KÜLTÜR SANAT - 09 Ekim 2019 Çarşamba 10:00

8. Uluslararası Türkoloji Kongresi başladı

A
A
A
8. Uluslararası Türkoloji Kongresi başladı

Ahmet Yesevi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi işbirliğiyle İslam bilim tarihi araştırmacısı Prof.

Ahmet Yesevi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi işbirliğiyle İslam bilim tarihi araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlenen 8. Uluslararası Türkoloji Kongresi başladı.


Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından iki yılda bir Türkistan’da düzenlenen kongre, bu yıl "Türk Uygarlığı: Köklü Geçmişten Günümüze" temasıyla 8 Ekim Salı günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında başladı. Kongre, Kazakistan ve Türkiye milli marşlarının okunmasının ardından açılış konuşmaları ile devam etti. Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, Ahmet Yesevi Üniversitesini Türkoloji’nin merkezi haline getirerek ileride burada Uluslararası Türkoloji Enstitüsü kurmayı hedeflediklerini belirterek, üniversite hakkında bilgiler verdi.


İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal ise, Türk dünyasını çok iyi tanıyan biri olarak bu kongrede açılış konuşması yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Üniversitede Farabi Üniversitesi ile çift diploma programı uyguladıklarını aktaran Topsakal, kongrenin 2019’un Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı ilan edilmesi nedeniyle onun anısına yapılmasının önemini vurguladı.


Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, kongrede ilim dünyasını aydınlatacak, ileriye yön veren kararlar alınacağını düşündüğünü dile getirdi.


Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız da bundan önceki kongreleri 14 yıl boyunca Türkistan’da yaptıklarını anımsatarak, kongrenin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Yıldız, İslam bilim tarihi araştırmacısı Fuat Sezgin anısına düzenlenmesinin de kongreyi daha anlamlı hale getirdiğini söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.


İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ise dünyada ilk ve en eski Türkoloji kurumunun 1924 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Merkezi olduğunu kaydetti. Dünyada bugün bu alanda birçok merkezin bulunduğunu belirten Develi, bilim insanlarının dünyanın her yerinde Türk dünyasıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını anlattı.


Açılış konuşmalarının ardından Nazarbayev Üniversitesi Öğretim Üyesi Türkolog Prof. Dr. Uli Şamiloğlu "Türk Yazı Dillerinin Tarihi Dönemleri: Yeni Bir Bakış" başlıklı bir sunum yaptı. Kongre, yedi ülkeden 50’ye yakın bilim adamının katılımıyla iki gün boyunca İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da yaşanan balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri, Özalp ve Saray ilçesinde bulunan göletlerdeki balık ölümlerine ilişkin çalışma başlattı. Özalp ilçesinde bulunan Yumruklu ve Saray ilçesindeki Beyarslan (Çeçen) göletlerinde balık ölümlerinin olduğu ihbarı üzerine ekipler harekete geçti. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri tarafından bölgeye gidilerek yerinde incelemeler yapıldı. Yapılan ilk incelemelerde göletlerin çevresinde ölmüş sazan balıklarının iskeletlerinin olduğu görüldü. Yumruklu ve Beyarslan (Çeçen) göletlerinde yerinde yapılan analizlerde (PH, çözünmüş oksijen, sıcaklık, iletkenlik, tuzluluk) herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Ayrıca göletlerde su numunesi alınarak incelenmek üzere Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada; yerinde ölçülen parametre (PH, Ç.O., sıcaklık, tuzluluk, E.İ.) değerleri sazangiller için uygun olduğu, kışın göletlerin yüzeyinin buzla kaplı olmasından dolayı havayla temasının kesildiği ve göletlere kış aylarında su girişi olmadığından dolayı göletlerin içerisinde su sirkülasyonu meydana gelmediği, bu nedenle sazan balıklarının çözünmüş oksijen yetersizliğinden ölmüş olabileceği, ancak kesin ölüm nedeninin enstitüde yapılacak diğer su analiz sonuçlarından sonra belli olacağı belirtildi. Ayrıca ekipler, laboratuvar sonuçları belli oluncaya kadar göletteki balıkların tüketilmemesi ve hayvanlara gölet suyunun içirilmemesi uyarısında da bulundu.
Aydın İncirliova’da tarım makineleri operatörleri belgelerine kavuştu Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu ile İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar operatörlük belgelerine kavuştu. Aydın’da Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu, belediyeler ve ziraat odaları ile birlikte hayata geçirdiği protokollerle verdiği eğitimlerin sonunda tarım sektöründeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Bu çerçevede İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar da belgelerini almaya hak kazandı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen eğitimlerin ardından belge almaya hak kazanan adaylara belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın ve Belgesem’in kurucularından ve eğitmenlerinden olan Yüksek Öğretmen Okan Sezgin tarafından teslim edildi. Konu ile ilgili Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu’ndan yapılan açıklamada “İncirliova Ziraat Odası ile gerçekleştirmiş olduğumuz Tarım makineleri operatörlük protokolüne istinaden, eğitimi tamamlanıp belge almaya hak kazanan adaylarımızın belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın tarafından teslim edildi. Sektöre dair destekleri sebebiyle kendilerine teşekkürlerimizi iletiyor, adaylarımıza iş hayatlarında başarılar diliyoruz” ifadeleri yer aldı.