POLİTİKA - 26 Mayıs 2017 Cuma 13:52

15 Temmuz Darbe Girişiminin Araştırılması Komisyonu raporu

A
A
A
15 Temmuz Darbe Girişiminin Araştırılması Komisyonu raporu

TBMM 15 Temmuz FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, "Komisyon toplantılarında biz bunu sadece şu kurumdan şu rapor geldi şeklinde bilgilendirdik.

TBMM 15 Temmuz FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, "Komisyon toplantılarında biz bunu sadece şu kurumdan şu rapor geldi şeklinde bilgilendirdik. Ama onlar kapsamlı raporlar. Hassasiyetle inceleyip neleri alabiliriz diye düşündüğümüz için zamanımızı aldı. Olayın sıcaklığı sebebiyle süre içinde yeni ve güncel bilgiler ortaya çıktı” dedi.


15 Temmuz FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek ve Başkan Vekili Belma Satır, basın toplantısı düzenledi. Darbe Araştırma Komisyonu raporu hakkında bilgi veren Petek, “Bu rapor geleceğimiz açısından son derece önemlidir, pek çok çalışmaya referans olacaktır. Araştırmacılar bu rapordan istifade edecektir. Bundan sonra da hain darbe girişimini araştırmak isteyenlere bir yol göstermiş olacaktır. Bir yol haritasını ortaya koymuş oluyoruz. Raporumuzun bir terör örgütü olarak FETÖ/PDY’yi, 15 Temmuz darbe girişimini tüm boyutlarıyla, tarihi süreç içinde ele alan bugüne kadar düzenlenmiş en kapsamlı rapor niteliğini taşıdığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.


Petek, 22 komisyon toplantısında 141 kişinin dinlendiğini ve yaklaşık 200 adet rapor ve belgenin komisyona sunulduğunu belirterek, “Yarım asırlık örgütün en ince detaylarıyla yapısını, 15 Temmuz ihanetini ve halkımızın şanlı direnişini birlikte göreceğimiz kıymetli rapor ortaya çıkmıştır. Rapor üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm FETÖ’nün ortaya çıkışı-gelişimi ve yapısı başlığı altında dönemler halinde örgütün kuruluşundan 15 Temmuz 2016 tarihine kadar olan genel tarihçe, gelişim ve yapılanma şeması, hiyerarşik ilişkileri, yurt içi ve dışı örgütlenmesi, gizli ve açık hedefleri, stratejisi, çalışma yöntemleri, örgütün güçlenmesini sağlayan iç ve dış faktörler, örgüte gelişme fırsatı veren iç şartlar ve argümanlar, örgütün finans, iş dünyası, medya, siyaset ve sivil toplum kuruluşları gibi legal görünüm altındaki illegal faaliyet alanları, örgütün yargıya, emniyete ve orduya hangi yollarla ve hangi süreçlerle yerleştiği, kamu kurumlarına yerleşmek, siyasi iktidarı zor durumda bırakmak ve her alanda gücü eline geçirmek üzere tertip ettiği, düzenlediği olaylar, örgütün silahlı terör örgütü olduğuna ilişkin değerlendirmeleri ihtiva etmektedir. İkinci bölüm FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi, darbe girişimden önceki genel durum, darbe girişiminin kronolojik seyri, öne çıkan olaylar, darbe girişiminin bastırılması ve rol alan kişiler anlatılmıştır. Ayrıca darbe girişiminin uluslararası bağlamdaki analizi, uluslararası boyutu değerlendirilmiştir. Üçüncü bölüm ise FETÖ tarzı örgütlenmeler ile demokrasiye yönelik her türlü müdahalenin önlenmesi hususunda tespit edilen sorunlar ile alınması gereken tedbirler ve yeniden yapılanma önerileri başlıkları altında. FETÖ/PDY’ye ait kavramların iyi anlaşılabilmesi için örgüt terminolojisini ekledik. Bazı kavramlar ve cümleler FETÖ üyelerinin bildiği şifreli kavramlar, bunu bir terminoloji olarak rapor sonuna ilave ettik” şeklinde konuştu.


Raporun tamamlanmasına ilişkin eleştirilere cevap veren Petek, “Bilgi, belge talep etmek üzere kurumlarla yaptığımız yazışmaların çokluğu, çok miktarda belge geldi. Komisyon toplantılarında biz bunu sadece şu kurumdan şu rapor geldi şeklinde bilgilendirdik. Ama onlar kapsamlı raporlar. Hassasiyetle inceleyip neleri alabiliriz diye düşündüğümüz için zamanımızı aldı. Olayın sıcaklığı sebebiyle süre içinde yeni ve güncel bilgiler ortaya çıktı. Biz 3 Ocak’ta çalışmamızı tamamladığımızda yargı bağlamında istediğimiz bilgilerin pek çoğu gelmiyordu bize. Sonradan iddianameler geldi. Bu süreç çalışmalarımızı güncellememize neden oldu, bunu da açıklıyorum. Biz araştırdıkça 15 Temmuz darbe girişimine hazırlık anlamında legal görünümlü illegal işler olduğunu, yargı, emniyet, silahlı kuvvetlere, üst bürokrasiye nasıl nüfuz ettikleri hakkında çok önemli detaylara ulaşmış bulunuyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kerem Yavaş: “Psikolojik olarak lig bizim için erken bitti” Eyüpspor Teknik Sorumlusu Kerem Yavaş, 3-0 mağlup oldukları Göztepe maçının ardından, “Sonuçta 6 hafta öncesinden Süper Lig’e çıkmayı garantilemiştik. Bu süreci de birçoğumuz ilk defa tecrübe ediyoruz. Gurur verici bir süreç ama zorluklarını da yaşadık. Psikolojik olarak lig bizim için erken bitti” dedi. Eyüpspor, Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında sahasında karşılaştığı Göztepe’ye 3-0 mağlup oldu. Eyüpspor Teknik Sorumlusu Kerem Yavaş, karşılaşmanın ardından basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Psikolojik olarak ligi erken bitirdikleri için maçın kendileri adına daha zor geçtiğine değinen Yavaş, “İki takım da hedefine ulaşmış, başarılı bir sezon geçirmiş, tartışılmaz şekilde iyi performansla bu haftaya geldi. Bu maç da bizim açımızdan daha zor bir maçtı. Sonuçta 6 hafta öncesinden Süper Lig’e çıkmayı garantilemiştik. Bu süreci de birçoğumuz ilk defa tecrübe ediyoruz. Gurur verici bir süreç ama zorluklarını da yaşadık. Psikolojik olarak lig bizim için erken bitti. Ama bu maça kadar oyuncularımız ciddi oynayarak, taktik disipline uyarak verdiğimiz görevleri gayet iyi yerine getirdi. Bu maç özelindeyse açıkçası iyi başlayamadık. Göztepe daha üstün oynayan taraftı. Yine de maçı dengeleyebilirdik ama bir savunma hatasından gol yedik. Ardından kırmızı kart aldıktan sonra maç bizim için daha zor bir hale geldi. 10 kişi kaldıktan sonra sahada pek varlık gösteremedik. Sonuç olarak Erzurum’da 1 puan alırsak 1.’liği garantileyeceğiz. Kendimize şimdi de hedef olarak bunu belirledik. Göztepe de hak ederek hedefine ulaştı. Çok iyi bir ekipleri, çok iyi bir teknik adamları var. Onları hem bu maç özelinde hem de ligde hedeflerine ulaştıkları için tekrardan tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.