YEREL HABERLER - 06 Nisan 2014 Pazar 12:39

Başbakan Yardımcısı İşler "başbakan Erdoğan İlk Turda Seçilir"

A
A
A
Başbakan Yardımcısı İşler "başbakan Erdoğan İlk Turda Seçilir"

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Cumhurbaşkanlığı seçim tartışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olması durumunda ilk turda çok rahatlıkla seçimi alabileceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı İşler, Kanal 7'de katıldığı programda Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda önemli açıklamalar yaptı.
"Muhalefetten öyle açıklamalar geliyor, öyle dil ve üslup karşımızda oluyor ki ister istemez onlara cevap verdiğiniz zaman ortam geriliyor" diyen İşler, şunları kaydetti:
"Mesela yine ortam gerecek bir açıklama olarak benim değerlendirdiğim, Kılıçdaroğlu'nun seçim sonucunu değerlendirirken yapmış olduğu değerlendirmede Sayın Başbakanımıza ahkam kesiyor, yani; 'Sayın Başbakan Erdoğan aday olmamalı.' Bu tür açıklamalar ortamı geren, gerginleştiren açıklamalar. Milletten yüzde 46 oy almış birisi yerel seçimde, daha önce genel seçimde yüzde 50 oy almış birisi, aday olmak isterse siz bunun önüne nasıl geçebilirsiniz ve bu yetkiyi nereden alıyorsunuz? Ne demek yani 'Siz aday olmayın.' Böyle bir şey söz konusu olabilir mi, böyle bir dayatma olabilir mi? O kararı Sayın Başbakanımız kendisi verecek, aday olursa da Allah nasip ederse de ilk turda çok rahatlıkla seçimi alabilecek."
Seçimin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın yapmış olduğu açıklamalar olduğunu hatırlatan İşler şöyle devam etti:
“Herhalde bu ay sonu ya da önümüzdeki ay sonu bu konu artık kendi içerisinde de konuşulacak. Belli ki Sayın Başbakanımız'la Sayın Cumhurbaşkanımızın da bir görüşmesi söz konusu olacak, ondan sonra bir yol haritası çizilecek. Ama benim beklentim, tabii ki halkın beklentisi de artık halkın seçeceği cumhurbaşkanının siyasetin içinden seçeceği birisi olması gerektiği kanaatindeyim. 'Siyaset dışından, sivil birisi olsun' şeklinde açıklamaları oldu Kılıçdaroğlu'nun. Ben bu açıklamalara da doğrusu katılmıyorum, önceden olsaydı parlamentonun doğrudan seçtiği bir cumhurbaşkanı seçecek olsaydık bu mümkün olabilirdi ama şimdi halkın doğrudan seçeceği bir cumhurbaşkanı siyaseti bilmeli, siyasetin içinden gelen birisi olmalı, siyasi jargonu bilmesi, kullanması lazım yoksa nasıl kampanya yürüteceksiniz? Bundan dolayı yine Kılıçdaroğlu'nun yapmış olduğu açıklamayı da ben doğru bulmuyorum. Kafasında bir şablon oluşturmuş o şablona göre aday belirleme... Siz kendi adayınızı bu şablon içinde belirleyebilirsiniz ama başkalarının adaylarına da aynı şablonu dayatmaya hakkınız yoktur. Dolayısıyla Sayın Başbakanımız önümüzdeki günlerde kararını verecek cumhurbaşkanlığına da aday olduğu taktirde de ben halktan büyük bir destek alacağını görüyorum. İlk turda yüzde 50'nin üzerinde bir oyla çok rahat bir şekilde inşallah cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Zaten 30 Mart seçimlerinde belki halkın vermiş olduğu en önemli mesaj 'Recep Tayyip Erdoğan'ı yedirtmedik, yedirtmeyeceğiz' mesajıydı. Sayın Başbakanımız bu çıkan tablo karşısında aday olduğu taktirde de Allah'ın izniyle de çok rahat bir şekilde cumhurbaşkanı olur.”
İşler, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Yol haritası nasıl olacak, o elbette ki görüşmeler neticesinde ortaya çıkacak. Henüz bu görüşmeler yapılmadı artık önümüzdeki haftalarda yapılacak. Yapıldıktan sonra elbetteki yol haritası çizilecek. Eğer Sayın Başbakanımızın cumhurbaşkanı olduğu taktirde bir başbakan görevi üstlenecek. Şuan Cumhurbaşkanımızın milletvekili olmaması hasebiyle hemen bu görevi üstlenmesi söz konusu olmayacağını ben düşünüyorum. Teknik olarak mümkün değil. Önümüzde iki yol var. Ya sizin dediğiniz gibi Bayburt modeli ya da ara seçim modeli ile gerçekleştirilecek ama orada bile en azından, nereden baksanız 2 ayın üzerinde bir zamana ihtiyaç var. Belki 2-3 ay gibi çok hızlandırsanız 2 ay gibi bir zaman gerekir. Çünkü seçim takvimi başlayacak adaylıklar vs. 2 ay gibi bir zamana ihtiyaç olur. Veya erken bir kongre ile eğer Abdullah Bey tekrar siyasete dönmek ister aday olursa parti genel başkanlığına bu da mümkün. Ama bunların hepsi Sayın Cumhurbaşkanımız'la Sayın Başbakanımız arasında yapılacak görüşmelerle belirlenecek. Partinin gerekli mekanizmaları var. Orada ele alınacak ve bu yol haritası bu şekilde zamanı geldiğinde -zaman da yakın şu anda- inşallah bir iki ay içerisinde her şey ortaya çıkar diye düşünüyorum."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.