GENEL - 13 Şubat 2020 Perşembe 14:27

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu medya hukukunu yeniden ele alacak

A
A
A
Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu medya hukukunu yeniden ele alacak

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, ”Basın İş Kanunu önemli ölçüde eskidi.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, ”Basın İş Kanunu önemli ölçüde eskidi. Basın Kanunu internet medyacılığının geliştiği, çok yönlü bir konuma geldiği dönemde onu kavrayacak seviyede değil. Kurumsal, kolektif medya, ortaklaşa medya dediğimiz gücün yanında bireysel medya dediğimiz medya ortaya çıktı. Böyle bir medyanın yeniden tanımlanmasına ihtiyaç var" dedi.


Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, medya temsilcileriyle ve basın çalışanlarıyla Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Uçum, medya hukukunda yapılacak yeni düzenlemeye ilişkin basın çalışanlarının fikirlerini aldı. Hukukun önemli alanlarından birinin de basın hukuku olduğunun altını çizen Uçum, ”Basın hukuku geçmişe bakıldığında Basın İş Kanunu çalışma ilişkilerini düzenleyen bir kanun var. Basın İş Kanunu önemli ölçüde eskidi. Basın Kanunu internet medyacılığının geliştiği, çok yönlü bir konuma geldiği dönemde onu kavrayacak seviyede değil. Kurumsal, kolektif medya, ortaklaşa medya dediğimiz gücün yanında bireysel medya dediğimiz medya ortaya çıktı. Böyle bir medyanın yeniden tanımlanmasına ihtiyaç var. İnternet üzerinden kamuoyu oluşturmaya yönelik birçok enstrümanla bana göre medya faaliyeti yapılıyor. Artık medya meselesi hukuk alanında yeniden çok yönlü olarak ele alınması gereken olgusal gerçeklik üretmiş durumda. Biz diğer alanlarda olduğu gibi medya hukuku başlatmak için çalışmalar yapıyoruz" dedi.


Medya Çalışma Grubu’nda medyayı ilgilendiren diğer aktörlerle de 21. yüzyılın medya hukukunu nasıl oluşturacakları konusunda istişareler yapılacağını kaydeden Uçum, şunları söyledi:


"Sosyal medyada pozitif düşünce özgülüğünün güvence altına alınması kadar negatif düşünce özgürlüğünün de güvence altına alınması, bütün bunlar üzerinden gerekirse uzun vadeli bir çalışma ile gerekirse çok daha fikri öncülük yapacak şekilde, diğer ülkelere de fikri esinlendirme yapabilecek şekilde ileri bir medya hukuku nasıl olur bunun için yoğun bir çaba içine gireceğiz. İş hukuku mevzuatı son derece dağınık. Çalışmalarımızdan biri de dağınık iş yükü mevzuatını tekleştirmeye yönelik bir çalışma. Bir iş kolu çalışması yapıyoruz. O iş kolu içerisinde medya çalışanlarına ilişkin özel bir kol olacak. Artık farklı farklı mevzuatların ürettiği çatışmaları ortadan kaldıracak bir çözüm önerisi içindeyiz."


Hukuk Politikaları Kurulunun faaliyetleri hakkında bilgi veren Uçum, Kurulun 10 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı hakkındaki 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 27. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanlığı bünyesinde görev yapmak üzere oluşturulduğunu kaydetti. Kurulun yeni sistemde hukuk alanında icracı yapı ve organlara fikri asistanlık sağlamak üzere oluşturulmuş, istişari nitelikte görev ifa eden en özgün yapılardan biri olduğunu belirten Uçum, “Hukuk Politikaları Kurulunun ödevleri; faaliyet alanlarında politika belge taslaklarını hazırlamak, izleme ve raporlama yapmak, görüş bildirme, talep, ihtiyaç ve etki analizleri yapmak” dedi.


Uçum, kurulun çalışma alanlarını ise şu şekilde sıraladı:


“Hukuk ve sistem reformu, yargı reformu, hak ve özgürlükler hukuku, yeni sistemin yetkinleştirilmesi-idare hukuku, izleme ve raporlama çalışmaları, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin işleyişine ilişkin koordinasyon/oryantasyon çalışmaları, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında bilgilendirici diplomatik çalışmalara katkı.”


Kurulun çalışma gruplarının ise Hukuk ve Sistem Reformu, Hak ve Özgürlükler Hukuku, Çalışma İlişkiler, Ceza Hukuku, Avukatlık Hukuku, Tahkim Hukuku, Kişisel Veriler Hukuku başlıklarından oluştuğunu belirten Uçum, çalışma gruplarının faaliyetlerinin ele alınan konuya ilişkin politika belge taslağı, öneri/sonuç belgesi oluşturuluncaya kadar devam edeceğini ifade etti. Uçum, şu ana kadar toplam 35 kurul toplantısı ve 33 çalıştay/çalışma toplantısı yapıldığının da bilgisini verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Antalya Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.