EKONOMİ - 18 Ocak 2021 Pazartesi 14:49

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ‘Yeniden Asya’ toplantısına katıldı

A
A
A
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ‘Yeniden Asya’ toplantısına katıldı

ANKARA (İHA) – Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya Pasifik coğrafyasını artık ihracat pazarları olarak görmenin vaktinin geldiğine dikkat çekerek, “Benim daha önce de her fırsatta da belirttiğim gibi dış ticaret açığı verdiğimiz bu ülkeler ithalat için uzak değilse ihracat için de uzak değil.

ANKARA (İHA) – Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya Pasifik coğrafyasını artık ihracat pazarları olarak görmenin vaktinin geldiğine dikkat çekerek, “Benim daha önce de her fırsatta da belirttiğim gibi dış ticaret açığı verdiğimiz bu ülkeler ithalat için uzak değilse ihracat için de uzak değil. Avrupa’nın yavaşladığı bir dönemde ihracatımızı sürdürülebilir kılmak için bir engel görmüyoruz. Niye ihracatı yeterince yapamıyoruz” dedi.


Ticaret Bakanı Pekcan, Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen ‘Yeniden Asya; Türkiye’nin Asya Ülkeleri ile Ticaretinin Geliştirilmesinde Yeni Perspektifler’ toplantısına katıldı.


Bakan Pekcan, 2020 yılı içerisinde iş dünyasıyla yakın istişare içerisinde çalışıldığını belirterek, “Pandemi koşullarına rağmen 2020 yılında bahse konu coğrafyada bakanlığımız koordinasyonu ve organizasyonunda 30 ülke ile 131 iş etkinliği gerçekleştirmiş bulunuyoruz. 2020 yılı Aralık ayı ile gelen bugüne kadar en yüksek aylık ihracat rakamı 17 milyar 844 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yine 2020 yılının son çeyreği itibariyle 51.2 milyar dolarlık ihracatla ilk defa çeyreklik dönemde 50 milyar doların üzerine çıkarak çeyrek dönemde ihracat rekoru kırmış olmamız memnuniyet verici” ifadelerini kullandı.


Asya bölgesinin bir bütün olarak küresel üretim ve ticaret açısından giderek daha fazla ağırlık merkezi haline geldiğini söyleyen Bakan Pekcan, “Bu geniş coğrafyanın lokomotifinin Asya Pasifik bölgesi olduğunu görüyoruz. Asya Pasifik bölgesinin küresel ekonomi içerisindeki payı 2000 yılında yüzde 26.3’iken, 2019 yılında yüzde 34.9’a yükselmiş durumda. Aynı dönemde küresel ihracattan aldıkları pay ise yüzde 28’den yüzde 37’ye artmış ve 2019 yılında global doğrudan yatırımların toplam yatırımların 1/3’i bu bölgeye gitmiştir. Öte yandan 90’lı yıllarda itibaren Orta Asya devletlerinin bağımsızlıklarını kazanmaları Türkiye’nin ortak dil, tarih ve kültürel bağlarının bulunduğu bu ülkeler ile ilişkilerinde siyasi olduğu kadar iktisadi yeni boyutlar da açmıştır. Ülkemizin ‘Yeniden Asya’ girişimi ülkeleri ile ticaretine baktığımızda 2020 yılında ihracatımızda yüzde 1.6’lık düşüş, ithalatımızda da yüzde 8.6’lık düşüş olduğunu görüyoruz. Buna rağmen 2020 yılında da bölge ülkelerinin Türkiye ihracatındaki payı yüzde 14.3 iken ithalatındaki payı ise yüzde 33.7 olmuştur. Bu da Asya ülkeleri ile ticaretimizin hala ne kadar dengesiz olduğunu ve bu ülkelerin dış ticaret açığımızdaki belirleyici rol olduğunun göstergesidir” açıklamasında bulundu.



