EKONOMİ - 16 Ocak 2019 Çarşamba 13:46

Bakan Pakdemirli: "AB standartlarında işletme sayımız artacak"

A
A
A
Bakan Pakdemirli: "AB standartlarında işletme sayımız artacak"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "IPARD kapsamında desteklenen bu işletmeler üretime geçtikten sonra, ürünlerinin pazarlanması ve ihraç edilmesi için TOBB’un desteği ve katkısını da alacaklardır.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "IPARD kapsamında desteklenen bu işletmeler üretime geçtikten sonra, ürünlerinin pazarlanması ve ihraç edilmesi için TOBB’un desteği ve katkısını da alacaklardır. Böylece Türkiye’de proje hazırlama ve danışmanlık sektörünün gelişmesine de, katkı sağlamış olacağız. Kaliteli, rekabetçi ve sürdürülebilir projeler ile kırsalda modern, teknoloji kullanımı yüksek Avrupa Birliği standartlarında işletme sayımız artacaktır" dedi.


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında iş birliği protokolü imzalandı. İşbirliği protokolü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından kullandırılan IPARD kapsamında yatırımcılara ücretsiz proje hazırlama imkanı getirilecek.


Protokol töreninde konuşan Bakan Pakdemirli, bakanlık olarak, devletin hibe, destek ve teşviklerini vatandaşla buluştururken bir yandan da Ar-Ge ekipleri kurup projeler geliştirdiklerini belirtti. IPARD’ın AB sürecinin önemli ve etkili bir ayağını oluşturduğunu anımsatan Pakdemirli, temel olarak yatırımcıya, önemli bir kolaylık ve alternatif sağlayacak protokol ile projelerin artık ücretsiz hazırlanabileceğini açıkladı. "İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir. Zira bir fikriniz, bir hayaliniz, bir düşünceniz hatta bir idealiniz olabilir. Ancak bu fikri ve hayali bir proje haline getirip ilgili makamlara sunmak ve kabul ettirmek, kabul ettirdikten sonra yürütmek oldukça güç iştir. Çünkü proje yazmak ya da proje hazırlamak başlı başına bir projedir" diyen Pakdemirli, bu manada yatırımcının son derece istifade edeceği bir protokol olacağını dile getirdi.



"Hiçbir ücret ödenmeyecek"


IPARD’a başvuru yapmak isteyen yatırımcıların mevcut durumda projelerini hazırlayıp TKDK’ya sunduklarını kaydeden Pakdemirli, projesi uygun görülüp kabul edilirse danışmanlık kapsamında alacağı hibe ile danışmanlık giderini karşıladığını ancak projesi kabul edilmez ise danışmanlık hizmetleri için yaptığı harcamanın cebinden gittiğini aktardı. Normalde başvuru sahibinin proje danışmanlık hizmet ücreti olarak yatırımın niteliğine göre 5 ile 40 bin TL arasında bir ücret ödediğini hatırlatan Pakdemirli, "Bugün imzalayacağımız bu protokol sayesinde yatırımcılar IPARD’ın uygulandığı 42 ilimizde TOBB bünyesindeki oda ve borsalar üzerinden, projelerini ücretsiz hazırlatabilecekler. Proje hazırlama sürecinde oda ve borsalar tarafından hiçbir ücret talep edilmeyecektir. Proje kabul edildiğinde yatırımcılar TKDK’dan alacakları danışmanlık desteğini projeyi hazırlayan oda ve borsaya ödeyeceklerdir. Eğer projesi TKDK’nın değerlendirme sürecinde destek kapsamına giremezse hiçbir ücret ödemeyecektir. TKDK böylelikle bu proje ile proje hazırlama konusunda oda ve borsalara eğitim verecek proje hazırlama kapasitelerini güçlendirecektir. TOBB ile imzalayacağımız bu protokol ile IPARD kapsamında STK’lar ile işbirliğini daha da genişletiyoruz. TOBB protokolü IPARD’ın tüm sektörlerindeki yatırımları kapsayacaktır. Ayrıca, IPARD kapsamında desteklenen bu işletmeler üretime geçtikten sonra, ürünlerinin pazarlanması ve ihraç edilmesi için TOBB’un desteği ve katkısını da alacaklardır. Böylece Türkiye’de proje hazırlama ve danışmanlık sektörünün gelişmesine de, katkı sağlamış olacağız. Kaliteli, rekabetçi ve sürdürülebilir projeler ile kırsalda modern, teknoloji kullanımı yüksek Avrupa Birliği standartlarında işletme sayımız artacaktır" diye belirtti.



