GENEL - 15 Ekim 2020 Perşembe 14:40

Türk Veteriner Hekimleri Birliği: "Tek sağlık uygulanmasının başlatılması zorunlu hale gelmiştir"

A
A
A
Türk Veteriner Hekimleri Birliği: "Tek sağlık uygulanmasının başlatılması zorunlu hale gelmiştir"

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, "Ülkemizde veteriner hekimler ile insan hekimleri ve çevre sağlığı konusunda yetkin meslek gruplarının iş birliği içinde çalışması gerekir.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, "Ülkemizde veteriner hekimler ile insan hekimleri ve çevre sağlığı konusunda yetkin meslek gruplarının iş birliği içinde çalışması gerekir. Ülkesel ve küresel olayların değerlendirildiği, erken uyarı, erken teşhis ve erken ve hızlı reaksiyon gösterebilme alt yapısına ve uzman bilgisine sahip, doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı Hastalık Kontrol ve İzleme Merkezi’nin (HAKİM) kurularak, tek sağlık uygulanmasının başlatılması zorunlu hale gelmiştir" dedi.


Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Eroğlu yaptığı açıklamada, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 16 Ekim Dünya Gıda Günü için belirlenen 2020 yılının teması’“Hep birlikte büyütelim, besleyelim ve sürdürelim’ olarak ilan edilmiştir. Günümüzde bir yandan maalesef sağlıklı, güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşmadaki çarpıklıklar, adil olmayan paylaşımlar sonucunda açlık ve açlıktan kaynaklanan hastalıklar ve ölümler devam ederken, diğer yandan da sosyal doku hırpalanarak değerlerin yozlaşması ve kaybolması yaşanmaktadır. Bu durum Covid-19 pandemisi ile daha da derinleşerek insanlığı tehdit eder boyuta ulaşmıştır. Dünyada her 9 insandan biri yetersiz beslenmekte, her gün açlığa bağlı nedenlerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetmekte, yine her yıl yaklaşık 600 milyon insan güvenilir olmayan gıda tüketimi nedeniyle hastalanmaktadır. Afrika’da çocukların açlıktan ve 10 liralık antibiyotik ilaçları alamadıkları için ölmeleri acı vericidir. Durum bu iken çeşitli uluslararası kuruluşlar yaşanan pandemi ile bu rakamların yüzde 20 civarında artacağını rapor etmektedir. Açlıkla mücadelede gıda üretiminin arttırılmasının yanında israfın ve obezitenin önlenmesi de büyük önem arz etmektedir. Yetersiz ve niteliksiz beslenme, mikro besin elementlerinin yetersizliği gibi beslenme sorunlarının neden olduğu sağlık harcamaları ile obezite ve aşırı kilonun da küresel ekonomi üzerindeki yükünün yıllık olarak 3,5 trilyon ABD doları düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir. Dünya Bankası raporunda israf edilen gıdanın açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğu bilgisi yer almaktadır. Türkiye’de 1 yıl içinde yaklaşık olarak 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapılmaktadır. Gıda güvenliğinin teminatı ve sağlıklı nesiller için nüfus artışları da dikkate alınarak herkes için erişilebilir, bugünden daha adil ve verimli gıda üretim ve paylaşım sisteminin oluşturulması kaçınılmazdır" dedi.


Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak gıdanın ve geleceğinin gerçekçi ve doğru analizlere, isabetli gıda politikalarına ihtiyacı olduğunu ifade ettiklerini belirten Eroğlu, "Aksi takdirde kutlanacak nice gıda günleri meseleyi çözemeyecektir. TÜİK’e göre Türkiye nüfusunun 2030’da 93,3 milyon, 2040’da 100,3 milyon olması beklenmektedir. Bu nüfusun yeterli ve güvenli gıdaya erişiminin planlamalarına bugünden başlanmalıdır. Dışarıya bağımlılığın önüne geçilebilmesi, gıdada yeterli üretim ve sürdürülebilirlik için üretici, yetiştirici, tüketici, sanayici, sivil toplum ve meslek örgütleri, üniversiteler, sektör kuruluşları ve kamu yönetimi işbirliği ile gıda güvenliği politikaları oluşturulmalıdır. Üretenden kopuk, üretenin korunamadığı bir uygulamanın başarılı olması mümkün değildir. Sağlıklı bir toplum ancak sağlıklı bir çevre, sağlıklı hayvanlar ve güvenilir gıdalar ile mümkün olabilmektedir. Zoonoz hastalıklarla mücadelede ve olası pandemilere karşı koruyucu hekimlik sağlığın korunmasında en etkili ve en ekonomik yöntemdir. Bu nedenle ülkemizde veteriner hekimler ile insan hekimleri ve çevre sağlığı konusunda yetkin meslek gruplarının iş birliği içinde çalışması gerekir. Ülkesel ve küresel olayların değerlendirildiği, erken uyarı, erken teşhis ve erken ve hızlı reaksiyon gösterebilme alt yapısına ve uzman bilgisine sahip, doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı Hastalık Kontrol ve İzleme Merkezi’nin (HAKİM) kurularak, tek sağlık uygulanmasının başlatılması zorunlu hale gelmiştir. Veteriner hekimler, çiftlikten sofraya hayvansal gıda üretiminin her aşamasında yer alan meslek grubu ve yasal otoritedir. Kamuda görev alan veteriner hekimler kontrol, planlama, hayvansal üretimin sürdürülebilirliğinin temini ile kamunun sağlığını gözetirlerken; serbest veteriner hekimler görevlerini mesleki yetki ve sorumlulukları çerçevesinde yürüterek, besin zincirimizin ve halk sağlığımızın devamlılığını sağlamakta önemli rol oynamaktadırlar. Yaşanan pandemi sürecinde veteriner hekimler 7/24 hizmetlerine devam etmiştir. Her insanın yeterli ve dengeli beslenme hakkı olduğuna inanıyor, gıda dağıtımının adil olduğu bir yeni sistemin hayata geçirilmesi suretiyle gelecekte hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, tüm insanların sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşabildiği bir dünya ve Türkiye olsun istiyoruz. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin, sanayicilerimizin, sektör kuruluşlarımızın, veteriner hekimlerin ve milletimizin Dünya Gıda Günü’nü kutluyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultanbeyli’de "Siyer-i Nebi" programı gerçekleştirildi Sultanbeyli Ali Kuşçu İmam Hatip Ortaokulu tarafından “Ailemle Siyer-i Nebi Yolunda” projesi kapsamında gerçekleştirilen yarışmaların final programı yapıldı. Sultanbeyli Belediyesi’nin destekleriyle, Ali Kuşçu İmam Hatip Ortaokulu tarafından “Ailemle Siyer-i Nebi Yolunda: Peygamberimizi Anma ve Ödül Töreni” düzenlendi. Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş, Uzman Aile Danışmanı Saliha Erdim, Eğitimci-Yazar Zekeriya Erdim, çok sayıda öğrenci ve velileri katıldı. Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Ali Kuşçu İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri sahne aldı. Usta Şair Mehmet Akif İnan’ın “Mescid-i Aksa Şiiri”ni okuyan öğrencinin coşkusu izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Öğrencilerden oluşan bir koro “Bir sabah gelecek kardan aydınlık” şarkısını ve çeşitli ezgileri okudu. Öğrencilerin performansı dinleyicilerden tam not aldı. Öğrencilerin ardından Uzman Aile Danışmanı Saliha Erdim ve Eğitimci-Yazar Zekeriya Erdim katılımcılara sunum yaptı. Peygamber Efendimizin hayatı, sosyal ve toplumsal yaşamı başta olmak üzere pek çok konuda bilgi paylaşımında bulunuldu. Hadis-i Şerif’lerden alıntılar yapılarak, Peygamber Efendimizin örnek bir insan oluşuna vurgu yapıldı. Programın sona ermesinin ardından yarışma kapsamında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Saliha Erdim adına Kudüs’te 3 adet Zeytin Ağacı dikildiğine ilişkin belge, Ali Kuşçu İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Adem Şahin tarafından takdim edildi. Yazar Saliha Erdim, öğrenci ve velilerden gelen talep üzerine kitaplarını imzaladı.
Denizli Vali Coşkun; “Denizliler, düşmanın bu topraklara ayak basmasına müsaade etmemiştir” DENİZLİ (İHA) – Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, 15 Mayıs Milli Mücadele Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Vali Coşkun, Denizlili hemşehrilerine seslendiği mesajında şu ifadeleri kullandı: “Türk milleti, tarihin hiçbir döneminde başka milletlerin boyunduruğu altında olmayı kabul etmemiş, bağımsız yaşama iradesini her şeyin önünde tutmuştur. Bugün, aziz Denizli halkının Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde işgale, zulme, haksızlığa karşı başkaldırdığı; bölgesinde uyanış fitilinin ateşlenmesine vesile olduğu şanlı bir gündür. Müftü Ahmet Hulusi Efendi, 15 Mayıs 1919’daki fetvasında, ‘Silahımız olmayabilir, topsuz tüfeksiz, sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ve kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir’ demiştir. Bu fetva ile birlikte Denizliler, düşmanın bu topraklara ayak basmasına müsaade etmemiştir. Bağımsızlığı uğruna, canından ve tüm benliğinden vazgeçen kahraman ecdadımızın evlatları olarak vatan, millet ve bayrak sevgisini, büyük bir dayanışma içerisinde her daim yaşatıp gelecek nesillere de bu ruhu aktarmak bizlerin de en büyük sorumluluğu olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Mücadele’de Denizli halkına önderlik eden Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile Millî Mücadele’nin bütün kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum”