GENEL - 08 Mart 2018 Perşembe 17:24

Sosyal Güvenlik Uzmanı Nacar: “Ödeme gücü bulunmayan kadınların emeklilik primlerini devlet ödemeli”

A
A
A
Sosyal Güvenlik Uzmanı Nacar: “Ödeme gücü bulunmayan kadınların emeklilik primlerini devlet ödemeli”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, ödeme gücü bulunmayan kadınların primlerini devletin ödemesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de yaşayan çiftçi, yalnız yaşayan, yoksul olan, engelli, şehit eşi, gazi eşi olan kadınların gelir tespitine alınarak asgari ücret seviyesinden düşük olmaları halinde primlerini devletin ödemesi gerekir” dedi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, ödeme gücü bulunmayan kadınların primlerini devletin ödemesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de yaşayan çiftçi, yalnız yaşayan, yoksul olan, engelli, şehit eşi, gazi eşi olan kadınların gelir tespitine alınarak asgari ücret seviyesinden düşük olmaları halinde primlerini devletin ödemesi gerekir” dedi.


Çalışan annelerin yıpranma payı düşünülerek onlar için uyarlanmış 6 yıl erken emekli olma imkanı bulunduğunu ifade eden Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, engelli annelerin ise bu uyarlanmış fırsattan ayrıca indirim kazanacağını söyledi. Çalışmayan, ev hanımı olan kadının da prim ödeyebileceğini belirten Nacar, evlatlık çocuklar için de bu imkanların geçerli olduğunu kaydetti.


Türkiye’de emekli olabilmek için yaş, yıl ve prim şartlarının üçünün aynı anda tamamlanması gerektiğini söyleyen Nacar, "Bunun için de çeşitli yollarla prim ödemek, erkekler için sigortadan sonra 25 yıl, kadınlar için 20 yıl beklemek, yine işe ilk girilen tarihe göre belli bir yaşı doldurmak gerekiyor. Bu noktada 9 Eylül 1999 öncesi işe girenler daha avantajlı. 2000 yılı öncesinde işe girişi olan vatandaşlarımız hem daha erken emekli oluyor hem de daha yüksek maaş alıyor. 1999 sonrasında işe girenler için hem prim günü arttı hem de yaş şartı yükseldi. Son yapılan düzenleme ile kadınların borçlanabilecekleri çocuk sayısı 2’den 3’e çıkarıldı. Bu sayede kadınlar her çocuk için 2 yıl olmak üzere 6 yıl kazanıyor. Bu da toplam 2 bin 160 gün prim anlamına geliyor. Üstelik bu haktan sadece SGK’lılar değil, memur ve Bağ-Kur’lu annelerde yararlanabiliyor” dedi.