Hisarcıklıoğlu: "60 bin kişiye istihdam sağlandı"


Türkiye’nin tarımda müthiş bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu ise tarım üretim hacminin 2000’lerin başında 25 milyar dolar iken bugün bunun 2 katına çıkarak 50 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Tarımsal milli gelirde Türkiye’nin Avrupa’da birincisi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Tarım, ülkemizin net döviz kazandırıcı sektörüdür. 2018’de yaklaşık 10 milyar dolar ithalata karşı, bu sektörden 17 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Ama daha gidecek çok yolumuz var. Dünya tarım ürünleri ithalatı 1,7 trilyon dolar. Burada bizim payımız ancak yüzde 1 düzeyinde. Dolayısıyla, tarım sektörümüzü de, aynen sanayi sektörü gibi, küresel rekabete hazırlamalıyız. Bunun için yeni politikaların geliştirilmesine, tarım sektöründe köklü dönüşümlerin yapılmasına ihtiyaç var. İşte tam da bu noktada, kısa adı IPARD olan AB Kırsal Kalkınma Yardımının önemi ortaya çıkıyor. Bu desteklerden daha fazla faydalanmak tarım ve hayvancılık sektörlerimiz için büyük önem arz ediyor. IPARD kapsamındaki desteğin yüzde 75’ini AB Fonlarından sağlıyoruz. 2011 yılından bu yana IPARD destekleriyle 42 ilimizde 14 bin 500 proje desteklenmiştir. Bu kapsamda, 3,8 milyar TL hibe verilmiş, 10 milyar TL yatırım yapılmış ve 60 bin kişiye istihdam sağlanmıştır" diye konuştu.


