GENEL - 02 Aralık 2019 Pazartesi 14:40

Garlarda engellilere yönelik Turuncu Masa Hizmet Noktası uygulaması başladı

A
A
A
Garlarda engellilere yönelik Turuncu Masa Hizmet Noktası uygulaması başladı

Engellilerin tren garlarında daha iyi hizmet alabilmesi amacıyla Turuncu Masa Hizmet Noktası uygulaması başlatıldı.

Engellilerin tren garlarında daha iyi hizmet alabilmesi amacıyla Turuncu Masa Hizmet Noktası uygulaması başlatıldı.


Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Adil Karaismailoğlu, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nda Turuncu Masa Hizmet Noktası uygulamasının başlaması nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Burada bir konuşma yapan Karaismailoğlu, Türkiye’de ilk defa uygulamaya geçirilen Turuncu Masa uygulamasının amacının engelli hakkı olan hizmete profesyonel sunumla ulaşması olduğunu kaydetti. Hizmetin ilk olarak Eryaman, Eskişehir, Konya, Pendik, Söğütlüçeşme, Halkalı, İzmit, Polatlı, Bozüyük, Bilecik, Arifiye, Gebze Garı ve istasyonlarında sunulacağını aktaran Karaismailoğlu, ilk aşamada 53 personelin görevlendirildiği hizmetin zamanla diğer büyük garlara da yaygınlaştırılacağını vurguladı. Turuncu Masa hizmetini almak isteyen vatandaşların bilet aldıkları esnada veya daha sonra yararlanma taleplerini belirteceklerini ifade eden Karaismailoğlu, hizmet kullanımı için gişeden bilet alma zorunluluğunun olmadığını söyledi. Turuncu Masa hizmetinin işleyişi hakkında bilgiler veren Karaismailoğlu, "Yolculuk tarihi geldiği zaman vatandaşımız hangi gar veya istasyondan biniş yapacaksa onun girişinde yer alan hizmet noktası butonuna basacak ve bekleyecek, eş zamanlı olarak görevli arkadaşımıza uyarı gidecek. Ardından görevli gelecek ve vatandaşımıza seyahat edeceği koltuğa kadar refakat edecek. Yolcularımızın ineceği istasyonda ise yine Turuncu Masa Hizmet görevlisi karşılayacak ve garın çıkışına kadar yolcumuza eşlik edecek. Engelli vatandaşımız, garın ilk giriş kapısına geldiği andan ineceği istasyondaki çıkış kapısına gidene kadar emin ve ehil ellerden hizmet alacak" ifadelerini kullandı.


Engelli vatandaşlara sunulan hizmetin geliştirilmesi için konunun takipçisi olduklarını belirten Karaismailoğlu, "Özellikle erişilebilirlik hizmetlerinin her daim gelişmeye açık olduğunu, geri bildirimlerle daha iyisi için çalışacağımızı hatırlatmak isterim. Çünkü meseleyi yardım değil, hizmet olarak görüyoruz" dedi.


"Herkes için erişilebilir ulaşım" fikriyle hareket ettiklerini söyleyen Karaismailoğlu, hayata geçirilen hizmetin ilk etapta engelli vatandaşlara sunulacağını ancak ilerleyen zamanlarda hareket kısıtlılığı olan yolcuları da kapsayacağının müjdesini verdi. Engelli vatandaşların mutlu olduğu toplumda herkesin mutlu olacağını söyleyen Karaismailoğlu, "Bakanlık olarak bu gerçeğin peşinde Türkiye’nin en kapsamlı erişilebilirlik projesini yürüttük. Toplumun her sathındaki engelleri kaldırmak, gelişmiş erişilebilirlik anlayışının yaygınlaşmasıyla mümkün olacak" şeklinde konuştu.


Konuşmanın ardından Konya’ya seyahat edecek bir vatandaşın "Turuncu Masa Uygulaması"nı kullanmak istemesi üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Adil Karaismailoğlu, engelli vatandaşa eşlik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.