YEREL HABERLER - 21 Ocak 2014 Salı 13:02

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Tisk Yönetimini Kabul Etti

A
A
A
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Tisk Yönetimini Kabul Etti

(KURDAKİ ARTIŞ) “SON KURDAKİ DALGALANMALARIN FED’İN OLAYA BAKIŞI VE İÇERİDEKİ YAŞANAN HADİSELERİN ETKİSİYLE BİRLİKTE DEĞERLENDİRMESİNİN DOĞRU OLACAĞI İNANCI İÇERİSİNDEYİM”
“BU ÇERÇEVEDE KUR DA MEYDANA GELECEK DALGALARIN ÖZEL SEKTÖRÜ ETKİLEMEYECEĞİ GİBİ BİR YAKLAŞIMDA DOĞRU DEĞİLDİR, BU KONUNUN İSTİHDAM VE EKONOMİYE OLUMSUZ YANSIMAMASI KONUSUNDA GEREKLİ ÖNLEMLER ALINIYOR"
ÇELİK, SURİYE KONUUSNDA ŞUNLARI SÖYLEDİ: "BİR ZULÜM VAR, BİR ZALİM VAR VE İNSAN ONURU, İNSAN HAYSİYETİ AYAKLAR ALTINDA BU SON GELİŞMELER BUNU GÖSTERMİŞTİR"
4C'LİLER HAKKINDA, MALİYE BAKANLIĞININ GÜNDEMİNDE BÖYLE BİR KONUNUN OLMAMASI ÇOK DOĞALDIR, BİZİM TOPLU SÖZLEŞMEDEN GELEN KONULARIN BAZILARI ÇÖZÜLÜYOR BAZILARI ÇÖZÜLMÜYOR ŞİMDİ BAZILARINI MECLİS’E GÖNDERMEYİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ ALDIĞIMIZ KARARLAR VAR AMA BAZILARI DA ÇÖZÜLMÜYOR BU 4C‘DE BUNLARDAN BİR TANESİ"
PELİN ÜZEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de çalışanların haklarının toplu sözleşme masasında belirlendiğini belirterek "Hükümetin masasında değil, Bakanlar Kurulu’nda belirlenmiyor. Çalışma Bakanlığı belirlemiyor. Toplu sözleşmede bir araya geliniyor ve toplu sözleşmede alınan kararlar uygulanıyor" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye İşveren Sendikaları Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakanlık binasında yapılan törende Bakan Çelik, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazeteci, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin kurlar ve kurlardaki istihdam bağlamındaki açıklamalarını hatırlatarak sorduğu soruya Bakan Çelik, şu cevabı verdi: “Son kurdaki dalgalanmaların FED’in olaya bakışı ve içerideki yaşanan hadiselerin etkisiyle birlikte değerlendirmesinin doğru olacağı inancı içerisindeyim."
Türkiye’de, özel sektörün kredi borçlarının belli olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu: "Bu çerçevede kurda meydana gelecek dalgaların özel sektörü etkilemeyeceği gibi bir yaklaşım doğru değildir. Mutlaka etkisi olacaktır ama yönetimlerin asıl amacı yönetimle niye var? Sorunları tespit edebilmek, önden sorunları görebilmek ve bunlara çözüm üretme amacıyla biz bugüne kadar hizmet sunduk ve birçok hadise gerçekleşmeden önce tedbirleri alınarak Türkiye’de gerek istihdamın artışı yani dünya ülkeleri istihdam konusunda ciddi sıkıntılar yaşarlarken biz kriz dönemlerinde en çok istihdam artışını gerçekleştiren ülke olduk. Bu çerçevede yaşadığımız bu sürecin geçici olduğu inancı içerisindeyim. Ekonomik kurmaylarımızda bu konuda alınması gereken önlemleri varsa sanayicimizi, iş dünyamızı bir sıkıntıya sokmayacak ve onunla birlikte yürümeyi hedef etmiş bir iktidar olarak sorunların birlikte çözümü konusunda yine değerlendirme olacak. Bu konunun istihdam ve ekonomiye olumsuz yansımaması konusunda gerekli önlemler an be an alınmaya devam ediyor.”
“ÇOK VAHİM BİR TABLO VAR”
Suriye ile ilgili savaş suçu niteliğinde yayımlanan görüntüler üzerine değerlendirme isteyen gazeteciye, Çelik, şöyle cevap verdi: “Bir insan olarak o resimler, o görüntüleri görmek onlara yüreklerin dayanması söz konusu değil. Çok vahim bir tablo var. Hükümet olarak Suriye ile ilgili sayın Başbakanımızın, öteden beri 'Orada bir zalimane yönetim var, zalim bir yönetim var. Orada insan onuru, insan diye bir reform dikkate alınmıyor. Soykırım adeta orada gerçekleşiyor' ifadelerini belli çevreler anlamakta belki zorlandılar ama artık bence bu konu ihtilaf konusu olmaktan çıktı diye düşünüyorum. Bir zulüm var, bir zalim var ve insan onuru, insan haysiyeti ayaklar altında bu son gelişmeler bunu göstermiştir. İnanıyorum ki gerek AB, bugünkü görüşmeler, dünya bu ve benzer gelişmeler müsaade etmeyecek bir yaklaşımı sergilemeli ki dünya insanlığı bunlara dünyanın müsaade etmeyeceğini, gelişen dünyanın bunlara müsaade etmeyeceğinin güvencesi verilmiş olsun. Aksi takdirde bunlara göz yumulur gibi bir yaklaşım daha büyük katliamların, sorumsuz anlayışların dünyada yer almasını ortaya koyar ki bu dünyada hiç düşünmememiz gereken bir tablo diye ifade edebilirim.”
“BU KONU TOPLU SÖZLEŞME MASASINDA KONUŞULAN BİR KONU OLDUĞU İÇİN ÇALIŞMA BAKANLIĞININ GÜNDEMİNDE VAR”
Çelik'e, "4C'li çalışanların statüleriyle ilgili bir çalışma yürütüleceğinin daha önce söylendiği hatırlatılarak, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in böyle bir çalışma olmayacağına" yönelik değerlendirmeleri soruldu. Bunun üzerine Bakan Şimşek, şunları söyledi:
“4C'li olarak 23 bin vatandaşımız çalışıyor. Bunların büyük bir bölümü özelleştirme içerisinde. Tazminatlarını alan ve kamudan ayrılmak zorunda kalan ama o arada da Hükümetin onlarca yıl devlete hizmet etmiş bu insanların emekliliğini temini açısından böyle bir statü ortaya koymuş 2004 yılında. Bunların özellikle ücret artışlarıyla ilgili toplu sözleşmeye konu olduğu için Ağustos ayında yaptığımız değerlendirmede üniversite mezunu bir 4C'li vatandaşımız bin 700 civarında, lise mezunu bir 4C'li bin 500 civarında ve ilkokul mezunu da bin 400 civarında bir ücret, yaklaşık yüzde 40'lık ücretlerinde toplu sözleşmede bir artış sağlandı. Şimdi konu tabi bilen ve bilinmeyenler tarafından tartışılınca gerçekten çok sıkıntılı bir durum ortaya çıkıyor. Burada ne söylerseniz çok farklı değerlendirmelere konu oluyor. Bu konu toplu sözleşme masasında konuşulan bir konu olduğu için Çalışma Bakanlığının gündeminde var."
Türkiye’de çalışanların haklarının toplu sözleşme masasında belirlendiğini anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümetin masasında değil, Bakanlar Kurulu’nda belirlenmiyor. Çalışma Bakanlığı belirlemiyor. Toplu sözleşmede bir araya geliniyor ve toplu sözleşmede alınan kararlar uygulanıyor. 4C'li konusu da 4B'li konusuda aynı şekilde toplu sözleşmede gündeme gelen konulardır. 4B'liler kadroya alındı. 4C'liler de bir tavsiye kararı olarak danışma kurullarında görüşülmesi ve burada bir düzenleme yapılırsa yapılabilirse yapılması şeklinde kararı alındı. Sayın Maliye Bakanının gündeminde olan bir konu değildir doğrudur ama Çalışma Bakanlığı’nın bu toplu sözleşme gündeminde olan bir konudur. Dolayısıyla bizim tartışmamız çok doğaldır taraflarla."
Maliye Bakanlığının gündeminde böyle bir konunun olmamasının çok doğal olduğunu anlatan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlar bütünüyle bilinmediği için sanki siz şimdi herhangi bir Bakan arkadaşa sorsanız 4C'li konusu veya personelle ilgili bir konu gündeminiz de var mı deseniz yok diyecektir çünkü onun gündeminde olan bir konu değil. Bizim toplu sözleşmeden gelen konuların bazıları çözülüyor, bazıları çözülmüyor. Şimdi bazılarını Meclis’e göndermeyi düşündüğümüz aldığımız kararlar var ama bazıları da çözülmüyor. Bu 4C‘de bunlardan bir tanesi tartıştığımız, taraflarla görüştüğümüz, ücret konusunda artışı sağladığımız ama statü konusunda henüz netleştiremediğimiz bir tablo olduğunu biz söylüyoruz. Doğru bilgi budur.“
Bunlar Da İlginizi Çekebilir