POLİTİKA - 24 Ocak 2012 Salı 13:25

AK PARTİ MECLİS GRUP TOPLANTISI

A
A
A
AK PARTİ MECLİS GRUP TOPLANTISI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Senatosu’nun sözde ermeni soykırımının reddini suç sayan yasa tasarının kabul edilmesine sert tepki göstererek, "Bu teklif bizim için tamamen yok hükmündedir. Türkiye öyle büyük bir ülkedir ki dostluğu büyük bir paye olduğu kadar küçük insanlar için husumeti bile bir payedir. Ama biz Fransa’daki ırkçı yaklaşıma bu payeyi bile vermeyeceğiz. Hiç kimsenin ’Türkiye ile kavga ediyorum’ deyip böbürlenmesine fırsat tanımayacağız" dedi.
Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Fransa Senatosu’nun sözde ermeni soykırımının reddini suç sayan yasa tasarının kabul edilmesine sert tepki gösterdi. Erdoğan, Fransa Senatosu’ndan çok az üyenin katılımıyla ’sipariş bir oylama’ yapıldığını’ belirterek, "Gerek Fransa Ulusal Meclisi’nde, Gerek Senato’da kabul edilen bu teklif, 127’ye 86, bizim için yok hükmündedir" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Ortaçağ zihniyetini yeniden horlatılması anlamına gelen bu karar açıkça Avrupa değerlerini ayaklar altına almakta, aklıselimi ve sağduyuyu ortada kaldırmaktadır. Biz bu konuda söyleyeceklerimizi söyledik. Gerekli uyarıları yaptık. Bir yanlış yapıldığını, tarihin parlamentolarda yazılamayacağını kesin bir dille ifade ettik. Bu aşamada yasa teklifine karşı oy kullan senatörlerin Anayasa Konseyi’ne başvurmaları için gerekli girişimleri sürdürüyoruz. Bu konuda 60 imzaya gerek var. Bu
hatanın telafi edileceğine dair umudumuzu henüz kaybetmiş değiliz; bu umudu taşıyoruz. Türkiye öyle büyük bir ülkedir ki dostluğu büyük bir paye olduğu kadar küçük insanlar için husumeti bile bir payedir. Ama biz Fransa’daki ırkçı yaklaşıma bu payeyi bile vermeyeceğiz. Hiç kimsenin ’Türkiye ile kavga ediyorum’ deyip böbürlenmesine fırsat tanımayacağız. Hiç kimsenin Türkiye üzerinden siyasi rant sağlama girişimine imkan vermeyeceğiz. Ben buradan Fransa Parlamentosu’ndaki sağduyulu üyelere sesleniyorum.
Buradan Fransız entelektüellerine, sağduyulu Fransız halkına sesleniyorum. Fransa Ulusal Meclisi’nde ardından Senato’da yapılan oylama ve kabul edilen teklif aleni bir ayrımcılıktır, ırkçılıktır. Çok açık bir şekilde düşünce özgürlüğü katliamıdır. Yapılan Türkiye düşmanlığı üzerinden oy devşirme çabasıdır. Yapılan Fransa tarihine olduğu kadar Avrupa tarihine da haksızlık, insafsızlıktır. Bu ırkçı, ayrımcı girişimlere karşı susanlar, tepkisiz kalanlar, sessiz kalanlar Avrupa’da faşizmin ayak seslerini
duymamak gibi bir vebalin altına girerler. Bu mesele bir Türkiye Fransa meselesi değildir. Bu mesele bir Ermenistan Fransa meselesi de değildir. Bu mesele bir ayrımcılık bir ırkçılık meselesidir. Fransa Ulusal Meclisi’nin sağduyulu üyelerini, Fransa kamuoyunu bu tehlikeli tırmanış noktasında özellikle uyarmak istiyorum."
"ŞU ANDA SABIR DÖNEMİNDEYİZ"
Başbakan Erdoğan daha önce Sarkozy’nin dedesinin o dönemde Osmanlı topraklarında bulunan Selanik’te doğduğu belirterek, "Ne kadar Türkiye düşmanlığı yaparsa yapsın Nicholas Sarkozy soyu Osmanlı’ya dayanan tarihi Türkiye ile aslında kesişen biridir. Ne kadar düşmanlık sergilerse sergilesin, ne kadar ırkçı tutum takınırsa takınsın, Sarkozy geçmişini silip atamayacak, Osmanlı hoşgörüsüne gölge düşüremeyecektir" dedi.
