EĞİTİM - 07 Mart 2018 Çarşamba 17:14

YÖK’ten YUDAB Programı ile araştırma görevlilerine burs müjdesi

A
A
A
YÖK’ten YUDAB Programı ile araştırma görevlilerine burs müjdesi

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, araştırma görevlilerine burs imkanı sağlayacak Yurt Dışı Doktora Araştırma Bursu (YUDAB) Programına ilişkin, “Bu projenin Türk yüksek öğretim sisteminin uluslararasılaşmasına önemli bir katkı sağlayacağını ve ülkemizin tanınmasına da dolaylı olarak bir destek olacağını düşünüyoruz’’ dedi.


YÖK Başkanı Saraç, YUDAB Programını YÖK’te düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Saraç, 100/2000 Projesini Türkiye’nin kalkınması yönündeki en büyük araçlardan birisi olarak gördüğünü belirterek, “Yeni YÖK olarak önem verdiğimiz konulardan birisi lisans üstü eğitimi ve doktora eğitimidir. Doktora programlarının niteliğini artırmak ve gelişen teknolojiye de ayak uydurarak bu programlara bir nitelik kazandırmak YÖK’ün ana gündem maddelerini oluşturmuştur. Yeni YÖK’ün en önemli projelerinden birisi 100/2000 programıdır. Bu programla YÖK tarafından belirlenen öncelikli alanlarda doktoralı insan kaynağını temin etmek üzere yurt içi ve yurt dışındaki devlet üniversitelerinde 100 tematik alanda 2 bin doktora öğrencisine YÖK doktora bursu verilmekte. Biz bu projeyi ülkemizin kalkınması yönündeki en büyük araçlardan birisi olarak görüyoruz. Bu program yıllık bazlı uygulanan sürekli bir programdır. Programın doğasındaki 100 temel alan bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeler ve ülkemizin ihtiyaçlarına göre sürekli gözden geçirilip yenileniyor’’ dedi.



YUDAB programına kimler başvurabilir?


Yeni YÖK olarak ilk defa başlatılan YUDAB Programı hakkında bilgi veren Saraç, şunları kaydetti:


‘’Bu program Devlet Yükseköğretim Kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına atanmış olup YÖK kurulunca ilgili yıl içinde belirlenmiş öncelikli alanlarda, doktora eğitiminin tez aşamasındaki öğrencileri en az 6 ay en fazla 1 yıl süreyle yurt dışına gönderilecek. Bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışıyor olmak, doktorasını tamamlamış, yeterlilik sınavını geçmiş ve hala tez aşamasında olmak temel şartlar. Bursun doktora teziyle ilişkili olmasını hedefliyoruz. Belli bir dil yeterliliği olan araştırma görevlilerinin gitmesini hedeflediğimizi için uluslararası yabancı dil sınavından en az 65 puan alındığı bir belgenin gösterilmesini istiyoruz. Bunlarla beraber Times Higher Education, Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve QS tarafından yapılan dünya üniversite veya alan sıralamalarında son üç yıl içerisinde ilk 500 içerisine giren üniversitelerin birinden en az 6 ay en fazla bir yıl süreyle kabul almak şartını da arıyoruz.’’



Nasıl başvurulur?


Başarılı öğretim görevlilerini önce çıkarıp, başarılı öğrencileri mükafatlandırmak istediklerini vurgulayan Saraç, “İlgili yıl içinde belirlenmiş olan öncelikli alanlarda doktora eğitimin tez aşamasında olan araştırma görevlileri yurt dışında eğitim almak istediklerini belirttikleri bir dosyayı başkanlığımıza müracaatlarını yapmalılar. Hoca talebe ilişkisini de öne çıkarmak istediğimiz için projede tez danışmanlarının onayını da arayacağız. Başarılı öğretim görevlilerini önce çıkarıp, başarılı öğrencileri mükafatlandırmak istiyoruz. Bütün sistemi başarı ve seçkinci bir yapı üzerine kurguluyoruz’’ ifadelerini kullandı.



“Her yıl 400 araştırma görevlisi bu projeden yararlanabilecek”


Her yıl 400 araştırma görevlisinin bu projeden yararlanabileceğini belirten Saraç, “Bu programı bitirenlerden bir değerlendirme raporu alınmasını da düşünüyoruz. Bu program kapsamında yurt dışındaki eğitim sürecini belirlenen süreler içerisinde tamamlayarak geri dönen araştırma görevlilerinin yurt dışında gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin değerlendirme raporunu, üniversitelerindeki tez danışmanlarının da gözetiminden sonra yurda dönüşlerini takiben iki ay içerisinde istiyoruz. Bu şekilde de bu programın başarısının kontrolünü daimi bir şekilde izlemek istiyoruz’’ şeklinde konuştu.



“2 bin 500-3 bin 500 TL arası burs ”


Araştırma görevlilerinin program kapsamında yurt dışına gittiklerinde de maaşlarını almaya devam edeceklerini dile getiren Saraç, programdan faydalanacak araştırma görevlilerine, aylık 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında gittikleri ülkeye göre Başkanlık tarafından belirlenecek tutarda YÖK- Yurt dışı Doktora Araştırma Bursu verileceğini ve yurt dışına gidiş-dönüş yol masraflarının da karşılanacağını bildirdi.


Saraç, burs programına başvuru yapacak potansiyel adaylara ilişkin de bilgiler paylaşarak, bu kapsamda doktora eğitiminde tez aşamasında olan toplam araştırma görevlisi sayısının 10 bin 53 olduğunu açıkladı. Saraç, yeni burs programına başvuru yapabilmek için aranan kriterleri sağlayan araştırma görevlisi sayısının 2 bin 624 olduğunu kaydetti.


Bursa başvurabilecek araştırma görevlileri arasında sağlık bilimlerinde 342, sosyal ve beşeri bilimlerde bin 319, fen ve mühendislik bilimlerindeki araştırma görevlisi sayısının ise 963 olduğunu bildiren Saraç, fen ve mühendislik bilimleri içerisinde temel bilimlere ayrı bir kotanın tahsis edileceğini ifade etti.


Araştırma görevlilerini yurt dışına gönderirken sadece Temel Bilimler alanına ayrıcalık gösterileceğini kaydeden Saraç, "Bu projenin Türk Yüksek Öğretim sisteminin uluslararasılaşmasına önemli bir katkı sağlayacağını ve ülkemizin tanınmasına da dolaylı olarak bir destek olacağını düşünüyoruz’’ açıklamalarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir