GENEL - 31 Temmuz 2020 Cuma 09:23

Kurban eti nasıl saklanmalı

A
A
A
Kurban eti nasıl saklanmalı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvar Daire Başkan Vekili Veteriner Hekim Önder Saher, kesilen kurbanlıkların raf ömrünün koyun etinde 4-8 ay, dana etinde 6-10 ay ve sığır etinde 8-12 ay arasında olduğunu, daha fazla bekletilmesinin bakteri oluşumuna yol açabileceğini bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvar Daire Başkan Vekili Veteriner Hekim Önder Saher, kesilen kurbanlıkların raf ömrünün koyun etinde 4-8 ay, dana etinde 6-10 ay ve sığır etinde 8-12 ay arasında olduğunu, daha fazla bekletilmesinin bakteri oluşumuna yol açabileceğini bildirdi.


Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanların etlerinin saklanmasıyla ilgili İhlas Haber Ajansı’na bilgiler veren Gıda Kontrol ve Laboratuvar Daire Başkan Vekili Veteriner Hekim Önder Saher, kesimden sonra elde edilen karkasın bir takım işlemden ve kontrolden geçmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu aktardı. Karkasların temizlenmesiyle ilgili olarak kan, dışkı ve toprağın kirli olmaması gerektiğine vurgu yapan Saher, eğer bir kirlilik varsa bu kirliliğin su kullanılmadan mekanik yollarla arındırılması gerektiğini belirtti. Etlerin dinlendirilmesinin oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Saher, “Karkasların dinlendirilmesi, kan iyicene akıtıldıktan sonra en kalın kas gruplarının bulunduğu butların artı 7 dereceye kadar düşürülmesi büyük önem arz eder. Bu işlem, karkasların raf ömrünün uzaması ve bakteriyel kontaminasyonun en aza indirilmesi açısından çok önemli” ifadelerini kullandı.



“Porsiyonlara bölünerek derin dondurucuya atılmalı”


Kesim yapıldıktan sonra karkasların parçalanması gerektiğini söyleyen Saher, “Parçalamanın dinlendirilmiş ve soğutulmuş etlerden yapılması önemli. Çünkü bir kısmı yakınlara, bir kısmı ihtiyaç sahiplerine, diğer bir kısmını da uzun süreli muhafaza etmemiz gerekebilir. Bu muhafazayı yapabilmek açısından belirli porsiyon büyüklüklerinde parçalama yapmamız lazım. Bunları porsiyon büyüklüklerine göre paketleme yaptıktan sonra derin donduruculara konması önem arz eder” şeklinde konuştu.



Paketleme detayları


Paketlemenin detayları hakkında bilgiler paylaşan Saher, “Porsiyonlama yapmamızdaki önemli husus; etin dondurulduktan sonra büyük parçalar halinde çıkarılması, çözdürülmesi ve kalan kısmının tekrardan dondurulması bakteriyel yükün artmasına ve gıda zehirlenmelerine neden olur, bir takım olumsuz etkenleri beraberinde getirir ve raf ömrünü kısaltır. Bunları engellemek açısından porsiyonlama yapmak ve ona göre doldurmak çok önemli” diye konuştu.



“İdeal koşullarda koyun etleri 4-8 aya kadar, dana etleri 6-10 ay arasında ve sığır etleri de 8-12 ay arasında muhafaza edilebilir”


Etlerin raf ömrünün saklama koşullarına göre değişkenlik gösterdiğini bildiren Saher, “Ete iyi bir dinlendirme ve iyi bir soğutma yapıldıysa koyun etlerinde 4-8 aya kadar, dana etlerinde 6-10 ay arasında ve sığır etlerinde de 8-12 ay arasında muhafaza edilebilir. Bunu sağlayabilmek başlangıçtaki hijyen kurallarına uymakla mümkün olur. En ideal hijyen kurallarına uyulması halinde bu belirtilen süreler geçerli. Genelde kıymalarda saklanıyor. Bütün hayvan gruplarında kıyma 1-3 ay arasında saklanabilir” dedi.



“Önerilen raf ömrünün dışına çıkılmamalı”


Etlerin tavsiye edilen sürelerden daha uzun bekletilmemesi gerektiğinin altını çizen Saher, “Bilimsel literatürler raf ömrüyle alakalı bize bilgileri bu şekilde veriyor. Bu sürelerin sonrası bakteriyel kontaminasyon açısından risk teşkil eder. Bu riski almamak adına ideal koşullarda muhafaza edilmesinde fayda var. Bu süreleri aşmamak önemli” ifadelerini kullandı.



“Herhangi bir farklılıkta veterinere başvurulmalı”


Karkaslardaki şekil ve renk bozuklukları, organlardaki bir takım değişiklikler, karkasın renk ve kokusundaki değişme durumlarında en yakın veterinere ulaşılması gerektiğini kaydeden Saher, bu konuda karkasların incelenmesi ve daha sonra tüketime alınmasının büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konyaspor’da Omerovic’in durumu yönetim toplantısında belli olacak Konyaspor’da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısından sonra belli olacak. Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplantının sonrasında açıklayacağız" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, Hakan Keleş ile yolların ayrılmasından sonra 62 yaşındaki Bosna-Hersekli çalıştırıcı Fahrudin Omerovic ile mukavele imzalamıştı. Ligin bitimine 4 hafta kala yeşil-beyazlı yönetimde Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması gündeme geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplandıktan sonra açıklayacağız. Şu ana kadar yazılanların hiçbirinin kesinliği yok ve resmiyet kazanmadığı için sadece söylentiden ibaret. Yarın bir karar verilecek. Omerovic hocayla devam edilip edilmeyeceği ile şu anlık alakalı bir karar çıkmadı ama büyük ihtimalle devam edilmeyecek gibi görünüyor. Netlik kazanmadığı için de biz bir şey diyemiyoruz" diye konuştu. Adem Bulut, Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması halinde takımın başına gelecek hocanın yeni bir hoca mı olacağı yoksa içeriden biri mi olacağına da yarın karar vereceklerini kaydetti. Fahrudin Omerovic, yeşil-beyazlı takımın başında çıktığı 13 lig maçında 3 galibiyet, 5 mağlubiyet ve 5 beraberlik alarak 17 puan elde etti. Bu maçlarda 16 gol atan yeşil-beyazlılar, kalesinde 15 gol gördü.
İzmir İş yerine sığınan genci taraftarlara vermediler, ortalık savaş alanına döndü...O anlar cep telefonu kamerasında İzmir’de, Göztepe’nin Süper Lig’e çıkmasının arından yaşanan kutlamaların devamında kavga çıktı. Bir grup taraftardan kaçarak bir iş yerine sığınan gence esnaf sahip çıkınca, taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasında kavga çıktı. Tekme ve yumrukların yanı sıra sandalyelerin havada uçuştuğu kavga kameraya yansıdı. Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar doyasıya takımlarının bir üst lige çıkışını kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Motosikletle kavganın arasına dalıp, kaskıyla vurmaya başladı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan motokuryenin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu, o esnada iş yerinin önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer aldı. Öte yandan, yine aynı caddede taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Polis ekiplerinin müdahalesiyle kalabalık grubun dağıldığı öğrenildi. (Mİ-