“Biz devlet olarak hazırız ve yanınızdayız”


Asya ve Avrupa arasında bir köprü niteliğine sahip Türkiye’nin stratejik konumundan kaynaklanan teorik ayrıcalıklarını pratiğe dökmenin öneminden bahseden Bakan Pekcan, “Burada da iş insanlarımıza çok önemli vazifeler düşmektedir. Biz devlet olarak hazırız ve yanınızdayız. Devletimizin desteği iş dünyamızın azmi ve gayretleri ile ortaya çıkan sinerjinin Yeniden Asya girişimi sorumluluk alanında bulunan ülkelerde karşılaşan fırsatları ve iş birliği imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmemize vesile olacaktır. Bakanlık olarak 2020 ve 2021 yılları için belirlediğimiz 17 hedef ülkenin 7 tanesi 28 öncelikli ülkenin 9 tanesini bölge ülkeleri arasından seçtik. Bunun firmalarımızın bölgeye yönelmesi konusunda katalizör etki oluşturacağını umuyoruz çünkü hedef ve öncelikli ülkelere devlet desteklerinde artı puan veriyoruz” şeklinde konuştu.



“Normal koşullarda deniz yolu ile 35-40 günü bulan taşımacılık süresi 13 güne kadar inmiş bulunmakta”


4 Aralık 2020 yılında başlatılan ve İstanbul’dan Çin’e demiryolu ile ihracatın önünün açıldığının altını çizen Bakan Pekcan, “Normal koşullarda deniz yolu ile 35-40 günü bulan taşımacılık süresi 13 güne kadar inmiş bulunmakta. Geçtiğimiz Ekim ayı itibariyle resmi gazetede yayımlanan yurtdışı lojistik desteklenmesi hakkında karar çerçevesinde yurtdışındaki stratejik noktalarda kurulacak lojistik merkezlerimiz önümüzdeki yıllarda Türk ihracatçımızın bölgede tedarik ve dağıtım kanallarına erişiminde önemli katkı sağlayacak alt yapıların kurulmasına da izin verebilecektir” ifadelerine yer verdi.


Uluslararası Doğrudan Yatırım Raporu verilerine değinerek 2019 yılı itibariyle Türk iş insanlarının mevcut yatırım tutarının 3.5 milyar dolar olduğunu aktaran Bakan Pekcan, bölgedeki ülkelerden ülkemize gelen yatırım tutarının 17.5 milyar dolar olduğunu ifade etti. Bakan Pekcan, “Özellikle bu bölgelerdeki doğrudan yabancı yatırım tutarı 9.2 trilyon dolar seviyesinde ve ülkemizdeki yatırımların sadece binde 2’sine tekabül etmektedir. Dolayısıyla buradaki yatırımların bölgemize çekilmesi ülkemize çekilmesi bizlerin desteğiyle sizlerin aktif rol oynamasıyla son derece önemlidir. ‘Yeniden Asya’ girişimi kapsamındaki ülkeler ile bir diğer potansiyel iş birliği alanımız müteahhitlik sektörüdür. Bugüne kadar bölge ülkelerinde 201.9 milyar dolar civarında 5582 proje üstlenmiş durumdayız. Bu rakamalar dünyada toplam üstlendiğimiz projelerin içerisinde değer olarak yüzde 48 proje sayısı olarak yüzde 53 gibi bir paya karşılık gelmektedir" diye konuştu.



“Dış ticaret açığı verdiğimiz bu ülkeler ithalat için uzak değilse ihracat için de uzak değil


