POLİTİKA - 10 Ocak 2012 Salı 15:43

AK PARTİ TBMM GRUP TOPLANTISI

A
A
A
AK PARTİ TBMM GRUP TOPLANTISI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak’taki gelişmelerle ilgili olarak, "Irak’ta gerilimi tırmandıranlar, mezhep temelli ayrışmayı körükleyenler, Irak’ta bir mezhep çatışmasına zemin hazırlayanlar ister Sünni, ister Şii olsunlar gelecekte her zaman Yezid sıfatıyla anılmaya mahkum olacaklardır" dedi.
Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında dış politika ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin yakın coğrafyasında, 2012 yılının ilk haftasında da herkese üzüntü veren acı hadiseler yaşandığını belirterek, "Suriye’de gerek bizzat Esat yönetimi ile gerek tahrikler yoluyla şiddetin tırmandırıldığını, toplu katliamların yaşandığını müşahede ediyoruz" dedi.
Hafta içi yapılan bir intihar saldırısında, 25 Suriye vatandaşının daha hayatını kaybettiğini hatırlatan Erdoğan, Suriye’de olayların başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bini aştığını yineledi.
Irak’ta da gerilimin yeniden hat safhaya çıktığını, siyasi krizin, kitlesel ölümleri de beraberinde getirerek, sokağa yansıdığını belirten Erdoğan, 2003’ten bugüne kadar yüz binlerce ıraklının hayatını kaybettiğini söyledi. Erdoğan, son bir hafta içinde de Irak’ın çeşitli yerlerinde gerçekleşen saldırılarda yüzden fazla Iraklı’nın hayatını kaybettiğini belirtti.
Irak’ta mezhep temelli bir çatışma sürecinin başlatılmasını amaçlayan son derece kanlı provokasyonların yapıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Ne yazık ki siyasi irade, bu kanlı çatışmaların önünü kesecek adımlar atmak yerine, gerilimi tırmandıracak, etnik ve mezhebi ayrımcılığı körükleyecek bir tutum izlemeye devam ediyor. Düşünün ki kendi koalisyonu içerisinde olan ortaklarının, kendi hükümetinin içerisinde yer alan bakanlarının evlerini, tanklarla, zırhlı araçlara kuşatan bir anlayışla biz olumlu bir
gelişmeyi bekleyemeyiz. Bunu da gerçekten barış istiyor, gerçekten Irak’ın aydınlık geleceğini hazırlıyor diye değerlendiremeyiz" dedi.
Nijerya’nın başkenti Abuja ve diğer kentlerde yapılan saldırılarda da, bir gün içinde 39 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, "Tüm bu kanlı saldırıları, şiddetle kınadığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.
Masum insanlara, kadınlara, çocuklara, ekmek kavgası içindeki yoksullara, camisinde, kilisesinde ibadet eden savunmasızlara saldırmanın, hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
"İbadet edenlere, namazdan çıkanlara, ekmek parası kazanmak için kuyrukta iş bekleyenlere saldıranlar, bırakınız İslam’dan nasibini almayı, insanlıktan bile nasibini almış olamazlar. Irak’ta, Nasiriye’de, Kerbela’ya dua için giden insanlara saldırmak, kadın, erkek, çoluk, çocuk 44 kişiyi öldürmek, 70’den fazla kişiyi yaralamak, İslamla, Müslümanlıkla, insanlıkla nasıl bağdaşabilir, nasıl yan yana gelebilir? Böyle bir saldırıyı yapanlar çıkıp da ’ben Müslümanım’ nasıl diyebilir? Hz. Peygamber’in amcasının
oğlu, Allah’ın Arslanı Hz. Ali bu topraklarda şehit edildi; yetmedi mi? Hz. Peygamber’in torunu, Hz. Hüseyin ve ailesi bu topraklarda şehit edildi; yetmedi mi? Moğol saldırılarıyla Dicle nehri günlerce kan ve mürekkep aktı, dünyanın en mamur şehirlerinden Basra, Bağdat harap edildi; yetmedi mi? Bugün Irak’ta, Suriye’de, kendi kardeşine kast edenler, kendi kardeşlerini katledenler nasıl bir fitnenin, aymazlığın, gafletin ve sapkınlığın içinde olduklarını görmüyorlar mı göremiyorlar mı?"
