POLİTİKA - 23 Temmuz 2017 Pazar 15:20

Kırgızistan’da Türk Filmleri Haftası görkemli bir açılış töreniyle başladı

A
A
A
Kırgızistan’da Türk Filmleri Haftası görkemli bir açılış töreniyle başladı

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen Türk Filmleri Haftası’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Siyasi sınırlar bizi sınırlayamaz, bu sınırları kaldırmanın yollarından biri de sinemadır.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen Türk Filmleri Haftası’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Siyasi sınırlar bizi sınırlayamaz, bu sınırları kaldırmanın yollarından biri de sinemadır. Sanatçılarımız, yönetmenlerimiz, yazarlarımız birbiriyle tanışıp kaynaşmalı” dedi.


Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleşen Türk Filmleri Haftası, görkemli bir açılış töreniyle başladı. Açılışta yaptığı konuşmada Manas Destanı’na atıfla “Aynı destanın evlatlarıyız” diyen Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Yeryüzüne aynı destanla yayıldık, ancak hiçbir zaman gönüllerimiz ayrılmadı. Ata vatanımızı ve karındaşlarımızı unutmadık” dedi. Sözlerini, “Siyasi sınırlar bizi sınırlayamaz. Bu sınırları kaldırmanın yollarından biri de sinemadır. Sanatçılarımız, yönetmenlerimiz, yazarlarımız birbiriyle tanışıp kaynaşmalı” diye sürdüren Topçu, sinemanın milletlerin kendini dünyaya anlatmaları için önemli bir araç olduğunu dile getirerek, sanatçıları günümüzün kültür alperenleri olarak niteledi.


Sinemanın hem geçmişten bugüne hem de Türkiye-Kırgızistan arasında köprüler kurmaya vesile olacağını belirten Topçu, “Sanatın geçmişten bugüne uzanan köprü olma vazifesi vardır. Fiziki olarak ne kadar uzakta olunursa olunsun sanatın oluşturduğu anlamlı köprü uzakları buluşturur, hasret çekenleri kavuşturur” ifadelerini kullandı.


Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanı Tügolbay Kazakov da, Türk sinemasının ve dizilerinin dünya çapında elde ettiği başarılarla gururlandıklarını ifade etti. Aynı başarının iki ülke ortak yapımlarında da sağlanması gerektiğine işaret eden Kazakov, “Türk tarihinin ortak yönlerini anlatan eserler var. İki ülke sanatçıları bu eserleri sinemaya aktararak ortak bilinç oluşmasına katkı sağlayacaktır” dedi.



”Kendimizi anlatmak için birlikteliğe ihtiyaç var”


Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç ise, farklı coğrafyalardaki Türk halklarının birbirine özlem duyduğunu belirterek, “Ancak pek çok alanda bu özlemi karşılayacak adımları atamadık. Açığı kapatmak için ortak faaliyetler artmalı” diye konuştu.


Türk sinemasının teknik alt yapı olarak giderek kendini yenilediğini dile getiren Kılıç, Kırgız sinemasının da Oscar’a aday çıkaracak kadar önemli bir sinema olduğunu, dolayısıyla iki ülkenin ortak yapımlarının beyaz perdede yepyeni ufuklar açabileceğini vurguladı.



“Biz 300 milyonuz”


Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi İbragim Junusov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan bir sohbetini şöyle aktardı:


“Sayın Erdoğan bana Kırgızistan’ın nüfusunu sorduğunda, ‘Türkiye ile birlikte 86 milyonuz’ dedim. O da bana, ‘O halde bütün Türk dünyası kardeşlerimizle birlikte biz 300 milyonuz’ dedi."


Junusov’un bu konuşması salondakilerden büyük alkış aldı. Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin kardeş Türkiye olduğunu hatırlatan Junusov, “Bizim tarihimiz, dilimiz ve dinimiz bir. Kültürümüz bir. Alışveriş yapmaya gittiysek pazarımız bir. Ölürsek mezarımız bir” diye konuştu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, TİKA’nın katkısı ve Yerli Düşünce Derneği’nin organizasyonu ile daha önce Almatı, Bakü, Astana gibi Türk başkentlerinde ve Makedonya’da düzenlenen Türk Filmleri Haftası’nın koordinatörü Öner Kılıç, bu etkinliklerde sadece film izlenmediğini, sinema profesyonelleriyle bir araya gelerek ileride kurulacak olan Türk Dünyası Sinema Birliğinin kilometre taşlarının oluşturulduğunu söyledi.


Kırgız sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği törene katılım üst düzeyde gerçekleşti. Törene Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırgızistan Kültür Bakanı Tügolbay Kazakov, Kırgızistan ve Türkiye Büyükelçileri ile Sinema Telif Hakları Genel Müdürü Enver Aslan, Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu ve ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un oğlu Askar Aytmatov ile kızı Şirin Aytmatov da katıldı. Türk Filmleri Haftası’nın açılışı Bilal Babaoğlu’nun yönettiği “Aşık” filmi ile yapıldı. Hafta boyunca "Deliormanlı", "Mandıra Filozofu 2", "Selvi Boylum Al Yazmalım" ve "Unutursam Fısılda" filmleri Kırgız sanatseverlerle buluşacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya Diriliş Spor Kulübü okçularından Türkiye üçüncülüğü Kütahya Diriliş Spor Kulübü’nün okçuları, Samsun’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda 12-13 yaş grubu minik erkekler kategorisinde üçüncülük elde etti. Samsun’da düzenlenen 41 ilden 94 kulüp ve 960 sporcunun katıldığı şampiyonada, 12-13 yaş grubu minik erkekler kategorisinde Eren Eşsiz, Emir İmren ve Mehmet Akif Ataş’tan oluşan Kütahya Diriliş Spor Kulübü ekibi, üçüncülük elde ederek büyük bir başarıya imza attı. Daha önce de hem salon hem açık hava şampiyonalarında takım ikinciliği elde eden minik erkekler takımı Türkiye geneli yapılan yarışmalarda iddiasını sürdürüyor. Kütahya Diriliş Gençlik ve Spor Kulübü, Türk Kültürünün bir parçası olan Geleneksel Türk Okçuluğunu tanıtarak yaygınlaşmasına ön ayak oluyor. Başarılı olan sporcular ile özel yarışma grupları oluşturularak Okul Sporlarına, Resmi Federasyon Yarışmalarına ve özel yarışmalara katılım sağlanıyor. Tüm kategorilerde 26 adet lisanslı sporcusu bulunan kulüp, 2022 yılından günümüze yarışmalarda Kütahya’yı temsil ediyor. Kulüp sporcuları bu sezon il çapında düzenlenen okul sporlarında 12 madalya, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği turnuvada ise 5 madalya ile adından söz ettiriyor. Kulüp antrenörlerinden Ramazan Mandıracı, alınan ödül sonrası yaptığı paylaşımda, “Gerçekten çok heyecanlı bir yarışma idi. Bizlere bu mutluluğu yaşatarak şehrimizi en iyi şekilde temsil eden sporcularımız başta olmak üzere ilk günden itibaren desteklerini ve güvenlerini hiç esirgemeyen velilerimize ve sporun destekçisi tüm bürokratlarımıza çok teşekkür ederim” İfadelerini kullandı.