GENEL - 09 Şubat 2023 Perşembe 14:05

Deprem bölgelerindeki müzelerin koleksiyonlarında ciddi bir hasar tespit edilmedi

A
A
A
Deprem bölgelerindeki müzelerin koleksiyonlarında ciddi bir hasar tespit edilmedi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, deprem bölgelerindeki müzelerin koleksiyonlarında ciddi bir hasar tespit edilmediğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, deprem bölgelerindeki müzelerin koleksiyonlarında ciddi bir hasar tespit edilmediğini bildirdi.


Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından depremin ilk anından itibaren başta personelin sağlık durumunun, müze ve ören yerlerin güvenliği ile müze binası ve eserlerin durumuyla kültür varlıklarının korunması için gerekli çalışmaların yürütüldüğü belirtildi.


Açıklamada, depremden etkilenen Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır ve Adana müzelerinde herhangi bir hasar meydana gelmediği kaydedilerek, “Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman, Malatya müzelerimizde ufak çatlaklar dışında bir hasar oluşmamıştır. Müzelerimizin koleksiyonlarında ciddi bir hasar tespit edilmemiştir” denildi.


Bununla birlikte, etrafında bulunan binaların tehlike oluşturabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak Kahramanmaraş Müzesinin taşınabilir nitelikteki koleksiyonunun güvenli bir müzeye nakledildiği bildirilen açıklamada, şunlar ifade edildi:


“Hatay Arkeoloji Müzemizin bir bölümünde hasar meydana gelmiştir. Bakanlığımızca, acil durum eylem planımız doğrultusunda en hızlı ve kapsamlı personel takviyesi bu müzemize sağlanmıştır. Ayrıca elektrik kesintilerinin güvenlik zafiyeti oluşturmaması için müzemize güneş enerjili kamera sistemleri kurulmuştur. Dünya Miras Alanlarımızdan Malatya Arslantepe’de kerpiç duvarlardan hafif kaymaların bulunduğu ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler olduğu tespit edilmiş ancak alanda ciddi bir hasar oluşmamıştır. Diyarbakır surlarının sınırlı bir bölümünde hafif dökülmeler olduğu, yine Diyarbakır Suriçinde bulunan St. George Kilisesi’nin girişinde ufak çaplı dökülmeler bulunduğu tespit edilmiştir. Şanlıurfa Göbeklitepe ve Adıyaman Nemrut Dağı gibi diğer dünya miras alanlarımızda hiçbir olumsuzluk tespit edilmemiştir.”


Açıklamada, Gaziantep Kalesi ve Malatya Yeni Camii başta olmak üzere depremin etkilediği şehirlerde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olsun veya olmasın tescilli tarihi yapılarda ve müzelerde oluşan hasara ilişkin detaylı çalışmaların devam ettiği vurgulanarak, “Deprem bölgesine diğer müzelerimizden güvenlik personeli ve uzman personel desteği sağlanmıştır ve ihtiyaca göre bu çalışmalara aralıksız devam edilmektedir. Halihazırda tüm müze ve ören yerlerimiz güvenli durumda ve kontrol altındadır. İlk andan itibaren tüm teşkilatımız, depremden etkilenen personelimize destek için sahada ve merkezde üstün gayret ve örnek bir iş birliğiyle çalışmaktadır” cümlelerine yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu Ordu İl Müftülüğü tarafından üniversite öğrencilerine yönelik 4’üncüsü düzenlenen iftar programında yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi aynı sofrada buluştu. Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Müftülük hizmet binası bahçesinde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen iftar programında öğrencilere, Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan ‘diş kiraları’ verildi. Programda, din görevlileri tarafından ilahiler okunurken, dualar edildi. İftar programı hakkında açıklamalarda bulunan Odu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, "Bu gece Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indiği bir gecede müftülüğümüzün bahçesinin içerisinde bin 500 tane öğrenci iniverdi. Gelenekselleştirdiğimizi düşündüğümüz diş kiralı iftar ziyafetindeyiz. Bugün üniversitede okuyan bin 500 kadar öğrencimiz Ordu İl Müftülüğümüzün bahçesinde bizimle iftarlarını açtılar. Her yıl bu uygulamayı devam ettiriyoruz. 300’le başlamıştık, geçen yıl bin demiştik. Bu sene bin 500’ü geçtik elhamdülillah. Öğrencilerimiz buraya kadar geliyorlar. İftar ziyaretimize eşlik ediyorlar. Aynı zamanda da Osmanlı’da bir gelenek varmış, insanlar bir eve misafir olduklarında ev sahibi giderken ‘dişiniz kirlendi efendim’ der, cebine küçük bir harçlık koyarmış. Bizim diğer okuma gruplarına vermiş olduğumuz burs haricinde bu iftar ziyaretimize katılan bütün arkadaşlarımıza küçük birer zarf hediye ediyoruz. Öğrencilerimiz bizi farklı hatırlıyorlar. İlerleyen dönemlerde umut ediyoruz, İl Müftülüğümüzü, camiamızı, Müslümanları böyle yad edecekler. ‘İftar yer ve burslarımızı alırdık’ diyecekler. Bu geleneğimiz de kaim olsun istiyoruz. Biz bu işten ziyadesiyle memnunuz" diye konuştu. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, İl Emniyet Müdürü Ahmet Acar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, bazı daire müdürleri ile yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi katıldı.