EKONOMİ - 03 Mayıs 2018 Perşembe 14:41

Ankara’ya 96 milyon liralık yatırım

A
A
A
Ankara’ya 96 milyon liralık yatırım

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Ankara’ya yapılan projelerle 96 milyon liralık yatırım kazandırıldığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Ankara’ya yapılan projelerle 96 milyon liralık yatırım kazandırıldığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise, “Yeni pakette yeni fırsatlar var. Borcu olan tarım Bağ-Kur’lular yeniden yapılandırılacak. Tarım işçilerine geçmiş donemde ek-5’le alakalı düzenlemeler hayata geçecek, daha avantajlı olacak. İlk defa girişimcilik faaliyetlerine başlayacak Bağ-Kur’lu gençlerin 1 yıl boyunca sigortaları SGK tarafından karşılanacak” diye konuştu.


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) Ankara’yı kapsayacak 18 projenin sözleşmesi ve bir projenin temel atma töreni ile 25 tesisin açılış töreni gerçekleşti. Temel atma törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da katıldı. Programda konuşan Bakan Fakıbaba, Türkiye’nin kalkınmasının tarımsal kalkınma ile mümkün olacağına dikkat çekerek, "Bugün 18 projenin sözleşmelerini imzalayacağız ve bunlar içinde bir projenin temel atma törenini birlikte gerçekleştireceğiz. 25 tesisin de açılışını yapacağız. Bu projelere toplam 47 milyon TL hibe sağlıyoruz. Bu hibelerle Ankara’ya 96 milyon liralık yatırım kazandırıyoruz. Kalkınma ve büyüme kırsalda başlar. Çünkü üretim kırsalda oluyor ve gıdamız da kırsaldan geliyor. O nedenle her zaman söylüyorum, kırsal kalkınma olmadan ülkede kalkınma olamaz. Bu hibelerle kırsalda birçok kişinin hayatı değişecek. Kadınlarımız iş kuruyor, istihdama katkı sağlıyorlar. Gençlerimiz kırsala dönmeye başlıyor. Bu tesisleri gezerken insanımız desteklenince neler yapıyor kendi gözlerimle görüyorum. Gerçekten gurur duyuyorum. Kırsala daha fazla yatırım için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu yatırımları gerçekleştirenlere şükranlarımı sunuyorum. Bakanlık olarak kırsalda yaşam standartlarını yükseltmek, tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek, kısacası yerinde üretmek ve yerinde işlemek felsefesiyle çalışmalarımız artarak devam ediyor. Sağladığımız destekler ve hibelerle Ankara’nın tarımsal üretim değeri son 15 yılda yaklaşık 5,5 kat arttı. 2002’de 1,4 milyar lirayken, 2017’de 7,7 milyar liraya ulaştı. Ankara’nın tarım ve gıda ürünleri ihracatı iki kat arttı. 2002’de 141 milyon dolardan 2017’de 290 milyon dolara ulaştı" açıklamasını yaptı.


Ankara’nın sadece başkent olmadığını, bereketli topraklarıyla birçok tarım ve gıda ürününün merkezi olduğunu belirten Fakıbaba, "Ankara, IPARD-1 kapsamında 42 il içinde en fazla hibe alan ildir. Ankara’ya TKDK olarak 487 projeye 255 milyon TL hibe ödedik. Bu hibelerle 505 milyon yatırım yapıldı. Bini bayan olmak üzere 3 bin 500 istihdam sağladık. Bugün toplam hibesi 25 milyon TL olan 18 projeyle sözleşme imzalıyoruz. Bu hibeler sayesinde 55 milyon TL yatırım kazandıracağız. 2018 sonunda TKDK tarafından Ankara’ya son 5 yılda toplamda 505 projeye 280 milyon TL hibe vermiş olacağız. Ankara’ya 560 milyon TL yatırım kazandıracağız. Bu yatırımlarla istihdam edilen kişi sayısı 4 bin 100’e ulaşacak. Bu yatırımlar AB standartlarında tesislerdir. Ankara’nın bu hibelerden daha fazla faydalanması için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.



