EKONOMİ - 20 Mart 2018 Salı 10:47

Nadasa bırakılan tarım arazileri üretime kazandırılacak

A
A
A
Nadasa bırakılan tarım arazileri üretime kazandırılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Sözleşmeli üretim modelinin esas alındığı projeyle, ülkemizdeki yaklaşık 4 milyon hektara ulaşan nadas alanlarını tarımsal üretime kazandırmayı ve bu alanlarda ilk etapta arz açığı olan baklagil üretiminin artırılmasını hedefliyoruz" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Sözleşmeli üretim modelinin esas alındığı projeyle, ülkemizdeki yaklaşık 4 milyon hektara ulaşan nadas alanlarını tarımsal üretime kazandırmayı ve bu alanlarda ilk etapta arz açığı olan baklagil üretiminin artırılmasını hedefliyoruz" dedi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, nadasa bırakılan tarım arazilerini üretime kazandırmak amacıyla Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında imzalanan sözleşmeli üretim modeli ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Arazilerin boş bırakılmasının önlenmesi, nadasa bırakılan alanların tarıma kazandırılması ve arz açığı olan bitkisel ürünlerin üretiminin artırılması amacıyla, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında hayata geçireceğimiz ve sözleşmeli üretim modelinin esas alındığı projeyle, ülkemizdeki yaklaşık 4 milyon hektara ulaşan nadas alanlarını tarımsal üretime kazandırmayı ve bu alanlarda ilk etapta arz açığı olan baklagil üretiminin artırılmasını hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.



"Çiftçilerimiz, kullandıracağımız sertifikalı tohumlarla alım garantili üretim yapacaklar"


Projenin bu yılki pilot uygulama çalışmasını, Orta Anadolu Bölgesinde yer alan 9 ilde başlattıklarını dile getiren Bakan Fakıbaba, "Proje kapsamında, çeşitli nedenlerle nadasa bırakılan bölgelerde, arazisini 3 yıl süre ile boş bırakmamayı taahhüt eden çiftçilerimizle münavebe esaslarına uygun üretim sözleşmesi yapılacak. Çiftçilerimiz, kullandıracağımız sertifikalı tohumlarla alım garantili üretim yapacaklar. Bu çerçevede dane baklagiller ve baklagil yem bitkileri tohumlarının yüzde 50’si, hububat tohumlarının ise yüzde 100’ü Bakanlığımızca hibe edilecek. Çiftçilerimizin sözleşmeli modelle üreteceği bu ürünlerin ekimden hasada kadar tüm üretim süreçleri Bakanlığımızca kontrol edilecek. Elde edilen ürünler, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından satın alınacak. Projenin bu yılki pilot uygulama çalışmasını, Orta Anadolu Bölgesinde yer alan 9 ilde (Aksaray, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat) nadasa bırakılan yaklaşık 50 bin dekar alana nohut ekimi yapmak suretiyle başlattık" dedi



"İlk etapta nohut ürünü ile programa başlamayı uygun bulduk"


"Yaptığımız değerlendirmelerde ilk etapta nohut ürünü ile programa başlamayı uygun bulduk" ifadelerini kullanan Fakıbaba, "Önümüzdeki sene diğer baklagil ürünlerini de programa dahil etmeyi planlıyoruz. Programa, kışlık ekim döneminde ise hububat ve yem bitkileri ile de devam edeceğiz. Bu yıl itibariyle elde edeceğimiz 5 bin ton civarındaki nohut, Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığımız iş birliği protokolü çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı için kullanılacak. Nadas alanlarının üretime kazandırılması projesini önümüzdeki yıllarda bölge bazında hızla yaygınlaştırmayı planlıyor" açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da üretici kadınlara 60 bin çilek fidesi dağıtıldı Burdur’da “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde 10 kadın çiftçiye 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Burdur Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan, yüzde yüz İl Özel İdaresi hibe destekli “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üye 10 kadın çiftçiye 1‘er dekar alanda yetiştirilmek üzere 6 biner adet olmak üzere toplam 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Kemer ilçe merkezinde düzenlenen programda Vali Türker Öksüz, Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz ve İzzet Akbulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav tarafından konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalar sonrası Vali Öksüz ve protokol üyeleri tarafından kadın girişimcilere temsili çilek fidesi takdim edildi. Programda konuşan Vali Öksüz, “Bugün bu güzel ilçede, güzel günde hep birlikte bir üretim sürecinin küçükte olsa bir adımını atacağız. Öncelikle Kadınlar Üretiyor, Özel İdare Destekliyor çilek üretimi projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz burada tarımı, hayvancılığı desteklemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burdur hakikaten tarımı ile hayvancılığı ile öne çıkmış bir şehir. Bu konuda da belli bir noktaya gelmiş. Ama biz tarımda, bitkisel üretimde üretim çeşitliliğini de sağlamak adına ve toplum kalkınmasının başlangıcı olan üretimi destekleme adına bu projeyi ortaya koyduk. Geçen hafta zeytincilik projesi ile başlamıştık. Çeşitli ilçelerimizde zeytincilik projesi ile birlikte zeytin üretimi ve daha sonra da zeytine dayalı bir sanayinin kurulması için bir adım attık. 7 bin civarında zeytini toprakla buluşturmuş olduk. Burada da 60 bin çilek üretimi ile inşallah bir başlangıcı yapacağız. Kadınlarımızdan oluşturulan Asarcık kooperatifinin zaten bir üretimi var. Ben de bunu çok memnuniyetle öğrendiğimi ifade etmek istiyorum. El emeği göz nuru ürünlerini zaten satıyorlar, üretiyorlar. Onların bu üretiminden dolayı onları tebrik ediyor ve kutluyoruz. Bir araya gelmeleri kooperatif adı altında o dayanışmayı göstermelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Biz de kooperatifimizin bu güzel emeğine bir katkı göstermek istiyoruz. Onları inşallah çilek üretimi ile destekleyeceğiz” dedi. Program sonrası Vali Öksüz, beraberindeki heyetle birlikte ilk çilek fidelerinin toprağa dikimini gerçekleştirdi.