POLİTİKA - 07 Aralık 2017 Perşembe 10:04

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun?"

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun?"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ile ilgili olarak, "Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasıl bir yaklaşımdır? Siyasi liderler karıştırmak için değil, barıştırmak için olurlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ile ilgili olarak, "Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasıl bir yaklaşımdır? Siyasi liderler karıştırmak için değil, barıştırmak için olurlar. Şu anda Sayın Trump’un bu açıklamaları adeta mikser görevi görmeye yöneliktir, karıştırmaya yöneliktir. Barıştırmaya değil. Kusura bakmasın" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda toplanan işçilere seslenerek, "Hiç endişeniz olmasın, biz beşer planında kul önünde eğilmedik. Biz, sadece Rabbimizin huzurunda rükuda ve secdede eğildik. Zira biz kula kul olmadık, olmayacağız. Bu yola böyle çıktık, böyle devam edeceğiz. Yeter ki biz el ele verelim, dayanışma içerisinde olalım. Gelecek hiç endişe etmeyin çok daha güzel olacak. Yıllardır taşeronluk meselesi hep konuşulmuş, tartışılmıştır. Ne yazık ki taşeronlar adeta komisyoncu görevi görmek suretiyle arada belli bir kazancı götürmüştür. Şimdi ise bu iş artık yoluna koyuldu ve Allah’ın izniyle gerek belediyelerin bu noktada atacağı adımlar, gerekse devletin atacağı adımlar planlandı. Gerek Başbakanımız, Çalışma Bakanımız, Maliye Bakanımız ekipleriyle yoğun çalışmalar yaptılar, en son biz de oturup bu çalışmaları değerlendirdik. Salı günü grup toplantısında açıkladığımız gibi bu karara vardık. Kolay değil, 900 bin malum işçi bundan istifade ediyor. Artık benim sonum ne olacak diye bir şey yok. Yeter ki herkes devletin, kamunun kurallarına uysun, çalışmasını yapsın. Tabii bugün malum Yunanistan’a gidiyorum. Atina’da görüşmelerimiz var. Oradan da yarın Batı Trakya’ya geçecek, oradaki kardeşlerimizle bir arada olacağız" ifadelerini kullandı.


"Fakat, en önemlisi şu, malum Türkiye saatiyle dün gece Amerika Başkanı Kudüs’le ilgili açıklamasını yaptı" diyen Erdoğan, "Tabii Amerika, başkan diyeceğim aslında, Birleşmiş Milletler 1980 kararını falan adeta hiçe saymıştır. Bugüne kadar Amerika ve İsrail’den başka dünyada hiçbir ülkenin 1980 Birleşmiş Milletler kararının dışında ona aykırı bir adımı olmamıştır. Sadece bu iki ülke burada bu şekilde direnmiştir. Şimdi ise tekrar bunu gündeme getirmek suretiyle Sayın Trump’ın neye yaranmak istediğini anlamak mümkün değil. Çünkü, Kudüs Müslümanların, Hristiyanların ve kısmi olarak da Musevilerin adeta ibadetgahı olarak görülmüştür bugüne kadar. Ağırlıklı olarak tabii ki Müslümanların ilk kıblegahıdır. Şimdi, böyle bir adımı atmak dünyada özellikle bu bölgeyi ateş çemberinin içine atmaktır. Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasıl bir yaklaşımdır? Siyasi liderler karıştırmak için değil, barıştırmak için olurlar. Şu anda Sayın Trump’un bu açıklamaları adeta mikser görevi görmeye yöneliktir, karıştırmaya yöneliktir. Barıştırmaya değil. Kusura bakmasın" diye konuştu.


Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti:


"Çarşamba günü İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak tüm İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerini İstanbul’da toparlayacağız. Bunun yanında telefonlarla görüşmelerimi sürdürüyorum. Burada da sadece İslam ülkelerini değil, hatta Papa ile görüşme talebim oldu, onunla da bu akşam veya yarın sabah görüşeceğiz. Çünkü, burası Hristiyanların da mabedi. Sayın Putin ile de görüşmemi yapacağım. Batı ülkeleri Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya ile de görüşmemi yapacağım. Çünkü bu artık sadece Müslümanların değil, adeta insanlığın görevidir. Burada Sayın Trump ’ben güçlüyüm öyleyse haklıyım’ diyorsa yanılıyor, güçlü olmak haklı olmak demek değildir, haklı olan güçlüdür. Burada biz haklıyız. Bu kumpasların altında ve arkasında nelerin olduğunu da son zamanlardaki mahkeme sürecinde gayet iyi biliyoruz. Şu anda mahkemede dönen dolapları görüyorsunuz, şunda yalan söyledim, bunda yalan söyledim. Tamam da haftalardır neyle meşguldü bu insanlar? Öyle mi? Öyleyse şu anda herkesin foyası açıkça ortaya çıkıyor. Muameleye de buna tabi olacaktır. Çarşamba günü İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ni İstanbul’da toplayacağız. Bu toplantımızdan sonra da bazı etkinliklerin planlama çalışmalarımızı yapıyoruz. Burada durmak yok, aynen yola devam. Taşeronlarla ilgili çıkacak bu kanunun hayırlara vesile olmasını Allah’tan temenni ediyorum."


Erdoğan’ın açıklaması sırasında vatandaşlardan ’Kahrolsun İsrail’ sloganları yükseldi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Türk Dünyası PAÜ’de buluştu Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) Uluslararası Türk Dünyasında Değerler ve Kültür Aktarımı Sempozyumu gerçekleştirildi. PAÜ Altay Toplulukları Dil ve Kültürleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALTAY DİLMER), Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (DSBMYO) ile paydaşlığını Almatı Eğitim Ataşeliği, El-Farabi Kazak Millî Üniversitesi, Türk Tarih ve Kültür Vakfının (TÜRKTAV) ve Avrasya Yazarlar Birliği’nin üstlendiği Pamukkale Üniversitesi Hierapolis Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyumda Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray, çocukların milli ve kültürel değerlere sahip çizgi filmler ve dizi filmlerin rolü, kültür aktarımının önemine değindikten sonra sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkürlerini sundu. Almatı Başkonsolosu Evren Müderrisoğlu, Türk Dünyasındaki kültür politikaları ve kültürel değerlerin Türk topluluklarının bütünleşmesindeki önemi üzerinde durdu. Kazakistan Cumhuriyeti Denizli Fahri Konsolosu Okan Oğuz konuşmasında, Türk dünyasının ortak mirasının gelecek kuşaklara taşınmasında kültür aktarımının önemini vurguladı. Kazakistan Almatı Eğitim Ateşesi Ayhan Korkmaz, Türk Dünyasının ortak mirasının önemli değerleri olan Dede Korkut ve Oğuz Kağan gibi şahsiyetlerin çizgi filmler aracılığıyla Türk çocuklarına ve tüm dünya çocuklarına tanıtılması gerektiğini belirtti. PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın ise konuşmasında Pamukkale Üniversitesi olarak bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onu duyduklarını ve küreselleşen dünyada kültür politikalarının belirlenmesi açısından bu tür sempozyumların önemini ifade etti. Sempozyum, açış oturumundan sonra bilimsel oturumlarla devam etti. Bilimsel oturumlarda Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve ülkemizden bilim insanları ve animasyon, çizgi film, reklamcılık ve eğitim, radyo, televizyon ve sinema alanlarındaki uzmanlar tarafından kültür aktarımı konusunu sinema, çizgi film, dizi film, dil, edebiyat, tarih ve turizm gibi çeşitli alanlarda ele alan çalışmaları sunuldu. Sempozyumda yüz yüze 4, çevrim içi 7 olmak üzere, iki gün süresince 11 oturum, 65 katılımcı ile toplamda 56 bildiri sunuldu. Sempozyumda Türk kültür ve değerler aktarımı konusunda yapılması gerekenlere ışık tutmak ve farkındalık oluşturmak, yol gösterici olabilecek kültür aktarım araçlarına (yazılı, sözlü, taşınabilir, somut olan ve olmayan vd.) ve ögelerine vurgu yapmak, bu ögelerin doğru kullanımı ve yaygınlaşmasını sağlamak hedeflendi.