YEREL HABERLER - 19 Mart 2014 Çarşamba 12:51

Tarihi Kent Gjirokastra’nın Restorasyonu İçin İşbirliği Prensip Anlaşması İmzalandı

A
A
A
Tarihi Kent Gjirokastra’nın Restorasyonu İçin İşbirliği Prensip Anlaşması İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Arnavutluk Kültür Bakanlığı arasında tarihi kent Gjirokastra’nın tarihi ve kültürel yapılarının korunması ve restorasyonu kapsamında karşılıklı işbirliği prensip anlaşması imzalandı.
Arnavutluk ve Türkiye başbakanları arasında 2013 yılı Ekim ayında Kosova’nın başkenti Priştine’de gerçekleştirilen görüşmelerde iki hükümet arasında, eğitim, bilim, güzel sanatlar, gençlik ve spor gibi alanlarda başarılı işbirliğinin devamı hususunda mutabakata varılmıştı. Bu doğrultuda gerçekleşen temasların neticesinde TİKA ve Arnavutluk Kültür Bakanlığı arasında işbirliği prensip anlaşması düzenlenen törenle yetkililer tarafından imzalandı. Törene, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, Arnavutluk Kültür Bakanı Mirela Kumbaro, TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin, TİKA Tiran Koordinatör Yardımcısı Necati Çayırlı, Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Elira Kokona ve diğer yetkililer katıldı.
Arnavutluk Kültür Bakanı Kumbaro törende yaptığı konuşmasında, iki ülke başbakanının görüşmesinin bir devamı olarak imzalanan işbirliği anlaşmasının önemine değinerek, bugüne kadar Arnavutluk’a verdiği desteklerden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti.
Tiran Büyükelçisi Bayraktar ise, bu protokolün sadece Arnavutluk için değil, Türkiye için de büyük önem taşıdığını belirterek, söz konusu protokolün kültürel yapıların büyük bir titizlikle muhafaza edebileceğinin göstergesi olduğuna dikkat çekti.
TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Çetin ise, bu anlaşmanın bir sonraki adımının tüm şehrin 3D rölöve çalışmasının yapılması ve restorasyon projelerinin hazırlanması şeklinde olacağını söyledi. Ayrıca Gjirokastra’nın tarihi merkezinde bulunan eserlerle ilgili gerekli müdahalelerin de belirleneceğini belirten Çetin, “Kurulan ekibin sunacağı teknik raporlar doğrultusunda önceliklere göre çalışmalara başlanılacaktır” dedi.
Kültür Bakanlığı’nda Genel Sekreter Kokona ve TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Çetin tarafından imzalanan anlaşma kapsamında, UNESCO’nun önerileri dikkate alınmak suretiyle Gjirokastra şehrindeki tarihi yapıların restorasyonu ve gerekli fizibilite çalışmalarının hayata geçirileceği kaydedilerek, böylelikle gerek kentin tarihi dokusunun korunması, gerekse kültür turizminin canlandırılmasına da katkı sağlanmış olacağı ifade edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir