GENEL - 16 Ağustos 2018 Perşembe 15:07

Türk Tarih Kurumu’ndan yeni bir eser daha

A
A
A
Türk Tarih Kurumu’ndan yeni bir eser daha

Mübahat Kütükoğlu’nun ’’Osmanlı’nın Sosyo-Kültürel ve İktisadi Yapısı’’ adlı eseri Türk Tarih Kurumu tarafından yayın dünyasına kazandırıldı.

Mübahat Kütükoğlu’nun ’’Osmanlı’nın Sosyo-Kültürel ve İktisadi Yapısı’’ adlı eseri Türk Tarih Kurumu tarafından yayın dünyasına kazandırıldı.


Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu tarafından yayın dünyasına kazandırdı. Osmanlı müesseseleri tarihinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu tarafından kaleme alınan Osmanlı’nın Sosyo-Kültürel ve İktisadi Yapısı isimli eser, sosyal olaylar, adetler ve merasimler, sosyal mekanlar, giyim, temizlik ve sağlık gibi bölümlerle Osmanlı toplumsal yapısına eğilirken, hazineler ve bütçeler, gelir kaynakları ve borçlar, madenler, para ve fiat politikaları, ticaret, ulaştırma ve posta hizmetleri, sanayi bölümleriyle devletin iktisadi yapısına dair kıymetli bilgiler sunuyor. Osmanlı Devleti’nin sosyo-kültürel ve iktisadi tarihine ilgi duyanlar için başucu kitabı olmaya aday olan eserde, toplumsal yapısı ve iktisadi kurumlarıyla Osmanlı Devleti’nin tarihsel süreçteki değişimi irdeleniyor. Konuya yeni ilgi duyan okuyucular için eserin sonunda temel kavramların açıklandığı bir de sözlük bulunuyor.


Eseri kaleme alan Kütükoğlu, Türk Tarih Kurumu’nun Şeref Üyeleri arasında yer alıyor. Osmanlı Belgelerinin Dili (Diplomatik), Tarih Araştırmalarında Usül, Balta Limanı`na Giden Yol Osmanlı - İngiliz İktisadi Münasebetleri (1580/-1850) gibi üniversitelerin tarih ve tarihle ilgili bölümlerinde ders kitabı olarak okutulan çok sayıda esere imza atmış olan yazar, Osmanlı medeniyeti ve iktisat tarihi alanlarındaki kıymetli çalışmalarıyla da tanınıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.