“Türkiye tarımsal kalkınmada büyük bir ivme kazanacak”


Türkiye’nin 7.4’ lük büyümesinde sadece sanayinin olmadığını, bunun içerisinde tarımsal kalkınmanın da büyük rol oynadığını belirten Bakan Sarıeroğlu ise, “Bugün gerçekten önemli alanda yeni süreçleri, hikayeleri başlatacak bir gündeyiz. Ankara ilimizde 12 milyon dekarlık bir tarım alanı bulunuyor. Tarım alanlarına sahip iller içerisinde en büyük ikinci şehir konumunda. Gerçekleştirdiğimiz hibe programıyla Ankara tarımsal kalkınmada büyük bir ivme kazandı. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz tesisler ve imzalayacağımız sözleşmelerle var olan yatırımlar daha da ivme kazanacak. Türkiye’de 7.4 büyüme oldu ancak bu sadece sanayide değil tarımsal alanda da gerçekleşen adımlar sayesinde oldu. Toplamda Ankara’ya yapmış olduğumuz yatırımda 25 tesis açılışı 41 milyon lira tutuyor" dedi.


Girişim faaliyetleri konusunda Tarım Bakanlığı ile ortak projeleri olduğunu açıklayan Sarıeroğlu, "Birlikte toplam 3.5 milyon euroluk 5 projeyi yürüttük. Bu projeler sonucunda 19 bini kadın olmak üzere 50 bin istihdam sağladık. Önümüzdeki dönemde de Tarım Bakanlığı ile çalışmalar sonucunda mesleki eğitimlerimiz devam edecek. Hedefimizi 28 bin işgücü. Çalışma Bakanlığı olarak sosyal güvenlik konusu bizim için oldukça önemli. Kayıtlı istihdamı yüzde 50’ye ulaştırmaya çalışıyoruz, kayıt dışı çalışmayı ise minimuma indirmeye çalışıyoruz. Ayrıca mevsimlik işçi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda Tarım Bakanımız ve Kalkınma Bakanımız ile ortak takip ettiğimiz Polatlı’da Türkiye açısından örnek bir açılış gerçekleştireceğiz. İlk defa uygulanan bir proje olacak. İşlevlik konusunda istediğimiz gibi giderse mevsimlik işçilerin yoğun yaşadıkları yerlerde bu projelerimizi yaygınlaştıracağız. Tarım işçimiz 50 bin, 713 bin Bağ-Kur’lumuz var. 75 bin tarımdan emekli ve 687 bin tarım Bağ-Kur’lu var. Yeni pakette yeni fırsatlar var. Borcu olan tarım Bağ-Kur’lular yeniden yapılandırılacak. Tarım işçilerine geçmiş donemde ek-5’le alakalı düzenlemeler hayata geçecek, daha avantajlı olacak. İlk defa girişimcilik faaliyetlerine başlayacak Bağ-Kur’lu gençlerin 1 yıl boyunca sigortaları SGK tarafından karşılanacak” ifadelerini kullandı.



“Tarımsal kalkınma ile tüm bölgelerimizin refah seviyesi yükselecek”


Toplantıda konuşan Ankara Valisi Ercan Topaca, “Ankara için, tarım için, kırsal kalkınma için önemli. Geniş tarım alanlarıyla potansiyeli olan Ankara’da ülkemizin ihtiyacını karşılayabilecek faaliyetlerin gelişmesi, teknoloji kullanımı ile çiftçilerin refah düzeyi artacak. 25 tesisin açılışı, 18 proje imzalanacak. Ankara ilinde IPARD-1’de 505 proje uygulandı. 208 milyon lira hibe sağlandı, 4 bin 100 ek istihdam sağlandı. Refah düzeyinin yakalanmasında tarımsal faaliyetler çok önemli. Ülkemizin her yerinde aynı refah seviyesi olsun istiyoruz. Kırsal da şehir de gelişsin istiyoruz. Gıda güvenliği ve stratejik gıda ihtiyacımızı uzun vadede dışa bağımlı olmaktan kurtaracak şekilde planlamalıyız. Bu yatırımlar hem çiftçilerimizin kapasitelerinin artmasını sağlıyor hem de tarımsal alandaki dışa bağımlılığı azaltacak. Biz de kırsal kalkınma faaliyetlerini destekliyoruz" dedi.