Fransa’daki bu küçük ırkçı zihniyete Türkiye ile kavga ediyor payesini vermeyeceklerinin belirten Erdoğan, Türkiye olarak sağduyulu ve vakur bir tavır takınacaklarını söyledi. Erdoğan, Fransa’ya yönelik yaptırımların etap etap uygulamaya konacağını da belirterek, "Hiçbir geri adım atmadan bunları kararlılıkla uygulayacağız. Şu anda hala sabır dönemindeyiz. Sabrediyoruz ve sürecin nasıl şekilleneceğini hep birlikte izliyoruz. Gelişmelerin seyrine göre gereken tepkimizi ve tutumumuzu ortaya koyacak eylem
planımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Fransız dostlarımızın da Fransa halkının da tırmanan ayrımcılık noktasında çok daha duyarlı olacaklarına inanıyor Sarkozy ve dostlarını, yandaşlarını Fransız halkının takdirlerine havale ediyoruz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kan stokları azaldı, vatandaşlar hasta yakınları için sosyal medyadan kan arayışına giriyor Kastamonu’da yeterli kan bağışı olmayınca stoklar azaldı. Yakınları için kan bulamayan vatandaşlar, sosyal medyadan kan arayışına başladı. Türkiye genelinde olduğu gibi Kastamonu’da da Türk Kızılay’ın kan stoklarında düşüş yaşanıyor. Ramazan ayı ve uzun tatil sebebiyle yeterli kan bağışı olmamasından dolayı Türk Kızılayı Kastamonu Şubesi’nde kan stoklarında büyük düşüş yaşandı. Hasta ya da ameliyat olacak yakınları için kan bulmakta güçlük çeken vatandaşlar ise kan ihtiyaçlarını karşılaşabilmek için fazla takipçili sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptırmayı çare buluyor. "Ciddi manada sıkıntımız mevcut" Konu ile ilgili konuşan Türk Kızılayı Kastamonu Şubesi Kan Merkezi Sorumlu Doktoru Dr. Ahmet Hilmi San, “Ramazan ayından çıkmamız ve uzun tatil sonrası artan kan ihtiyacını karşılamak adına biz 7 gün 24 saat boyunca çalışmaya devam ediyoruz. Ancak vatandaşlarımızın talebinin artmasından dolayı bazen yetişmekte zorlanıyoruz. Bu konuyla alakalı vatandaşlarımızdan yardım ve destek bekliyoruz. Kapılarımız her zaman vatandaşlarımıza açık. Sağlıklı, herhangi bir sağlık problemleri yoksa gelip kan bağışında bulunabilirler. Bu konuda ciddi manada sıkıntımız mevcut. Özellikle hastanelerde artan ameliyatların ve ani gelişen olayların sürekliliğinin artmasından kaynaklı ciddi sıkıntılar oluşmakta ve bağışçılarımızdan destek talep etmekteyiz” dedi. "Vatandaşlarımızdan kan bağışı yapmalarını talep ediyoruz" Kan ihtiyacını karşılayamayan vatandaşların sosyal medyada paylaşım yaparak gönüllü aradıklarını belirten San, “Vatandaşlarımız sonuçta kan ihtiyaçları karşılanmayınca, sosyal medyada veya iletişim kanallarından kana ulaşmaya çalışıyor. Düzenli yapılan kan bağışlarından sonra, böyle bir şeye ihtiyaç olmadığını belirtmek istiyoruz. Bunun haricindeki gelişen bütün süreçleri Kızılay kendi adına zaten karşılamakla yükümlü. Biz sadece vatandaşlarımızdan kan bağışı yapmalarını talep ediyoruz. İnternet ortamında veya sosyal medya ortamından kan talep etmektense Kızılay kan bağış merkezlerine ulaşmalarını, daha kolay ve daha sağlıklı olarak düşünüyoruz” diye konuştu. Kan ihtiyacı olan bir yakını için kan bağışında bulunan Aynur Karakavuz ise, “Bir arkadaşımızın yakını hasta, yoğun bakımda. Kan lazımmış, biz de onun için buraya geldik. Bence herkesin, tanıyıp tanımayalım kan bağışında bulunması gerekiyor. Bir yakınımızın hasta olmasını beklemeye gerek yok. Kızılay’ın kan depolarının boşalmaması için bütün herkesi kan vermeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.