YEREL HABERLER - 14 Şubat 2014 Cuma 14:06

Alzheımera Karşı Bulmacanın Faydası Yok Dedikodu Yararlı

A
A
A
Alzheımera Karşı Bulmacanın Faydası Yok Dedikodu Yararlı

Medicana International Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülküf Önal, dünyada yaygınlaşan ve halen kesin tedavisi olmayan alzheimer hastalığına karşı önlem olarak, “Kabaca dedikodu yapılması önerilebilir, bulmaca çözmenin sanıldığı gibi faydası yoktur” dedi.
Prof. Dr. Önal, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olarak tanımladığı alzheimerın 65 yaş üstünde her 10 kişiden birinde, 85 yaş üstünde ise 2 kişiden birinde görüldüğünü kaydetti. Önal, şunları söyledi:
“Aşı çalışmaları sürüyor ama hastalığın kesin tedavisi henüz yok. Elimizde olan tedavi seçenekleri, şimdilik sadece seyrini yavaşlatıyor. Ancak yine de hastalıktan korunmada zihinsel canlılığı sağlayan egzersizler önerilebilir. Kişinin sıkça bir şeyler okuması; okuduğunu, öğrendiğini, gün içinde yaşadıklarını yakınındakilerle paylaşması oldukça önemli. Yakın hafızanın kullanılması önemli. Kabaca dedikodu yapması önerilebilir, uzak hafızanın kullanıldığı durumlardan örneğin bulmaca çözmenin sanıldığı gibi faydası yok.”
Prof. Dr. Önal, hastalığa ilişkin ailesel yatkınlığın düşük oranda olabileceğinin düşünüldüğünü, risk faktörleri arasında birinci derece akrabada down sendromu, doğumda babanın ileri yaşı, sigara ve alkol kullanımı, damar sertliği, kafa travması ve depresyon gibi çok çeşitli durumların sayılabileceğini ifade etti.
“DEPRESYONLA KARIŞTIRILMAMALI”
Bunamanın en sık nedeni olan hastalığın ilk belirtisinin genellikle unutkanlık olduğunu, ardından başka sorunların da eşlik ettiğini söyleyen Önal, “Herhangi bir tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde ortalama 9 yıl içinde ölümle sonuçlanır. Erken tanı çok önemli. Erken dönemde depresyon ile karıştırılmamalı” diye konuştu.
Hastalığın 3 evresi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Önal, “Erken ever; bellek kaybı, günün tarihini hatırlamada güçlük, daha önce bildiği mekanları tanımada güçlük, karar vermede güçlük, kelimeleri bulmada güçlük. Orta ever; belirgin unutkanlık, kişileri tanıyamama, yıkanma, giyinme gibi gündelik işlerde yardım ihtiyacı, çevrede kaybolma, konuşmada bozulma, hayaller görme, depresyon gibi ruhsal bozukluklar. İleri ever; aile üyelerini tanıyamama, yemek yeme ve yürümede güçlük, zaman içinde yatağa bağımlı hale gelme, idrar ve gayta kaçırma ve ciddi davranış bozuklukları” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.