Bakan Pekcan, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya Pasifik coğrafyasını artık ihracat pazarları olarak görmenin vaktinin geldiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Benim daha önce de her fırsatta da belirttiğim gibi dış ticaret açığı verdiğimiz bu ülkeler ithalat için uzak değilse ihracat için de uzak değil. Avrupa’nın yavaşladığı bir dönemde ihracatımızı sürdürülebilir kılmak için bir engel görmüyoruz. Niye ihracatı yeterince yapamıyoruz? Bizim Singapur’la serbest ticaret anlaşmamız var. Gümrüklerimiz sıfır. Güney Kore ile serbest ticaret anlaşmamız var. Sanayi ürünlerinin tamamında gümrükler sıfır. Japonya ile görüşmeleri sürdürüyoruz ama sanayi ürünlerinin zaten yüzde 47’sinde gümrükler sıfır. Dolayısıyla bizim STA’mız yok diye gümrükler yüksek diye şikayet etme şansımız da yok. Lojistik de kısaldı. Destekleri de diğer bölgelere nazaran bu bölgelere daha fazla veriyoruz. Daha ne istiyorsunuz bizden? Söyleyin biz onları yapalım. Yeter ki bu bölgedeki bu dengesiz ticareti el birliğiyle önleyelim."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TBMM Genel Kurulu’nda Maden Kanunu Değişikliği Teklifi kabul edildi Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kabul edilen maddelere göre, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece IV. Grup maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, arama ruhsatı alarak bulduğu madenler için UMREK Koduna göre rapor hazırlama şartı aranmaksızın MTA tarafından hazırlanan raporlar ile buluculuk hakkını kazanacak. İçme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarında imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek. Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na "doğal gazın sıvılaştırılması" tanımı eklenecek. Yüzen LNG tesislerinin işletilmesi ve yer değişikliği kapsamında sağlanacak istisnalar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşü alınarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından bu düzenleme uyarınca yayımlanan usul ve esaslara göre belirlenecek. Mevcut depolama tesisleri, mevcut tesislerdeki kapasite artışları veya yeni yapılacak tesisler, kullanım oranları veya rekabet koşulları dikkate alınarak düzenlemenin sisteme erişime ilişkin hükümlerinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşü alınarak Kurul kararı ile belirli süre muaf tutulabilecek. Depolama şirketleri verecekleri hizmetlere ilişkin birim bedelleri ve tesis kapasitelerini yayımlamak zorunda olacak. Yurt içinde üretilen veya ithal edilen doğal gazın sıvılaştırılarak yurt dışına ihraç edilmesi ya da yurt içinde yeniden satışı amacıyla kurulacak sıvılaştırma tesislerini işletecek tüzel kişilerin Kuruldan lisans almaları gerekecek. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da yapılan değişiklikle, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarına ilişkin usul ve esaslar, ilgili yarışma şartnamesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yarışma sonucunda oluşan fiyat veya bedel, yarışma şartnamesinde belirlenecek süre boyunca YEK Destekleme Mekanizması kapsamında değerlendirilecek. 10 yıllık süresini bitiren lisanssız üretim faaliyeti kapsamındaki tesisler, talep halinde ve lisans alma bedeli ile lisans süresi boyunca elektrik piyasasında oluşan saatlik piyasa takas fiyatını, tesis tipi bazında uygulanan güncel YEK Destekleme Mekanizması fiyatından fazla olması halinde aradaki fiyat farkının YEK Destekleme Mekanizmasına katkı bedeli olarak ödeyerek lisanslı üretim faaliyetine geçebilecek.
İstanbul Turkcell’in Yeni Yönetim Kurulu belli oldu Olağan Genel Kurulu tamamlanan Turkcell’de yeni yönetim kurulu belirlendi. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı görevine devam ederken, yönetim kuruluna Arda Ermut, Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Prof. Dr. İdris Sarısoy atandı. Turkcell’in 2 Mayıs 2024’te gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul toplantısının ardından yeni yönetim kurulu belirlendi. Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Sir Julian Horn-Smith ile Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri Afif Demirkıran ve Hüseyin Arslan görevinden ayrıldı. Bu isimlerin yerlerine Arda Ermut Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi olurken, Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Prof. Dr. İdris Sarısoy Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak atandı. Turkcell’in yeni yönetim kuruluyla ilgili açıklamalarda bulunan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı, “Türkiye’nin Turkcell’i olarak 30 yıldır en yeni teknolojileri vatandaşlarımızla buluşturmanın ve ülkemiz için çalışmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye Yüzyılı’nı Dijitalin Yüzyılı yapma hedefimizi gerçekleştirmek için yeni yönetim kurulumuzla çalışacağız. Bu vesileyle, görev süreleri sona eren yönetim kurulu üyelerimize özverili çalışmaları ve emekleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Yönetim kurulumuza yeni katılan üyelerimize görevlerinin hayırlar getirmesini diliyorum. Daha da güçlü bir takım olarak, üretmeye ve ülkemiz için yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi eski Başkanı olan Ermut, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2005 yılında Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak göreve başladı. 