EKONOMİ - 03 Nisan 2023 Pazartesi 09:56

Enerji depolamada Türk-Alman iş birliği

A
A
A
Enerji depolamada Türk-Alman iş birliği

Güneş enerjisi şirketi OzEnergy ve Alman enerji depolama teknolojileri devi “Exide Teknologies”, Avrupa’da ve Türkiye’de büyük ölçekli enerji depolama pazarına hizmet etmek için birlikte çalışmak üzere stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Güneş enerjisi şirketi OzEnergy ve Alman enerji depolama teknolojileri devi “Exide Teknologies”, Avrupa’da ve Türkiye’de büyük ölçekli enerji depolama pazarına hizmet etmek için birlikte çalışmak üzere stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Şirketler, yenilenebilir enerjiye dayalı enerji depolama geçişini ilerletmek için iş birliği yapacak.


Türkiye’de ve Avrupa’da güneş enerjisi alanında birçok alanda faaliyet gösteren “OzEnergy”, enerji depolamada 130 yıllık Alman devi “Exide Technologies” ile partnerlik genişletme sözleşmesi imzaladı.


Üst düzey katılımla gerçekleşen imza töreninde hem Türkiye’de hem Avrupa’daki projelerde “OzEnergy” ve “Exide Technologies”in birlikte çalışacakları ilan edildi.


Enerji depolamada Türkiye’nin ileri mühendislik ve hizmet kabiliyetleri ile Alman teknolojisinin kalitesini bir arada sunacak olan bu tam hizmet partnerlik iş birliği protokolü ile iki firma Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın birçok ülkesinde de enerji depolama süreçlerine birlikte çalışacak. Protokol ile enerji depolamada hem ürün hem de mühendislik hizmetinin tüm dünyada iş birliği ile sunulması amaçlanırken, uzun vadede ana hedef ise Türkiye’nin “Exide Technologies”in satış ve üretim portföyünde önemli bir noktaya gelmesi.


İmza törenine; OzEnergy Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, OzEnergy CFO’su (finansal işler müdürü), Fatih Serkan Albayrak ve OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Sarpdağ beraberinde Exide Technologies Büyük Ölçekli Depolama Sistemleri Yöneticisi Claudio Palillo, Exide Technologies Enerji Sistemleri Satış ve İş Geliştirme Direktörü Francesco Tondo ve geniş bir yatırımcı portföyü katıldı.


OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Serkan Albayrak, OzEnergy olarak 15 yıldan beri hem Türkiye’de hem Avrupa’da güneş enerjisi alanında birçok faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Proje geliştirmeden tutun, inşaat ve kurulum süreçleri, yatırımlar ile bakım süreçleri derken 2017 yılına kadar farklı kimliklerle güneş enerjisi alanında farklı yatırımlar yaptık. 2017 yılından itibaren de OzEnergy kurumsal kimliği altında, Türkiye’de ve Avrupa’da güneş enerji santrali yatırımlarında EPC firması olarak yer almaya başladık. Bu anlamda Türkiye’de ve Avrupa’da 350 megavata yakın güneş enerjisi kurulumunda aktif rol almış bulunmaktayız. Malum, özellikle son dönemdeki pandemi dönemi ve Ukrayna’da yaşayanlardan sonra güneş enerjisi her zamandan daha fazla ilgi gören bir yatırım alanı haline geldi ve güneş enerjisinin yanına da depolama alanında çok iyi talep gelmeye başladı. EPDK rakamlarına göre Türkiye’de 2022 sonu itibarıyla 164 gigavatsaat güce sahip olabilecek 2 bin 753 enerji depolamalı rüzgâr ve güneş projesi için başvuru yapıldı. Bu başvurulara karşılık, enerji depolamalı yatırımlar için tahsis edilebilecek kapasitenin 30 bin megavat düzeyinde olacağı ve bunun da 40-45 milyar dolar düzeyinde bir yatırım anlamına geleceği açıklandı. Enerji depolama alanında hem globalde hem de dünyada üretim, hizmet ve ileri mühendislik hizmetlerine olan talebin hızla artacağını öngörerek adımlarımızı Türkiye’nin enerji depolamada da bir üretim üssü haline gelmesi için atıyoruz” dedi.



“Güneş’te ileri teknoloji mühendislik ile hizmet ihraç edeceğiz”


“OzEnergy” olarak güneş enerjisi alanında Avrupa’nın en büyük yatırımcısı olan Enerparc AG ile uzun yıllardır işbirliği içerisinde olduklarını dile getiren Albayrak, “Enerji depolamada Türkiye’ye know-how transferini yaparken dünyadaki en güçlü partnerlerden biri olarak ’Exide Technologies’ firması ile beraber bir iş birliğine gitme kararı aldık. Bu anlamda hem Türkiye’de hem Avrupa’daki projelerle beraber hareket edeceğiz. EPDK’nın açıkladığı rakamlara göre enerji depolama alanında yaklaşık 20-25 milyar dolar yatırım beklendiğine dair bir açıklama yaptı. Enerji depolama alanında zaten yapılan başvura baktığınızda güneş enerji santrali lisans yatırımından daha fazla miktarda enerji alanında yatırım talebi söz konusu. Özellikle elektrikli otomobillerin gelmesiyle ve güneş enerji santral yatırımlarının artmasıyla depolama teknolojileri enerjinin şebekedeki dağınıklığının ve dengesizliğin de yönetimini sağlayacak bir alan olacak. Bu anlamda önümüzdeki yatırımlarda biz ’Exide Technologies’ şirketi ile çok güzel bir iş birliğine gittiğimize inanıyoruz. Çok heyecanlı ve büyümekte olan bir sektördeyiz. Enerji projelerinde ’Exide Technologies’ ile birlikte aktif olarak yer alacağız. Ayrıca Türkiye’deki mühendislik altyapımızla beraber ’Exide Technologies’in Avrupa’daki müşterilerine de hizmet vermeye başlayacağız. Bu anlamda hizmet ihracı anlamında ülkemize güzel katkılarda bulunacağını düşünüyoruz” diye konuştu.



“Türkiye’de de depolama pazarına aktif olarak Ozenergy ile birlikte giriyoruz”


Exide Technologies Enerji Sistemleri Satış ve İş Geliştirme Direktörü Francesco Tondo, OzEnergy ile yenilebilir enerji teknolojilerinde iş ortağı olmaktan heyecan duyduklarını belirterek, “Enerji depolama çözümlerimiz, OzEnergy’nin anahtar teslim güneş enerjisi santrali sistemlerinin önemli bir oyuncusu olacak. Bu değerli ortaklığın müşterilerin temiz ve sürdürülebilir enerji hedeflerine ulaşmalarına daha verimli ve daha üstün teknolojilerle ulaşmalarına yardımcı olacağına inanıyoruz. Türkiye’de de büyük ölçekli depolama pazarına aktif olarak gireceğiz ve ortağımızı desteklemek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" şeklinde konuştu.



“Yatırım potansiyelinden maksimum faydalanacağız”


OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Sarpdağ, yatırımcılarının kaliteye önem verdiklerini aktararak, “Her işe talip olan bir firma değiliz. Dev Türk şirketlerimizin güneş enerjisi yatırımlarına OzEnergy olarak imza attık. Uluslararası birçok firmanın Türkiye’deki yatırımlarına öncülük ettik. Tüm Türkiye’de çok farklı yerlerde arazi tipi güneş enerjisi santralleri kurulumları gerçekleştirdik. Bizim yaptığımız tüm tasarımlar Almanya’da mühendisler tarafından gözden geçiriliyor. Kullandığımız tüm ekipmanlar yerli ya da yabancı olsun Alman mühendislerimiz tarafından kontrol edilmektedir. OzEnergy olarak iş birliğimizi dünya çapında daha da genişleterek özellikle güneş enerjisi ve enerji depolamadaki bu yatırım potansiyelinden maksimum şekilde faydalanmak için elimizden geleni yapacağız. Enerji depolama sistemlerinde yaklaşık olarak 500 bin euro civarında bir megavat saatlik bir yatırım yapabilirsiniz. Enerji depolama sistemlerinde amortisman süresi de aynı güneşte olduğu gibi beş yılın altında olacaktır. Bizler de yenilenebilir enerji teknolojileri ile birlikte bu değerli yatırım potansiyelinden maksimum şekilde faydalanmak için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.



