POLİTİKA - 11 Ocak 2012 Çarşamba 17:11

ANKARA`DA ARAP BAHARI PANELİ

A
A
A
ANKARA`DA ARAP BAHARI PANELİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tunus halkının bir yıl içinde onuru için savaşarak bir mucize gerçekleştirdiğini, ancak Arap Baharı sürecinde en sıkıntılı bölge olan Suriye’nin Tunus, Mısır ve Libya’dan gerekli dersleri çıkartamadığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA’da Arap Baharı Paneli’ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Davutoğlu, Abdüsselam’ın ziyaretinin sembolik bir önemi olduğuna işaret ederek, Tunuslu bakanın sadece kendi ülkesini değil Tunus halkının onurunu ve ortak değerlerini de temsil ettiğini söyledi. Tunus’taki Yasemin Devrimi’nin bir yıl içinde başarıya ulaştığına işaret eden Davutoğlu, Tunus’un modernlik ve
İslamiyet’i aynı anda barındırması açısından güzel bir örnek olduğunu da kaydetti. Davutoğlu, Tunus’taki devrime Türkiye olarak hiç düşünmeden destek verdiklerini, çünkü Tunus halkının taleplerinin meşru olduğuna gönülden inandıklarını ifade ederek, "Tunus halkı bir yıl içinde onuru için savaşarak bir mucize gerçekleştirdi" diye konuştu.
Davutoğlu, Tunus’taki başarının bölgeye demokratik siyasi dönüşümün mümkün olduğunu gösterdiğini ve bundan sonraki süreçte de Türkiye’nin Tunus’un yanında olarak her türlü desteği vereceğini söyledi. İki ülke arasında hükümetler, sivil toplum örgütleri boyutlarında ilişkiler bulunduğunu, uluslararası konularda da birlikte çalışmak, birlikte hareket etmek istediklerini belirten Davutoğlu, "Bazı sıkıntı ve zorluklara rağmen Kuzey Afrika’daki dönüşümün başarılı geçti. Tunus’taki dönüşüm de barışçıl oldu.
Libya’da ise maalesef kan döküldü" dedi.
Arap Baharı sürecinde en sıkıntılı bölgenin şu an Suriye olduğunu belirten Davutoğlu, "Suriye yönetiminin aslında bu sürecin başında diğer ülkelerdeki olumlu ve olumsuz sonuçları görmek açısından avantajlıydı. Ancak bunu kullanamadı" dedi.
Esad rejiminin reformları kontrollü bir şekilde yapabilecekleri gibi bir illüzyona kapıldığını, ancak bunun mümkün olmadığını belirten Davutoğlu, "Suriye; Tunus, Mısır ve Libya’dan gerekli dersleri çıkartamadı" şeklinde konuştu.
Bakan Davutoğlu, Türkiye olarak ellerinden geleni yaptıklarını, Şam’ın kendilerini dinlemediğini, ancak tarihin akışını kimsenin durduramayacağını, bu sürecin devam edeceğini dile getirdi. Arap Baharı süreçlerinden Türkiye’nin de etkilendiğini ancak zaten yüzyıllar boyu birlikte yaşayan bu coğrafyaların birbirini etkilemesinin çok doğal olduğunu ifade eden Davutoğlu, soğuk savaş döneminin ardından tarihin normal seyrine döndüğünü söyledi.
TUNUS DIŞİŞLERİ BAKANI ABDÜSSELAM
Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam da, Tunus’taki siyasi dönüşüm sürecinin ülkedeki olayların ardından bölgede bir devrim haline geldiğini belirterek, bu sürecin çok uzun zamandır ertelendiğini, bu bölgedeki ülkelerin eski Sovyet Bloğu ülkelerinden çok da farklı olmadığını, şu andaki demokratikleşme ve siyasi değişim sürecinin uzun yıllardır yaşanan yolsuzluk gibi çok çeşitli kronik sorunların bir sonucu olduğunu anlattı. Sokaklardaki insanların değişimin mümkün olduğunu gördüklerini ve birbirlerine
yol açtıklarını belirten Abdüsselam, demokrasi ve İslamiyet’in birlikte yaşayabildiği Türkiye’yi de örnek aldıklarını bildirdi. Abdüsselam, halen bazı sıkıntılar olmasına rağmen kendisinin parlak bir gelecek konusunda iyimser olduğunu söyledi. Bölgede bu süreci yaşayan bütün halkların beklentilerinin birbirlerinin aslında aynısı olduğunu belirten Abdüsselam, bu halkların özgür yaşamak, seçme ve seçilme hakkı gibi temel haklarını talep ettiklerini kaydetti. Abdüsselam, Türkiye’nin bu sürecin aslında on
yıllardır bir parçası olduğunu ve bölge halklarının Türkiye’ye hep hayranlıkla baktığını vurgulayarak, başarılı bir model ülke olarak görülen Türkiye’nin insanların zihinleri ve kalplerini etkilediğini kaydetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na Brüksel’den havayoluyla ilk kez gelen 189 yolcu su takıyla karşılandı. Corendon Airlines, Belçika’nın başkenti Brüksel’den Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing 737-800 tipi uçak ve XC7655 sefer sayılı uçuş ile gelen 189 yolcu için görkemli karşılama töreni düzenlendi. Karşılama töreni saat 16.00’da geleneksel havacılık seremonisi olan ’su takı’ töreniyle başladı. Törende uçaklardan inen tüm yolcular ile pilot ve beraberindeki mürettebata karanfil ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 7 Ülke, 17 destinasyon Sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan 7 ülke ve 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirilecek. Corendon, 26 Ekim’e kadar sürecek sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran’a sezon boyunca bin 278 uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. “İlçemizde ağırlamaktan gururluyuz” Gazipaşa Kaymakamı ve Havalimanı Mülki İdare Amiri Orhan Altun Gazipaşa-Alanya Havalimanının, Mersin’den Antalya Havalimanı’na kadar kapsayan bölgedeki misafirler için avantaj olduğunu belirterek, "Bölgedeki otellerin rezervasyonlarını da göz önünde bulundurarak bu sezon yolcu sayımızın daha da artacağını ön görüyoruz. Hem Gazipaşa hem de Alanya için güzel adımlar turizmde güzel adımlar atılıyor. Bugün Brüksel’den ve sonrasında dünyanın dört bir yerinden gelen misafirlerimizi ilçemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.