ifadelerini kullandı. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da, siyasi zemine katkı saglayacak her türlü çabanın içinde olacaklarını belirterek, TBMM Baskanının da buna katkı ve çabaları olacağını kaydetti.
Tekirdağ Tekirdağ’da Macar ünlülere ait önemli objeler sergilendi: Uzaydan getirilen parçalar dahi var Tekirdağ’da Macar Ünlülerine ait ikon haline gelen önemli objelerin sergilendiği serginin açılışı yapıldı. Sergide, Oscar ödüllü yönetmenin papyonundan yapılan tablodan uzaydan getirilen parçalara kadar her şey var. 2024 Macaristan-Türkiye Kültür yılı etkinlikleri çerçevesinde Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde ’Hungarikonlar’ adlı serginin açılışı etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Attila Pinter, Tekirdağ Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Benan Utku ve çok sayıda Macar davetli katıldı. Katılımcıların açılış kurdelesini kesmesiyle 20. yüzyılın Macar ünlülerine ait ikon haline gelen objelerin sergilendiği serginin açılışı yapıldı. Davetliler sergiyi gezerek objeleri inceledi. Oscarlı yönetmenin papyonundan yapılan tablodan uzaydan getirilen parçalara kadar her şey var Eserler arasında; Oscar ödüllü film yönetmeninin papyonundan yapılmış bir tablo, dünyaca ünlü Zsolnay fabrikasının kurucusunun fırın küreği, Nobel ödülü sahibi Katalin Karik’nun pipeti ve Macaristan’ın tek Altın Top sahibi Flrin Albert’in forması, Macar astronotlar tarafından uzaydan getirilen yadigârlar, Wimbledon şampiyonu Balzs Tarczy’nin tenis raketi, en iyi Macar yarış atının nalı ve en ünlü jokeyin çizmeleri de -seçkin Macar sanatçılar tarafından heykellere, resimlere ve enstalasyonlara dönüştürülerek- bulunuyor. Macaristan İstanbul Başkonsolosu Attila Pinter sergi açılışında yaptığı açıklamada, “Bu sergiyi ilk olarak bu şehirde açmak tesadüf değildir. Her Macar’ın kalbinde Tekirdağ’ın ayrı bir yeri vardır. Tekirdağlılar olarak Prens Rakoczi’ye sahip çıktınız ve yaşama gözlerini yumunca da prensin anısını yaşatmak için elinizden geleni yaptınız” dedi. Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ise yaptığı açıklamada, “Bu sene Macar Yılı. Yaklaşık 8 aydır burada çalışıyorum. 8 ayda başkonsolosumuzla çok sık bir araya geldik. Bugün yine güzel bir sanat etkinliği için bir aradayız” diye konuştu. Öte yandan serginin ay sonuna kadar ziyaretçilere açık olacağı öğrenildi.