“Exide Technologies Türkiye’de üretim planlıyor”


OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Sarpdağ, konuşmasına şöyle devam etti:


“Bir sonraki aşamada OzEnergy olarak Exide Technologies ile hedefimiz enerji depolamada üretimin Türkiye’de de bir parçasının olması yönünde olacak. Biliyorsunuz son dönemde dünya daha çok yerel üretime doğru kayıyor. Halihazırda biz de Türkiye’nin hem insan kaynağı gücü, hem mühendis altyapısı, hem teknik altyapısı gücünü göz önüne alırsak Avrupa’da birçok uluslararası firma ile yaptığı gibi biz Exide Technologies ile Türkiye’de benzer bir çalışma yapmak istiyoruz ve enerji depolamada üretimin Türkiye’de de bir parçasının olması yönünde ilk adımlarımızı atmak üzere harekete geçiyoruz.”



“Santrallerin verimliliği depolama ile yükseliyor”


Elektrik depolama sistemlerinin diğer faydalarına değinen OzEnergy Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, “Türkiye’de 1 megavatlık bir güneş enerjisi santrali kurulumunun 750 bin dolar civarında olduğunu örnek verelim, bir de yanına bir enerji depolama koyduğumuz zaman yaklaşık 500 bin dolar ek bir maliyet getirecektir. Fakat enerji depolama teknolojilerinin üretimini Türkiye’de gerçekleştirdiğimizde maliyet avantajımız olacak. Bu teknolojileri daha geniş bir kitleye ulaştırdığımızda bir ülkenin yeni kurulacak elektrik enerjisi santrali ve elektrik üretim ihtiyacı optimize edilecek ve bu sebepten dolayı enerjide dışa bağımlılığımız da azalmış olacak. Maliyetler yine işletme sahibinin hesabına geri dönecektir” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum’da 61 ürün coğrafi tescilli, 26’sı sırada bekliyor 61 coğrafi işaretli ürünü ile son yıllarda özellikle mutfak kültürü ile dikkat çeken Erzurum’da, 26 ürün de tescil için sırada bekliyor. Tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olan coğrafi işaret son yıllarda rağbet görüyor. Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor. Gaziantep ve Konya’dan sonra en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip olan Erzurum’da; gastronomi başta olmak üzere coğrafi tescilli ürün açısından ön sıralarda yer alıyor. Erzurum’da 26 ürün de tescil için sırada bekliyor. İşte tescil için sırada bekleyenler Erzurum’da halen Türk Patent Kurumu’nda; Hınıs Fasulye Şekeri, Erzurum Bakırı, Erzurum Fasulye Kavurması, Erzurum Yumurtalı Patates Salatası, Erzurum Patatesli Mercimek Yemeğ,i Çat Balı, Uzundere Haris Erik Dolması, Erzurum Kahvaltısı, Erzurum Sarma Kadayıfı, Erzurum Ramazan Pidesi, Erzurum Ayak Paça Çorbası, Erzurum Etli Pazı Dolması, Erzurum Göğermiş Peynirli Pide, Erzurum Sinisi, Erzurum Tava Ketesi, Erzurum Olur Kekikli Mahallesi Kandirif Peyniri / Erzurum Kandirif Peynir,i Hınıs Domas Peyniri, Hınıs Kekik Balı, Hasankale Dövme Kebap, Hasankale Etli Ekmek, Hasankale Güveci, Pasinler Köfte, Erzurum Geven Balı, Narman Yeşil Mercimeği, Karayazı Balı ve Erzurum İspir Gobdini tescil için bekliyor.