TKDK tarafından verilen hibelerin küçük ve orta ölçekli işletmelere büyük avantajlar sağlandığını ifade eden TKDK Başkanı Hakan Antalyalı, “Toplamda 43 projeye TKDK 47 milyon lira hibe sağladık. Bu hibelerle Ankara’da 100 milyon yatırım yapılacaktır. Ankara’nın tarım potansiyelin etkin kullanmasına katkı sağlayan bu yatırımlar, aynı zamanda istihdama da katkı sağlıyor. TKDK olarak AB fonlarının kullanıldığı IPARD kapsamında 2011 yılından itibaren 42 ilde birçok alanda yatırımları destekliyoruz. Ankara 2016 IPARD- 1 kapsamda en fazla hibe alan ilimiz. Ankara il koordinatöründe çalışan arkadaşlarımızı emekleri ve çalışması ile Ankara’da IPARD-2 kapsamında hibeler artacak. Daha etkin kullanılması için son 4 ayda çalışma başlatıldı. Küçük işletmelere önemli avantajlar sağladı. Bu yıl çıktığımız 3. çağrı kapsamında başvurular nisan ayında bitti. Değerlendirme çalışmaları devam ediyor. Amacımız Ankara ve diğer illerimizde projeleri desteklemektir" şeklinde konuştu.


Törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ankara Valisi Ercan Topca, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Yardımcısı katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener: “Kuzey Makedonya ile ticarette önemli fırsatlara sahibiz” Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Kuzey Makedonya İş Forumu’na ev sahipliği yaptı. BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki köklü ve güçlü bağların ticarette de önemli fırsatlar oluşturduğunu söyledi. Kuzey Makedonya Türkiye Büyükelçisi Jovan Manasijevski de 1 milyar dolara ulaşan karşılıklı ticareti artırmak istediklerini dile getirdi. BTSO Ana Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen Kuzey Makedonya İş Forumu’nun açılış konuşmasını BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener gerçekleştirdi. Başkan Yardımcısı Şener, Türkiye’nin Balkan ülkelerinin tamamı ile ortak tarihi, kültürel ve toplumsal geçmişi olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye ile Kuzey Makedonya, yüzyıllardan günümüze ulaşan ortak tarih, kültür ve medeniyet bağlarına sahip. Ancak bu ilişkilerimizi yalnızca kültürel ve tarihi bir yaklaşımla ele alamayız. Kuzey Makedonya’nın da içinde yer aldığı Balkan coğrafyası, ticaret hacmi ve barındırdığı fırsatlar itibariyle ülkemiz için stratejik bir bölge. Türkiye için Avrupa’ya ve dünyaya açılan bir kapı niteliğinde olan Balkan coğrafyası, uluslararası rekabette söz sahibi olmak isteyen firmalarımız için adeta bir sıçrama tahtasıdır” dedi. “Kuzey Makedonya önemli bir çekim merkezi” Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirleri arasında bulunan Bursa’nın bugünkü güçlü konumuna ulaşmasında Balkan kökenli iş insanlarının büyük payı olduğunu ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler de Balkan ülkeleriyle ticaret potansiyelini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada Kuzey Makedonya, Avrupa ortalamasının üzerinde bir büyüme oranı ve gelişmeye açık ekonomik yapısıyla, firmalarımız için önemli bir çekim merkezi olarak öne çıkıyor. Bursa’dan Kuzey Makedonya’ya ihracat yapan 169 firmamız bulunuyor. Geçen yıl Bursa’dan Kuzey Makedonya’ya gerçekleştirdiğimiz ihracat 50 milyon dolara ulaştı. Ülkelerimiz arasında yatırım ve ticari potansiyel çok yüksek. Biz bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bugünkü toplantımızın da Bursa ve Kuzey Makedonya arasındaki ilişkileri canlandırmak ve daha da ileriye taşımak için önemli bir fırsat oluşturduğuna inanıyorum” diye konuştu. “Bursa ile Ticaret hacmi 55 milyon dolar” Kuzey Makedonya Türkiye Büyükelçisi Jovan Manasijevski de karşılıklı üst düzey ziyaretler ile Türk şirketlerinin Makedonya’da stratejik altyapı ve sermaye projeleri alanında önemli projeleri üstlendiklerini söyledi. Manasijevski, “İki ülke arasındaki yakın ilişkiler, ikili işbirliğinin genel olarak sürdürülmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Türkiye, Makedonya’nın 7. büyük ticaret ortağı. Türk firmaları, Makedonyalı üretici firmaların ana tedarikçileri arasında. Ülkelerimiz arasındaki toplam ticaret hacmi ise 1 milyar dolara ulaştı. Kuzey Makedonya’da kayıtlı 2 bine yakın Türk şirketi farklı sektörlerde faaliyet göstermekte. Ülkemizdeki toplam kayıtlı yabancı şirketler arasında yüzde 25 oranla Türkiye birinci sıraya yerleşti. Bursa ile Makedonya arasındaki toplam ticaret hacmi ise 2023 yılında önemli bir artış ile 55 milyon dolar oldu. Bizler bu rakamları çok daha yüksek bir düzeye çıkaracağımıza inanıyoruz” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Teknolojik Endüstriyel Geliştirme Bölgeleri Müdürlüğü Direktörü Jovan Despotovski, katılımcılara Kuzey Makedonya’daki iş fırsatları sunumu gerçekleştirdi. İş forumu, Şahterm CEO’su Faruk Şahin ve Pürplast Genel Müdürü Mehmet Şişmanoğlu’nun Kuzey Makedonya’daki başarılı iş hikâyelerine ilişkin sunumlarıyla sona erdi.