Bunlardan yararlanmak için ilk şartın çocukların sigortalı olduktan sonra doğmuş olması, çocuğun yaşaması, borçlanılacak dönemde çalışmıyor olması gerektiğini bildiren Erhan Nacar, "Eğer engelli annesi iseniz yasalarımız engelli çocuğu bulunan anneler için erken emeklilik imkanı tanımıştır. Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin 4’te biri toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş şartınızdan da düşürülüyor. Bu imkan sadece biyolojik annelere değil, evlat edinen annelere de tanınıyor. Ev hanımlarının emekliliği için de yasalarımızda bazı imkanlar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de isteğe bağlı sigorta olmaktır. İsteğe bağlı sigorta ile Bağ-Kur kapsamında ev hanımları her ay prim ödeyerek emeklilik imkanına kavuşmaktadır ya da eksik primlerini tamamlayabilmektedir. Üstelik primlerini ödedikleri sürece kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler açısından sağlık hizmetlerini de ücretsiz alabilmektedir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Tevfik Demir istifa etti İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevini yaklaşık 2 yıldır sürdüren Tevfik Demir, hem başkanlıktan hem de parti üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Partinin kuruluş hedefini ve heyecanını yitirdiğini belirten Demir, "31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerek aday belirleme, gerekse meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ilçe başkanı ve yönetim kurulunun ‘yok hükmünde’ sayılması ise bizleri üzdü" dedi. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı istifa açıklamasında Demir, şu cümlelere yer verdi; "Bugün itibari ile 25 Ekim 2017 yılından bu yana görev aldığım ve son 2 dönemdir seçilmiş İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevinden ve İyi Parti üyeliğinden istifa etmiş bulunmaktayım. İstifa etmeyi bir süredir düşünmekteydim. Ancak partinin zarar görmemesi adına seçim süreci ve genel kongre sürecinin tamamlamasını bekledim. 4,5 yıllık süreçte İyi Parti İlçe Başkanı olarak muhalefet görevini ekibimle beraber layığı ile yaptığıma inanıyorum. Ancak geldiğimiz noktada halkımızın gösterdiği yolda artık ‘kenara çekilme’ zamanın geldiğini gördüm. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yaşananlar bana bu kararı almam gerektiğini gösterdi. Bu partiye böylesine özverili bir şekilde hizmet etmemize rağmen, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerek aday belirleme, gerekse meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ilçe başkanı ve yönetim kurulunun ‘yok hükmünde’ sayılması bizleri son derece üzmüştür. O gün istifa etmem gerekirken, partinin seçim üstü zarar görmemesi adına bu kararımı seçim sonrasına erteledim. Seçim sonrası parti tarafından alınan karar ile gidilen genel kongre sürecinde ise bu kararımı bildirmenin etik olmayacağını düşünerek bugüne ertelemiş oldum. Yerel seçim çalışmalarını tüm imkansızlıklara, maddi ve manevi hiçbir desteğin olmamasına rağmen, ben ve yönetim kurulum elimizden geleni, hatta daha fazlasını yaparak sürdürdük. Ancak son bir yılda gerek üst düzey, gerekse il ve ilçe bazlarında partinin kan kaybı herkesin malumudur. Bu da 31 Mart Yerel seçimlerine tüm Türkiye’de olduğu gibi Mustafakemalpaşa’da da sandığa yansıdı." Partinin kuruluş amacı ve heyecanını yitirdiğinin ortada olduğunu belirten Demir, "Buna rağmen ortada bir başarısızlıktan söz edilecekse biz bunu göğüslemeye hazırız. Bundan böyle ilçemiz için hangi platformda olursa olsun hizmet etmeye devam edeceğimden kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Samsun Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz Türkiye ekonomisine girdi SAMSUN (İHA) – Samsun’dan yapılan hayvansal ürün ihracatından 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlinlik döviz, Türkiye ekonomisine kazandırıldı. Hayvansal ürün üretim ve ihracatında Türkiye’nin önde gelen illerinden olan Samsun’da ihracat kaleminin büyük bir kısmını bu alan oluşturuyor. 2023 yılında birçok ülkeye hayvansal ürün ve yan ürünü ihracatı yapılırken, bu ihracattan elde edilen döviz de milli ekonomiye kazandırıldı. 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlin döviz milli ekonomiye kazandırıldı Tarım ve Orman Bakanlığı hayvansal ürün ihracatı verilere göre 2023 yılında Samsun’dan ihraç edilen balık, balık unu, balık yağı, tıbbi sülük, deniz salyangozu-eti, kapağı, bal, piliç eti-yumurtası, hayvansal yan ürünü ve sıvı gübre gibi 697 ihracattan toplam 62 milyon dolar,18 milyon euro, 53 bin sterlin, 6 milyon TL gelir elde edildi. En yüksek döviz geliri ise balık yağı (37 milyon dolar, 568 euro) ve balık (13 milyon dolar, 16 milyon euro, 6 milyon TL) ihracatından sağlandı. Samsun’dan yurt dışına 462 bin 516 ton gıda ve yem ürünü ihraç edildi Gıda ve yem maddeleri ihracatında ise 2023 yılında toplam bin 904 ihracatta 462 bin 516 ton ürün ihraç edildi. Yurt dışına en çok buğday unu (433 bin ton) ihraç edilirken, bunu mısır irmiği (12,9 bin ton), fındık ve fındık ürünler (5,6 bin ton), yaş meyve-sebze (4 bin ton), mısır unu (3,2 bin ton), şekerleme ürünleri (258 ton), kuruyemiş (137 ton) ve filtre kağıdı (213 ton) takip etti. İthal edilen gıda ve yem maddelerine bakıldığında ise 775 adet gıda maddesi ithalatından toplam 2,5 milyon ton ürün ithal edildi. En çok ithal edilen gıda maddeleri sırasıyla buğday (2,4 milyon ton), mısır (39 bin ton), yağlık ayçiçeği tohumu (14,2 bin ton), soya fasulyesi (13,8 bin ton), şeker pancarı melası (3,1 bin ton), karabuğday (526 ton), kakao kitlesi (399 ton), susam (278 ton) ve ceviz kaba unu (176 ton) oldu. Yine 2023 yılında 229 adet yem maddesi ithalatı gerçekleşti. Bu ithalatlarda toplam 807,1 bin ton yem maddesi ithal edildi. En çok ithal edilen yem maddeleri sırasıyla ayçiçeği tohumu küspesi (312,1 bin ton), arpa (149 bin ton), buğday kepeği (127,4 bin ton), ayçiçeği tohumu kabuğu (46 bin ton), mısır (37,1 bin ton), soya fasulyesi (34,2 bin ton), pirinç kepeği (19,7 bin ton), mısır kepeği (25,4 bin ton) ve DDGS (15 bin ton) olarak gerçekleşti.