POLİTİKA - 07 Şubat 2012 Salı 15:58

İÇTÜZÜK TARTIŞMALARINDA DÜĞÜM ÇÖZÜLEMİYOR

A
A
A
İÇTÜZÜK TARTIŞMALARINDA DÜĞÜM ÇÖZÜLEMİYOR

TBMM İçtüzük Değişiklik Teklifi ile ilgili parti grup başkanvekillerinin bugün yaptığı toplantıdan da uzlaşma çıkmadı.
TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliğinde gerçekleşen ve yaklaşık 45 dakika süren toplantının ardından bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti Grup Başkanvekillerinin, TBMM çalışmalarında muhalefet partilerinin söz hakkını, konuşma hakkını, denetim hakkını sınırlamayı amaçlayan İçtüzük Değişiklik Teklifi üzerinde yaptıkları toplantının sona erdiğini belirterek, "Biz İçtüzük Değişiklik Teklifine esas rengini veren ve muhalefetin söz hakkını kısıtlayan maddeler konusunda mevcut
İçtüzük düzenlemesinin aynen kalması gerektiği konusundaki görüşümüzü açık bir şekilde ifade ettik. AK Parti grup başkanvekilleri bizim görüşlerimizi not ettiler, kendileri değerlendirecekler. Değerlendirme sonucuna göre tekrar belki bir araya gelebiliriz veya gelmeyebiliriz, bilmiyorum. Onlardan gelecek habere veya açıklamaya göre hareket edeceğiz" dedi.
Yeni bir görüşmenin zamanı konusunda herhangi bir planlama yapmadıklarını da ifade eden Hamzaçebi, özellikle grup önerileri başta olmak üzere muhalefetin mevcut İçtüzük’ten kaynaklanan konuşma haklarının geriye gitmesi konusundaki herhangi bir düzenlemeye CHP olarak taraf olmayacaklarını da vurguladı. Hamzaçebi, "Ama onun ötesinde meclisin çalışmalarıyla ilgili tabii ki o çalışmaları hızlandıracak düzenlemeler yapılabilir" dedi.
CHP’nin konuya ilişkin aynı hassasiyetlerinin sürdüğünü belirten Hamzaçebi,
bugün atılan tek adımın, İçtüzük Değişiklik Teklifinin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmemesi olduğunu söyledi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in önerisinin hatırlatılması üzerine de Hamzaçebi, "Sayın Cemil Çiçek, uzlaşma platformu yaratma yolunda bir çaba sarf etti. Ama konu Sayın Çiçek’in önerileriyle bir uzlaşmaya bağlanacak durumda değildir" dedi.
"DAKİKA PAZARLIĞI ETİK DEĞİL"
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise, bugünkü görüşmelerde özellikle grup önerileri üzerideki konuşmalarla ilgili olan 19. Maddeyi ele aldıklarını belirterek, "Sayın Meclis Başkanını önerdiği de bir sınırlama, AK Partinin önerdiği de bir sınırlama. Bu sınırlamanın dakika pazarlığını etik bulmadık. Yani muhalefetin sesinin kısılmasını, milletin iradesinin, egemenliğinin susturulmasının pazarlığının yapılmasını etik bulmadık. ’Bu maddeleri, bu Danışma Kurulu ile ilgili İçtüzük 19’u çıkardığınız takdirde
görüşmelere devam edelim’ dedik. Ancak teklif sahipleri bu konuda bir adım atmadığı için biz de görüşmemizi sonlandırdık. Yani, ’muhalefetsiniz, sesinizi kısacağız, gelin pazarlığını yapalım’... Böyle bir demokrasi örneği dünyanın hiçbir yerinde yok. İnsan kendi sesinin kısılmasını, muhalefet kendi sesinin kısılmasının pazarlığını yapabilir mi?" diye konuştu.
BDP olarak iyi niyetli olduklarını ve çalışma saatlerini artırmayı ve bekleyen sözleşmeleri çıkarmayı teklif ettiklerini belirten Kaplan, "Derdiniz zamansa alın size zaman dedik. Ama dertlerinin yasama değil, tamamen muhalefetin sesini kısmak olduğu anlaşılmıştır. Biz de buna BDP olarak hayır dedik" şeklinde konuştu.
Kaplan, sorunun tek çözümünün, teklifin 1. Maddesinde yer alan 19. Madde değişikliğinin geri çekilmesi olduğunu da söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.