Hisarcıklıoğlu, AB Komisyonu ile Bakanlığın yapmış olduğu olumlu görüşmeler neticesinde, önümüzdeki dönemde de benzer rakamlara ulaşılacağına inandığını belirterek, Bakan Pakdemirli’den yakın zamanda bu konuda müjdeli haberler beklediklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi tamamlandı Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi Youth On Board ev sahipliğinde Kuzey Makedonya’da gerçekleştirildi. Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi gerçekleştirildi. Kuzey Makedonya’da Youth On Board ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Kastamonu Üniversitesi (KÜ), Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi (SGGW), Youth on Board (YOB) ile Sarı Konak Kadın Girişimleri Üretim ve İşletme Kooperatifi (KSSK) temsilcileri katıldı. Etkinliğin ilk gününde ev sahibi olan Youth on Board’un Başkanı Kiril Jordanov açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmanın ardından proje yürütücüsü Doç. Dr. Önder Tor, proje hakkında bilgiler verdi. SGGW temsilcisi Dr. Emilia Janeczko ve KSSK Başkanı Mihriban Tüfekçi, kurum ve kuruşlarını tanıtan sunumlarını gerçekleştirdi. Etkinliğin ilk gününde, katılımcılara ECOPRINT tekniklerinden biri olan vurma tekniği ile kumaşa desen ve renk aktarımı öğretildi. Katılımcılar, seçmiş oldukları farklı bitki bölümlerini farklı türdeki kumaşlar üzerinde denemeler yaptı. Bu denemeler ile birlikte Kastamonu’nun geleneksel el sanatlarından biri olan taş baskı ekolojik yöntemlerle mordanlanan kumaşlar üzerinde denendi. Etkinliğin ikinci gününde ise, katılımcılar ECOPRINT tekniklerini öğrenmeye devam etti. Farklı mordanlama yöntemiyle hazırlanan pamuk, keten ve ipek gibi kumaşlar kullanılarak bitki parçalarından desenler oluşturuldu ve kumaşlar yaklaşık bir saat boyunca buharlama ve suda kaynatma yöntemine tabii tutuldu. Günün sonunda ECOPRINT uygulaması yapılan kumaşlar kurutulup, dikim işlemleri için hazır hale getirildi. Etkinliğin üçüncü gününde, Youth on Board tarafından İştip ve Üsküp şehirlerine kültürel ve tarihi gezi düzenlendi. Etkinliğin son gününde de, Golce Delcev Üniversitesi’nden Dr. Sanja Risteski, Kuzey Makedonya’nın İştip kentindeki tekstil endüstrisinin durumu, bu endüstride oluşan tekstil atıkları ve bu atıkların çevre dostu ürünlerde yeniden kullanım imkanları hakkında bir bilgilendirme konuşması yaptı. Dr. Risteski, sunumunda özellikle tekstil endüstrisinden kaynaklanan atıklar konusuna değinmesi katılımcıların sürdürülebilirlik, yenilikçilik, sorumlu üretim ve tüketim konularına farkındalığını artırdı. Projede yapılan etkinlikler ile katılımcıları inovatif düşünceye teşvik etmek ve tasarımlarını tekstil atıkları ve ECOPRINT yapılan kumaşlarla birleştirilerek yeni ve benzersiz ürünler geliştirmeyi amaçlandı. Etkinlikler kapsamında üretilen kumaşlarla yelek, tişört, çanta, cüzdan, yastık ve minder gibi ürünler üretildi ve sergilendi. Etkinlik sertifika töreninin ardından sona erdi.
Kocaeli İzmit’te Hıdırellez coşkusu yaşandı İzmit’te 3. Geleneksel Hıdırellez Şenlikleri dolayısıyla dilek ateşi yakıldı, maniler okundu, halaylar çekilerek baharın gelişi doyasıya kutlandı. İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Balkan Dernekleri ortaklığıyla baharın müjdecisi ve doğanın uyanışını temsil eden Hıdırellez Bayramı, Balkan Dernekleri Yerleşkesi’nde doyasıya kutlandı. 3. Geleneksel Hıdırellez Şenliklerinde dilek ateşi yakıldı, maniler okundu. Hıdırellez Bayramı’nı kutlayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, "Hıdırellez, doğanın uyanışını ve baharın müjdecisi olan bu özel gün, hepimiz için umutların yeşerdiği bir zamanı ifade eder. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Geleneksel Hıdırellez Şenliklerimiz, sizlerin de desteğiyle her geçen yıl daha da renkleniyor, anlam kazanıyor. Her geçen yıl büyüyoruz. İzmit Belediyesi olarak, kültürlerimizi yaşatmak, geleneklerimizi gelecek nesillere aktarmak adına bu tür etkinliklere, gelenek ve göreneklerimize büyük önem veriyoruz. Kentimizin dört bir köşesinde halkımızı bir araya getiren bu etkinliklerle geleneklerimizi yaşatıyor, kentlilik bilincini de arttırıyoruz. Şenliklerimiz kapsamında dilek ateşi etrafında toplanacak, dileklerimizi gökyüzüne bırakacağız. Manilerimizle sevdiklerimize seslenecek, gönüllerimizi birbirine daha da yakınlaştıracağız. Hıdırellez bayramımız kutlu olsun" diye konuştu. Konuşmanın ardından sanatçı Murat Balkan ve İzmit Belediyesi Kent Orkestrası, Rumeli türküleriyle unutulmaz bir konsere imza attı. Ardından Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu birbirinden güzel dans gösterileriyle coşkuyu arttırdı. Gece boyunca devam eden etkinliklerle İzmitliler keyifli vakit geçirdi.
Çorum Hitit Üniversitesi öğrencileri Filistin için yürüdü Hitit Üniversitesi öğrencileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına protesto etmek için yürüdü. Kuzey Kampüsü’nde bir araya gelen öğrenciler “Direnişe selam boykota devam”, “Nehirden denize özgür Filistin”, “Çorum’dan Filistin’e, direnişe bin selam”, “Katil İsrail Filistin’den defol” sloganlarıyla Gazze’deki soykırıma tepki gösterdi. Grup adına açıklama yapan Hitit Üniversitesi öğrencisi Zeynep Sabiha Altan, egemen güçlere ve uluslararası örgütlere elindeki siyasi, askeri ve ekonomik gücü kullanarak sessizlik baskısı yapan sözde İsrail devletinin artık mızrağın çuvala sığmadığının farkına varması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uluslararası platformlara taşınan İsrail barbarlığının dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan dinleri, renkleri, ırkları ve dilleri birbirinden farklı olan ancak vicdanı Gazze’deki çocuklar ve kadınlar için atan yürekli insanlar tarafından protesto edilmeye başlandığını hatırlatan Altan, “Özellikle geçtiğimiz hafta New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde öğrenciler ve akademisyenlerin katılımıyla başlayan İsrail karşıtı gösteriler dünya genelinde onurlu duruşun ’başkaldırı’ fitilini ateşlemiştir. ABD genelinde onlarca kampüse yayılan bu insani duruşu dersleri iptal ettirmek, disiplin soruşturmasına sevk etmek hatta tutuklanmak pahasına sergileyen, eylemlere katılan, sesini yükselten tüm kardeşlerimize AK Parti gençlik kolları olarak yürekten teşekkür ediyoruz” dedi. Yürüyüşe Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, AK Parti Çorum İl Başkanı Murat Günay, CHP İl Başkanı Dinçer Solmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.