EKONOMİ - 10 Eylül 2019 Salı 10:10

Palandöken: “Sosyal medyadan sağlıkla ilgili ürün alınmamalı”

A
A
A
Palandöken: “Sosyal medyadan sağlıkla ilgili ürün alınmamalı”

Sosyal medya üzerinden sağlıktan teknolojiye birçok alanda ürün satıldığını fakat bunun çok tehlikeli olduğunu hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sosyal medya hesaplarında bel fıtığı tedavi ürünlerinden cilt ürünlerine, teknoloji ürünlerinden ikinci el eşyalara kadar çok geniş bir sektör yelpazesinde ürünler satılıyor.

Sosyal medya üzerinden sağlıktan teknolojiye birçok alanda ürün satıldığını fakat bunun çok tehlikeli olduğunu hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sosyal medya hesaplarında bel fıtığı tedavi ürünlerinden cilt ürünlerine, teknoloji ürünlerinden ikinci el eşyalara kadar çok geniş bir sektör yelpazesinde ürünler satılıyor. Fakat ne sağlığımız o kadar ucuz, ne de paramız o kadar değersiz. İnternet dolandırıcılığının büyük artış gösterdiği bu dönemde vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı” dedi.


“İnternette dolandırıcılık şekil değiştirdi”


Artık internetten direkt banka hesaplarına girmek yerine ürün satışı ile dolandırıcılık yapıldığına dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Önceden dolandırıcılar internette banka hesaplarını ele geçirip, şifreleri çalarak dolandırıcılık yapıyordu fakat artık dolandırıcılık şekil değiştirdi. Kendi rızamızla bizi dolandırıyorlar. Öyle ki, bir ürünün fotoğrafını koyuyorlar, uzun ve süslü cümlelerle o ürünü pazarlıyorlar, birçok kişinin hesabında görünmesi için reklam veriyorlar. Güvenilir satış, geri para iadesi, ürün iadesi gibi açıklamalar yapıyorlar. Daha sonra satış işlemi gerçekleştiğinde ise fotoğrafla alakası olmayan bir ürün gönderiliyor. Bu kıyafet de sağlık ürünü de cilt ürünü de olabiliyor. Her konuda sahte satış yapılabiliyor. O saatten sonra da dolandırıcılarla hukuki yoldan savaşmak zorunda kalıyorsunuz. Yalnızca ürün satışı değil otel rezervasyonu gibi durumlarda da çok fazla dolandırıcılık yaşanıyor” diye konuştu.


“Sağlığımız internetten rastgele ilaç alacak kadar ucuz değil”