2005’te Uzman olarak katıldığı Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nda çeşitli yöneticilik görevlerinin ardından 2015’te Kurum Başkanlığına atanmıştır. Bu görevlerinde Türkiye’ye çeşitli uluslararası doğrudan yatırımların kazandırılmasında rol oynayan Ermut, 2015-2019 yılları arasında Viyana Ekonomik Forumu ve SunExpress Yönetim Kurulu Üyeliği, 2019-2021 yılları arasında Türkiye Basketbol Federasyonu Asbaşkanlığı ve dört yıl boyunca Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nde (WAIPA) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 2019-2021 yılları arasında Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Hava Yolları İcra Kurulu’nda da üç üyeden biri olarak görev yapmıştır. Arda Ermut, 2018-2020 yılları arasında Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmış olup, Mart 2021 itibariyle Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmıştır. Ermut, çoğunluk hisselerinin Türkiye Varlık Fonu tarafından satın alınması sonrasında Türk Telekom’da 2022-2024 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. Yeni Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, lisans eğitimini 1987 yılında Marmara Üniversitesi Fizik Bölümü’nde, doktora eğitimini ise 1992 yılında fiber optik sensörler alanında İngiltere’deki Heriot-Watt Üniversitesi’de tamamladı. Stanford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde 1993-1994 yılları arasında optik haberleşme alanında doktora sonrası çalışmalar yapan İnci; 1994 senesinde Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde yardımcı doçent, 1996’da ise doçent oldu. 1999-2005 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapan Mehmet Naci İnci, üniversitenin diğer lisans ve lisansüstü programlarının kurulmasında çeşitli görevler üstlendi. 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde profesör olan İnci, 2013-2020 yılları arasında Bölüm Başkanlığı yaptı. Prof. Dr. Mehmet Naci İnci 2021 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmaktadır. Araştırma alanları arasında endüstriye yönelik uygulamalı optik, quantum optiği, doğrusal olmayan optik, kuantum bilişimi, optoelektronik, fiber optik sensörler, fiber optik telekomünikasyon, katıhal fiziği, optik profilometri, fotonik kristaller ve nano-yapıların fotoniği öne çıkmaktadır. Yeni Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi İdris Sarısoy ise, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nden 1998 yılında mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı’nda başladığı yüksek lisans eğitimini “Türkiye`de Kamu Kesimi Açıkları ve Finansman Politikaları” başlıklı teziyle 2000 yılında tamamladı. 2001’de Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı’nda başladığı doktora eğitimini hazırladığı “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Sağlanan Vergi Teşvikleri ve Türkiye Uygulaması” adlı doktora tezi ile 2006 yılında bitirdi. 2002’de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nde başladığı akademik kariyerine 2003’te Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nde devam etti. 2007-2014 yılları arasında Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak çalıştı. 2014’ten itibaren Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde Doçent Doktor olarak çalışmaya başlayan Sarısoy, 2020’den bu yana Profesör Doktor olarak aynı bölümde görevine devam etmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Konseyi Üyesi de olan Sarısoy, ağırlıklı olarak vergi konularında olmak üzere, yoksulluk, yabancı sermaye yatırımları, seçim beyannameleri ve sağlık ekonomisi alanlarında akademik araştırmalar yürütmektedir.
Aydın Egeli Kadın Girişimciler 15 Mayıs’ta Kuşadası’nda buluşuyor Ege bölgesinde bulunan kadın girişimciler, Kuşadası Ticaret Odası organizasyonunda 15 Mayıs 2024 tarihinde Kuşadası’nda buluşuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Ege Bölgesinin Kadın Girişimcilerini Kuşadası’nda ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdi ve kadınların ekonomik hayatta aktif olmalarını her zaman desteklediklerini belirterek “Odamız Yönetiminde ve Meclisimizde kadın yöneticilerimizle birlikte çalışıyoruz. 15 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz bu organizasyonumuzun da bölgedeki iş kadınlarına fayda sağlayacağını düşünüyorum” Dedi. Akdoğan; aynı zamanda Aslı Şafak ve Adviye Bergemann gibi iki önemli ismin konuşmacı olarak katılacağı programda, sektörel yuvarlak masa görüşmeleri olacağını da söyledi. Turizm, sağlık, yeme-içme sektörü, taşımacılık, emlak, el sanatları gibi pek çok sektörde bir araya gelecek olan kadınların, bölgesel olarak tanışma ve network ağlarını geliştirme fırsatı bulabilecekleri “Egeli Kadın Girişimciler Buluşuyor” konulu etkinliğe, bölgede iş hayatında aktif olan tüm kadınları davet etti. Kuşadası Ticaret Odası organizasyonunda gerçekleşecek olan programda, sektörel toplantılar kısmında katılımcı sayısı sınırlı olduğundan 9 Mayıs 2024 tarihi, mesai bitimine kadar Kuşadası Ticaret Odası ile irtibata geçilmesi gerekiyor.