GENEL - 12 Kasım 2018 Pazartesi 09:41

(Özel Haber) Harabe durumda bulunan tarihi cami kurtarılmayı bekliyor

A
A
A
(Özel Haber) Harabe durumda bulunan tarihi cami kurtarılmayı bekliyor

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde harabe ve terk edilmiş durumda olan tarihi cami kurtarılarak hem turizm hem de kültür varlıkları içerisinde yerini bulmayı bekliyor.

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde harabe ve terk edilmiş durumda olan tarihi cami kurtarılarak hem turizm hem de kültür varlıkları içerisinde yerini bulmayı bekliyor.


Tarihi yapıların korunması günümüzde büyük bir sorun olarak ortaya çıkarken, çoğu tarihi yapının bakımsızlık, terk edilmesi gibi nedenlerle mevcut durumunu koruyamaması veya yıkılması sonucu tarihi kültür varlıkları yok olmakta. Bunlardan biri de 19‘uncu yüzyıl eserlerinden Derbentçik Camii, Ankara’nın Beypazarı’na bağlı eski Derbentçik köyünde yer almaktadır. Derbentçik köyü, tarihi kent merkezinin yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alan, günümüzde tamamen terk edilmiş eski bir yerleşim alanı.



2001 yılında mihrap ve cami tavanı sağlam


Derbentçik Camii ile ilgili 2001 yılında yapılan çalışmalarda sağlam olan mihrap ve caminin tavanı günümüzde yok olmuş durumda. Caminin, duvarlarının neredeyse tamamı yıkılmış durumda. Ayakta olan kısımları ise zaman geçtikçe bozulmaların başladığı ve bahçede sert zemin olmamasından dolayı yıkılan cami duvarlarının taşları ve zeminde sık bir bitkileşme görünmekte. Camiye nazaran daha iyi durumda olan 20’nci yüzyıl yapımı minare ise taş bir kaide üzerine tuğla ile örülmüş, şerefe kısmından itibaren petek bölümü ve külahı yıkılmış halde. Minare konum olarak cami den ayrık olarak görülüyor.



Tarihi cami 2019 yılı yatırım programına alındı


Vakıflar Genel Müdürlüğü, Derbentçik Camii ile ilgili kapsamlı bir çalışma başlattı. 2017 yılı Temmuz ayında tamamlanan çalışmaların sonucunda, “Yapının büyük çoğunluğu yıkılmış olduğu ve duvarlarının bir kısmı ayakta kalabildiğini, kalan duvarlarında strüktür açısından sağlam olmaması ve aynı şekilde korunarak üzerine tamamlama yapılmasının imkansız olmasından ötürü camide ‘Rekonstrüksiyon’ (Diğer belgeler yardımıyla eski şeklinin belirlenerek yeniden yapılması işlemi) yapılması zorunludur” denildi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, hazırlanan Rekonstrüksiyon Projesi’ni onaylayarak 2019 yılı yatırım programına koydu.


Derbentçik Camii hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bozkurt, “Derbentçik Camii, bölgeye has geleneksel yapı tarzını göstermesi, süslemeli bir alçı mihrabının bulunması yine özgün 20’nci yüzyıla tarihli olan kâgir minaresi ile dikkatimizi çekmişti. 2001 yıllında biz ilk incelediğimiz zamanda da metruk bir vaziyetteydi” dedi.



2001 yılında metruk vaziyette


Derbentçik Camii ile ilgili 2001 yılında yaptığı çalışmada mihrap ve ahşap tavanının durduğunu ifade eden Bozkurt, şunları aktardı:


“Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yapı ile ilgili gerçekleştireceği ’Rölöve Restorasyon’ projesi kapsamında tekrar yapıyı raporladığım esnada aradan geçen 16 yıl içerisinde herhangi bir müdahale, onarımın veya koruma önemlinin alınmadığını gördük. Buna bağlı olarak da cami için en önemli niteliği sayılan alçı mihrabının, ahşap tavanının ve dış duvarlarının tamamen ortadan kalktığı, içerisinden ağaçların çıktığı bir manzara ile karşılaştık. Bu haliyle de en azından kimliğini gösteren bir restorasyon ile belgelenmiş olur. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylanmış bir proje yer alıyor. Bundan sonra iş Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bu konuya ilgi gösteren kesimlerin dikkatiyle ve hassasiyeti ile çözülecek.”



Cami tamamlandığında güzel sonuç ortaya çıkar


Derbentçik Camii ile ilgili Rekonstrüksiyon Projesi hazırlayan Yüksek Mimar Ercan Aksoy, cami yapılması durumunda güzel sonuçların ortaya çıkağını aktardı. Aksoy, “Derbentçik Camii’nin 3 duvarı yıkılmış sadece minaresi ayakta olan bir tarihi yapıdır. Projeler bizim tarafımızdan hazırlandı. Mevcut durumunu öncelikle çizdik. Daha sonra eski dönemine ait bilgilere ulaşmaya çalıştık. Bölgedeki yapıları karşılaştırarak oluşturmaya çalıştık. İlk hali ile ilgili bilgilere ulaşıldı ve Rekonstrüksiyon projemizi hazırlandı. Cami tamamlandığında güzel sonuç çıkacağını düşünüyoruz. Bir tane cami yapıp oraya bırakırsanız, kullanan olmayacağı için cami tekrar bakımsız kalacaktır. Kültür Bakanlığı öncülüğünde etrafına yatırım yapılması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Organik Sason çileğinde yılın ilk hasadı bereketli başladı Batman’ın Sason ilçesinde organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur Sason çileğinde yılın ilk hasadına başlandı. Devletin sağladığı yüzde 80 hibeyle ekilen çilek tarlalarında 2024 yılının ilk hasadına başlanmasıyla çiftçinin de yüzü gülüyor. Tütüne alternatif olarak 2011 yılında devlet desteği ile ilçede ekimine başlanan ve her geçen yıl yaygınlaştırılan Sason çileği, hasadın başlanmasıyla tezgahlarda yerini aldı. İlçede organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur Sason çileği tezgahlarda şu anda kilogramı 50 liradan, kasa halinde ise 150 liradan satılıyor. Kış ayları ve ilkbahardaki yağışların normal geçmesinin ardından bol ve bereketli bir hasat beklediklerini belirten çilek yetiştiricilerinden Hasan Erikli, "Sason’da organik olarak yetiştirilen çilekte yılın ilk hasadına başladık. Bereketli bol bir hasat bekliyoruz. Ürünlerimiz oldukça sağlıklı görünüyor. Organik çilek üretiyoruz. İlk hasadımız olduğu için şimdilik 1 kilogramını 50 TL’den satıyoruz. Daha sonra mahsulümüz arttığında zamanla fiyatını daha aşağıya çekeceğiz. İlk hasadımızdan elde ettiğimiz çileği Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde satışa sunuyoruz. İlerleyen zamanda mahsulün artmasıyla komisyoncuların aracılığıyla batıdaki bütün illere göndererek satıyoruz" dedi. “Organik Sason çileğinin tadı ve kokusu çok güzel” Havaların ısınmasıyla birlikte çilek hasadına başladıklarını belirten hasatta çalışarak geçimini sağlayan kadınlardan Menice Erikli, “Çilek olgunlaştıkça tadı ve kokusu daha da güzelleşiyor. Bu yıl havaların güzel olması nedeniyle daha erken toplanmaya başladık. Bizler topladıkça buraya gelen komisyonculara satışa sunuyoruz. Bazı çiftçilerimiz de yolda satışa sunuyor. Bölgedeki kadınlara da iş olanağı sağlıyor. Ev hanımları sadece evde değil çilek tarlalarında da çalışarak geçimlerine katkı sağlıyor. Sason çileğinin farkı organik olarak yetiştirilmesinden kaynaklanıyor” diye konuştu. Özellikle Batman yolu üzerindeki köylerde yaşayan vatandaşların önemli geçim kaynakları arasında olan Sason çileğinin, 8 ay boyunca üretimi devam etmesi bekleniyor.
Trabzon Akçaabat’ta robotik kodlama kursu yoğun ilgi görüyor Trabzon’un Akçaabat ilçesinde belediye tarafından açılan Robotik Kodlama ve Steam kursu, geleceğin yazılımcı minikleri tarafından yoğun ilgi görüyor. Akçaabat Belediyesi Spor Eğitim Merkezinde hafta sonu alanında uzman eğitmenler tarafından verilen Robotik Kodlama ve Steam kursunda toplamda 80 öğrenci yer alıyor. Robotik Kodlama ve Steam kursuyla inovatif düşünce ile geleceğin yazılımcılarını yetiştirmenin yanı sıra teknolojiyi tüketen değil üreten bir nesil inşa etmeyi amaçladıklarını belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Robotik