İnternetten sağlığımızı tehlikeye atacak hiçbir ürün almamamız gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Tüketici Danışma Hattına en fazla şikâyeti yapılan konu ayıplı mal ve hizmetler. Geçtiğimiz 2 yıl ve bu yılın ilk 6 ayında ayıplı mal ve hizmet ihbar sayısı 362 bin 947 oldu. Bu dolandırıcılıklarda en kötüsü de sağlık ve cilt ürünlerinin de rastgele satılması. Bel fıtığı, el, ayak, bacak, kol ağrıları için ürünler, cilt problemleri için ürünler, vitamin ilaçları, zayıflama ürünleri gibi sağlığımızı tehdit edebilecek birçok konuda ürün satışı var. Yani yalnızca malımıza değil canımıza da zarar gelmiş oluyor. Bu nedenle özellikle de ilaç, tedavi için bitki ürünleri gibi sağlıkla ilgili konularda asla bilinmeyen ya da her karşımıza çıkan reklamdan alışveriş yapmamalıyız. Sağlığımız, bilmediğimiz kişilerin sosyal medya hesaplarından rastgele ilaç, korse, cihaz vb. alacak kadar ucuz değil” şeklinde söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Üniversite Adaylarından SANKO Üniversitesi’ne ziyaret Gaziantep Akkent Anadolu Lisesi öğrencileri, üniversite ortamını görmek ve eğitime ilişkin bilgi almak amacıyla SANKO Üniversitesi’ni ziyaret etti. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmenleri eşliğinde programa katılan öğrencilere, Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Çetin, SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Arş. Gör. Seren Kurtgil, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Arş. Gör. Pınar Kuyulu Haksal, Hemşirelik Bölümünden Arş. Gör. Ebru Karaaslan ve SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali İkidağ tarafından Üniversitenin deneyimli akademik kadrosunu, öğrencilerle gerçekleştirdikleri projeleri, faaliyet alanları, bölüm dersleri, klinik uygulama sahaları ve meslek istihdam imkanları anlatan sunum yapıldı. Üniversitenin kendi hastanesinin olmasının üniversite öğrencileri için fırsat olduğuna değinen öğretim elemanları, öğrencilerin mesleğe yönelik uygulamaları hastanede gözlemleme imkânı bulduklarını ve tecrübe kazandıklarını, bu durumun çalışma hayatlarında da büyük kolaylık sağladığını vurguladı. Tanıtım sonrası Üniversiteyi gezme fırsatı bulan öğrencilere Laboratuvar Sorumlusu Özlem Topçu laboratuvarları tanıttı. Basın ve Halkla İlişkiler Personeli Mehmet Türk ise puan ve kontenjanlar, öğrencilere sağlanan burslar ile kütüphane hakkında bilgi verdi.
İstanbul BAU Asya’daki en iyi üniversiteler arasında yer aldı Dünyanın en itibarlı derecelendirme kuruluşu olan Times Higher Education (THE), ‘2024 THE Asya Üniversiteleri’ sıralamasının sonuçlarını açıkladı. Bahçeşehir Üniversitesi sıralamada 196’ncı, Türkiye’de ise 9.sırada yer aldı. Üniversitelerinin tüm temel misyonları, öğretim, araştırma, bilgi aktarımı ve uluslararası görünüm açısından değerlendirildiği, dünyanın en itibarlı derecelendirme kuruluşu olan Times Higher Education-2024 THE Asya Üniversiteleri” sıralaması açıklandı. Asya’nın en iyi üniversitelerinin yer alığı sıralamada Bahçeşehir Üniversitesi 739 üniversite arasında 196’ncı, Türkiye’de ise 9’ncu sırada yer aldı. BAU vakıf üniversiteleri arasında 4. sırada Türkiye’deki üniversiteler arasında 9. sırada yer alan Bahçeşehir Üniversitesi, ülkedeki en iyi 4 vakıf üniversitesinden biri olma başarısını gösterdi. Bahçeşehir Üniversitesi; Koç, Sabancı ve Bilkent üniversitelerinin ardından dördüncü olarak, Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasındaki yerini aldı. Türkiye’den 75 üniversite Dünya üniversitelerinin performanslarını 18 gösterge kullanarak ölçen ve Asya kıtasını kapsayan bir akademik performans haritalaması yapmayı hedefleyen THE Asya Üniversiteleri sıralamasında, Türkiye’den 75 üniversite girdi. Üniversiteler başlıca; öğretim, araştırma, araştırmanın kalitesi, endüstri ile ilişkiler, bilgi aktarımı ve uluslararası görünüm açısından değerlendirildi. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Türkiye’den sıralamaya giren vakıf üniversiteleri arasında ‘Uluslararası Görünürlük (International Outlook)’kategorisinde de 4. sıraya yerleşti. Rektör Hatipoğlu: “Araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlar ile ilerliyoruz” Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bahçeşehir Üniversitesi, THE Asya 2024 Dünya sıralamasında 196. sıraya, Türkiye’deki Vakıf Üniversiteleri arasında Koç, Sabancı ve Bilkent Üniversiteleri ardından 4. sıraya yerleşti. Vakıf üniversiteleri sıralamasında ilk 3’te yer alan üniversiteler aynı zamanda ‘YÖK Araştırma Üniversitesi’ statüsünde yer almaktadır. Bu sonuç Bahçeşehir Üniversitesi olarak bizim de öncü bir araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğimizi göstermektedir. 2024 THE Asya Üniversiteler sıralamasını oluşturan birçok alt bileşen var. THE, bunlardan biri olan araştırma kategorisi kriterlerini bu sene zenginleştirerek; araştırma çıktıları, patentleri, uluslararası büyük projeleri ve bilime yapılan tüm katkıları değerlendirmeye alıyor. Türkiye’de tüm üniversiteler arasında bu kategoride ilk 10’da yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Sıralamaya giren üniversiteler arasında en genç üniversite olduğumuzu da ifade etmek isterim. Süreçte emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyor ve kutluyorum.”