"YEZİD SIFATIYLA ANILACAKLAR"
Irak yönetiminin, çok büyük ve tarihi bir mesuliyetin altında olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Irak’ta gerilimi tırmandıranlar, mezhep temelli ayrışmayı körükleyenler, Irak’ta bir mezhep çatışmasına zemin hazırlayanlar ister Sünni, ister Şii olsunlar gelecekte her zaman Yezid sıfatıyla anılmaya mahkum olacaklardır" dedi.
Irak’ta mezhep temelli ayrışmayı, çatışmayı körükleyen ülkelerin dökülen her damla kandan mesul olacaklarını kaydeden Erdoğan, o ülkelerin, tıpkı Kerbela’daki katiller gibi tarih boyunca bu lekeyi alınlarında taşıyacaklarını dile getirdi.
Şimdi Irak’ta yeni bir bölünme, kırılma ve çatışmaların sadece Irak’ta değil, tüm İslam coğrafyasında hayal kırıklığına neden olacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Irak’taki tüm tarafları bir kez daha aklıselime, sağduyuya davet ediyorum. Iraklı tüm kardeşlerimizin, mezhepleri, etnik kökenler ne olursa olsun, akla, vicdana, kalplerine kulak vermeye çağırıyorum. Irak yönetimini, Irak’taki dini liderleri, kanat önderlerini, Irak üzerinde nüfuz kurmaya çalışan ülkeleri de aynı şekilde sağduyulu ve sorumlu
davranmaya davet ediyorum. Irak’ta görmek istemediğimiz tek şey; yeni bir kardeş kavgasıdır. Bunun olmaması, Irak’ta fitnenin galip gelmemesi için Türkiye olarak, girişimlerimizi sürdürmeye, Irak’ta barış ve istikrarın sağlanması için samimi şekilde gayret sarf etmeye devam edeceğiz" dedi.
"CEZAYİR KONUSUNDA POLEMİĞİ GEREKSİZ GÖRÜYORUM"
Fransa Ulusal Meclisi’nin, Fransa’nın soykırımlarla özdeş tarihini bir kenara bırakıp, Türkiye’deki 1915 olaylarını istismar etmesi karşısında Ruanda ve Cezayir’deki soykırımı anlattıklarını hatırlatan Erdoğan, Cezayir Başbakanı Ahmet Uyahya’nın ise, bundan rahatsızlığını dile getirdiğini söyledi. Erdoğan, "Kardeş Cezayir halkı, bizim ne demek istediğimizi gayet iyi anladı, anlıyor. Anamuhalefet lideri de gereken cevdrten Erdoğan, "Tüm bu kanlabı anında verdi. Diğer muhalefet ve koalisyonda bulunanlar da
gerekli değerlendirmeyi, cevabı verdiler" dedi.
Yönetimlerin öncelikli görevinin, halkının hissiyatını yansıtmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu noktada polemiği tamamen gereksiz gördüğünü söyledi. Erdoğan, "Kardeş Cezayir halkına, Türkiye’nin en kalbi selamlarını, dostluk, kardeşlik ve dayanışma mesajlarını iletiyorum" diye konuştu.
"TERÖR MAĞDURLARINA ÖDEMEYİ EN KISA ZAMANDA YAPCAĞIZ"
Uludere olayı ile ilgili şu anda Uludere ve Diyarbakır savcılıkları, Genelkurmay Başkanlığı ve Şırnak Valiliği olmak üzere 3 koldan inceleme yürütüldüğünü anlatan Erdoğan, hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına tazminat ödenmesi için çalışmaların belli bir noktaya geldiğini bildirdi. Erdoğan, "Bunu da en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacağız. O bölgede terörden doğan zararları olan, başvuruda bulunan vatandaşlarımızın dosyalarını öne aldık, bu dosyaları inceleyip, hak sahiplerine de ödemelerini en
kısa zamanda yapacağız. Mağdur köylerin ve köylülerin sosyo ekonomik durumlarını iyileştirme yönünde çalışmalar başlatıldı, kendi mecrasında ilerliyor" dedi.
GÜLYAZI’YA GÜMRÜK NOKTASI
Gülyazı Köyü’ne bir gümrük noktası açılması konusunu geçen hafta Bakanlar Kurulu’nda görüştüklerini bildiren Erdoğan, "Yeni bir gümrük noktası açılması için incelemeler de devam ediyor. Gülyazı’nın yanında da iki ayrı gümrük noktasını açarak, buradaki geçişleri yasal noktaya çekmenin gayreti içindeyiz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.