kodlama eğitiminde örnek bir ilçe olmayı hedefliyoruz. Türkiye Yüzyılı, teknoloji alanında yenilikçi fikirler üreten gençlerin azmi ve gayretiyle kök salacaktır. Robotik Kodlama ve Steam Atölyemizde öğrencilerimize robotik kodlamanın tüm aşamaları üzerine eğitimler veriyoruz. Öğrencilerimiz burada temel kodlama kavramlarıyla eğlenceli bir şekilde tanışmış oluyor ve güçlü bir kodlama temeli kazanarak kendini geliştirebilme şansına da ulaşmış oluyor. Öğrencilerimizi bilişim alanında üretici hale getirip, teknolojiler üretecek genç nesillerin yetiştirilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Kursumuzun açıldığı günden beri yoğun bir ilgi görmesi bizleri mutlu ediyor. Robotik kodlama eğitimlerinde örnek ve öncü bir ilçe olmak için büyük bir gayret ve özveriyle çalışıyoruz. Bu kurs sayesinde çocuklarımız bilgisayar ve tablet oyunlarını sadece oynayarak pasif olmaktan çıkacaklar ve o bilgisayar oyunlarını yazan, baştan oluşturan çocuklar haline dönüşmüş olacaklar. Ailelerimiz çocuklarını buraya gönül rahatlığıyla gönderiyor, çünkü burada bilimsel çalışma var, teknolojik eğitimler var, çocuklarımız hem eğleniyorlar hem de kendi yeteneklerini ön plana çıkartıyorlar. Geleceğin en gözde mesleklerinden olan kodlama ve yazılım konularında verilen eğitimlerle birlikte gençlerimiz kendilerini bu alanda geliştirmek için gereken temel yöntemleri yenilikçi bir yaklaşım ve eğitim ile öğrenmiş oluyor” dedi.
Kayseri Kadın kooperatifleri sayısı 43’e ulaştı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in özel önem vererek gerek büyükşehir gerek valilik gerekse diğer kurum ve kuruluşların destek verdikleri Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin sayısı 43’e ulaştı. Kayseri’de, kadın girişimcilerin gelişmesi, girişimlerinin desteklenerek kentte üretim ile ticaretin birer halkası haline gelmesi için kurularak yaygınlaştırılması sağlanan Kayseri Kadın Kooperatifleri, sayısını arttırıyor. Kayseri Valiliği koordinasyonunda başta Kayseri Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kentteki kurum ve kuruluşlar tarafından da desteklenen Kayseri Kadın Kooperatifleri, hem sayısını hem de üretimlerini çoğaltıyor. Vali Gökmen Çiçek önderliğinde kurulan Kayseri Kadın Kooperatifleri Koordinasyon Merkezi’nde faaliyetlerini yürüten ve Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kurum kuruluşların destek verdiği Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin sayısı başta 22 iken, aradan geçen yaklaşık 2 yıllık süreçte ortalama iki kat artış göstererek 43’e ulaştı. Büyükşehir Belediyesi ile Kayseri Valiliği iş birliğinde kadın girişimini desteklemek ve kadın istihdamını arttırmak amacıyla kurulan Kayseri Kadın Kooperatifleri, her geçen gün büyürken pek çok alanda da üretim gerçekleştiriyor. Gıdadan el işlerine, giyimden ev eşyasına kadar pek çok konuda kadın eli üretimde söz sahibi olurken, istihdam da gerçekleştirilmiş oluyor. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in önderliğinde kurulan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatları doğrultusunda ise Büyükşehir Belediyesi tarafından kuruluşunda yer tahsisinden, malzeme, ekipman ve pazarlama desteğine, ürün desteğinden bütçe desteğine kadar önemli desteklerin sağlandığı Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin üyeleri ise her fırsatta Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç’a söz konusu irade ve desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletiyor. Sayıları artan Kayseri Kadın Kooperatifleri, her geçen gün üretimini de arttırarak ürün yelpazesini genişletiyor.