Ankara Bakan Bolat ile CHP’li milletvekilleri arasında akaryakıt kaçakçılığı tartışması Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri arasında akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı gerekçesiyle tartışma çıktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2026 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2024 Kesin Hesap Kanun Teklifleri görüşüldü. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri arasında akaryakıt kaçakçılığı yapan bir firmaya antrepo verildiği iddiasıyla tartışma yaşandı. Bakan Bolat, CHP milletvekillerinin iddialarına ilişkin, "Belediyelerdeki iddialara cevap verirsiniz. Veli Ağbaba Bey kendinizi bizimle karıştırmayın. Sen kendini bizimle karıştırma. Veli Ağbaba’nın şecerisi de belli, bizim şecerimiz de belli" ifadelerini kullandı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ise kendilerinin ev sahibi olduğunu söyleyerek, kaçakçıya antrepo veren bir bakanın, bakanlık makamında oturamayacağını söyledi. Başarır, Bolat’ı istifaya davet etti. Ağbaba ise kaçakçılık yapan şirketin 2020-2021 döneminde 42 milyar liralık kaçak akaryakıt işi yaptığını ve devletin 18 milyar lira zarara uğradığını belirtti. Ağbaba, ismi geçen şirkete 2023 yılında antrepo verildiğini iddia etti. AK Parti Milletvekli Muhammet Emin Akbaşoğlu ise söz alarak Eski CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ’CHP, iftiralar ve yolsuzluk iddialarıyla yol alamaz, derhal arınmalı ve yoluna devam etmelidir’ sözlerini hatırlatarak CHP’nin her türlü hırsızlık ve yolsuzluktan arınmasını istedi.
Denizli Denizli’de 5.6 büyüklüğünde deprem senaryosu tatbikatı Denizli’de gerçekleştirilecek yerel düzey masabaşı ve saha tatbikatında 5.6 büyüklüğündeki deprem senaryosu canlandırıldı. 5 ilçede yıkımın yaşandığı senaryoda, enkaz altında kalan vatandaşlar kurtarıldı. AFAD Başkanlığının 2025 yılı tatbikat Programı kapsamında Denizli’de Yerel Düzey Masabaşı ve Saha Tatbikatı gerçekleştirildi. Denizli’nin Honaz ilçesi Kocabaş Mahallesi’nde bulunan AFAD Lojistik Merkezinde gerçekleştirilen deprem tatbikatında hazırlanan senaryoya göre; Denizli ilinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası Merkezefendi, Pamukkale, Tavas, Serinhisar ve Honaz ilçelerinde çeşitli derecelerde hasar oluştuğu varsayıldı. Planlanan tatbikat çerçevesinde saat belirtilmeksizin Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü tarafından tatbikat alarmı verildi. Tatbikata Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun başkanlığında AFAD İl Müdürlüğünde oluşturulan afet yönetim merkezinde yerel düzey afet grup yöneticileri ve üyeleri bir araya geldi. İl ve ilçe afet yönetim merkezlerinin şekillendirildiği tatbikata AFAD ve UMKE’nin yanı sıra kamu kurumları ile AKUT ve SAR gibi sivil toplum kuruluşları katıldı. Tatbikatta senaryo gereği enkaz altında kalanları arama kurtarma ekipleri enkaz altında kalanları ararken, yakınları gözyaşı döktü. Jandarma ekipleri de enkaza girmeye çalışanları engelledi. Gerçeği aratmayan tatbikatta, enkaz altından kurtarılan kişiler ambulanslarla hastanelere taşındı.