Bursa İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Tevfik Demir istifa etti İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevini yaklaşık 2 yıldır sürdüren Tevfik Demir, hem başkanlıktan hem de parti üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Partinin kuruluş hedefini ve heyecanını yitirdiğini belirten Demir, "31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerek aday belirleme, gerekse meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ilçe başkanı ve yönetim kurulunun ‘yok hükmünde’ sayılması ise bizleri üzdü" dedi. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı istifa açıklamasında Demir, şu cümlelere yer verdi; "Bugün itibari ile 25 Ekim 2017 yılından bu yana görev aldığım ve son 2 dönemdir seçilmiş İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevinden ve İyi Parti üyeliğinden istifa etmiş bulunmaktayım. İstifa etmeyi bir süredir düşünmekteydim. Ancak partinin zarar görmemesi adına seçim süreci ve genel kongre sürecinin tamamlamasını bekledim. 4,5 yıllık süreçte İyi Parti İlçe Başkanı olarak muhalefet görevini ekibimle beraber layığı ile yaptığıma inanıyorum. Ancak geldiğimiz noktada halkımızın gösterdiği yolda artık ‘kenara çekilme’ zamanın geldiğini gördüm. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yaşananlar bana bu kararı almam gerektiğini gösterdi. Bu partiye böylesine özverili bir şekilde hizmet etmemize rağmen, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerek aday belirleme, gerekse meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ilçe başkanı ve yönetim kurulunun ‘yok hükmünde’ sayılması bizleri son derece üzmüştür. O gün istifa etmem gerekirken, partinin seçim üstü zarar görmemesi adına bu kararımı seçim sonrasına erteledim. Seçim sonrası parti tarafından alınan karar ile gidilen genel kongre sürecinde ise bu kararımı bildirmenin etik olmayacağını düşünerek bugüne ertelemiş oldum. Yerel seçim çalışmalarını tüm imkansızlıklara, maddi ve manevi hiçbir desteğin olmamasına rağmen, ben ve yönetim kurulum elimizden geleni, hatta daha fazlasını yaparak sürdürdük. Ancak son bir yılda gerek üst düzey, gerekse il ve ilçe bazlarında partinin kan kaybı herkesin malumudur. Bu da 31 Mart Yerel seçimlerine tüm Türkiye’de olduğu gibi Mustafakemalpaşa’da da sandığa yansıdı." Partinin kuruluş amacı ve heyecanını yitirdiğinin ortada olduğunu belirten Demir, "Buna rağmen ortada bir başarısızlıktan söz edilecekse biz bunu göğüslemeye hazırız. Bundan böyle ilçemiz için hangi platformda olursa olsun hizmet etmeye devam edeceğimden kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Samsun Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz Türkiye ekonomisine girdi SAMSUN (İHA) – Samsun’dan yapılan hayvansal ürün ihracatından 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlinlik döviz, Türkiye ekonomisine kazandırıldı. Hayvansal ürün üretim ve ihracatında Türkiye’nin önde gelen illerinden olan Samsun’da ihracat kaleminin büyük bir kısmını bu alan oluşturuyor. 2023 yılında birçok ülkeye hayvansal ürün ve yan ürünü ihracatı yapılırken, bu ihracattan elde edilen döviz de milli ekonomiye kazandırıldı. 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlin döviz milli ekonomiye kazandırıldı Tarım ve Orman Bakanlığı hayvansal ürün ihracatı verilere göre 2023 yılında Samsun’dan ihraç edilen balık, balık unu, balık yağı, tıbbi sülük, deniz salyangozu-eti, kapağı, bal, piliç eti-yumurtası, hayvansal yan ürünü ve sıvı gübre gibi 697 ihracattan toplam 62 milyon dolar,18 milyon euro, 53 bin sterlin, 6 milyon TL gelir elde edildi. En yüksek döviz geliri ise balık yağı (37 milyon dolar, 568 euro) ve balık (13 milyon dolar, 16 milyon euro, 6 milyon TL) ihracatından sağlandı. Samsun’dan yurt dışına 462 bin 516 ton gıda ve yem ürünü ihraç edildi Gıda ve yem maddeleri ihracatında ise 2023 yılında toplam bin 904 ihracatta 462 bin 516 ton ürün ihraç edildi. Yurt dışına en çok buğday unu (433 bin ton) ihraç edilirken, bunu mısır irmiği (12,9 bin ton), fındık ve fındık ürünler (5,6 bin ton), yaş meyve-sebze (4 bin ton), mısır unu (3,2 bin ton), şekerleme ürünleri (258 ton), kuruyemiş (137 ton) ve filtre kağıdı (213 ton) takip etti. İthal edilen gıda ve yem maddelerine bakıldığında ise 775 adet gıda maddesi ithalatından toplam 2,5 milyon ton ürün ithal edildi. En çok ithal edilen gıda maddeleri sırasıyla buğday (2,4 milyon ton), mısır (39 bin ton), yağlık ayçiçeği tohumu (14,2 bin ton), soya fasulyesi (13,8 bin ton), şeker pancarı melası (3,1 bin ton), karabuğday (526 ton), kakao kitlesi (399 ton), susam (278 ton) ve ceviz kaba unu (176 ton) oldu. Yine 2023 yılında 229 adet yem maddesi ithalatı gerçekleşti. Bu ithalatlarda toplam 807,1 bin ton yem maddesi ithal edildi. En çok ithal edilen yem maddeleri sırasıyla ayçiçeği tohumu küspesi (312,1 bin ton), arpa (149 bin ton), buğday kepeği (127,4 bin ton), ayçiçeği tohumu kabuğu (46 bin ton), mısır (37,1 bin ton), soya fasulyesi (34,2 bin ton), pirinç kepeği (19,7 bin ton), mısır kepeği (25,4 bin ton) ve DDGS (15 bin ton) olarak gerçekleşti.