EĞİTİM - 20 Eylül 2019 Cuma 12:27

8’inci dönem Türkiye stajları sertifika töreni

A
A
A
8’inci dönem Türkiye stajları sertifika töreni

Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yurt dışında yaşayan genç vatandaşlara yönelik düzenlenen “Türkiye Stajları” programının sekizinci dönem sertifika töreni gerçekleştirildi.

Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yurt dışında yaşayan genç vatandaşlara yönelik düzenlenen “Türkiye Stajları” programının sekizinci dönem sertifika töreni gerçekleştirildi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen genç vatandaşlar bir ay boyunca Türkiye’nin çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapma imkânı buldu.


Yurt dışında yaşayan genç vatandaşların Türkiye ile olan bağlarının güçlendirilmesi ve kamu kurum, kuruluşlarını yakından tanımaları amacıyla her yıl Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen “Türkiye Stajları” programının sekizinci dönem sertifika programı gerçekleştirildi. Dünyanın dört bir yanından 50 öğrenci Türkiye’nin çeşitli kurumlarında bir ay boyunca staj yaptı. Bunun yanında, düzenlenen gezi programlarıyla ülkemizin tarihi ve kültürel miraslarını da yerinde keşfetti. Düzenlenen törende konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren gençlere YTB’nin çalışmalarını anlattı.


YTB’nin yurt dışında yaşayan vatandaşlar, soydaş-akraba topluluklar ve Türkiye’de öğrenim gören uluslararası öğrenciler olmak üzere üç ana faaliyet alanı bulunduğunu aktaran Başkan Eren, yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik çalışmalara ayrı önem verdiklerini belirtti. YTB’nin yurt dışında yaşayan vatandaşlar için kurulduğunu ifade eden Eren, “YTB çoğunluğu Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız için kurulmuş bir kurum. Sizlerin dedeleri 1960’lı ve 70’li yıllarda Hollanda, Belçika, Avusturya, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelere gidip oraların ekonomisine de katıda bulundular. Sizler ise bugün o ülkelerde eğitim hayatınıza devam ediyorsunuz. Bir bakıma Türkiye’nin oralardaki temsilcisi olarak varlığınızı sürdürüyorsunuz. Bu noktada sizlerin kendi aranızdaki ilişkileriniz ve Türkiye ile olan bağlarınız çok kıymetli” diye konuştu.



Türkiye fiziki sınırların ötesinde


Türkiye’nin fiziki sınırları ötesinde çok geniş medeniyet değerlerine sahip olduğunu dile getiren Başkan Eren, “Binlerce yıllık geçmişe dayanan tarihi ve kültürel bağlarımızın olduğu topluluklar var. Balkanlarda, Kafkaslarda ve diğer yerlerde soydaş ve akraba topluluklarımız var. Yemen’de örneğin Türk köyü mevcut. Afrika’da Harar Türkleri var. Moldova’da 160 bin soydaşımız yaşıyor. Kendilerini Gökoğuz Türkü olarak tanıtıyorlar. Dolayısıyla görüleceği üzere zengin medeniyet değerlerine sahibiz. Türkiye’de son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bugün dünya görmezden gelirken çeşitli nedenlerden dolayı mağdur ve mazlum duruma düşmüş milyonlara destek oluyor; dünyanın birçok noktasına yardımlar götürüyor’’ diye konuştu.



Kendi aranızdaki iletişimi devam ettirin


YTB’nin yurt dışında yaşayan vatandaşların yaşadıkları ülkelerde topluma aktif bir şekilde katılmaları ve Türkiye ile olan bağlarının güçlenmesi için çalışmalar yürüttüğünü anlatan Başkan Eren şunları kaydetti:


“YTB’nin asli görevlerinden biri Avrupa’da yaşayan vatandaşlara yönelik çalışmalar yapmak. Bu kapsamda gençlere yönelik programları çok önemsiyoruz. Sizler çok şanlı bir nesilsiniz. Bir defa çok iyi eğitim alıyorsunuz. İyi üniversitelerde okuyorsunuz. YTB’nin de gençlere yönelik birçok programı var. Genç Liderler, İnsan Hakları Eğitimleri, Gençlik Kampları, Gençlik Köprüleri, Gençlik Akademileri gibi gençlere yönelik birçok programı hayata geçiriyoruz. Bunların sayısını da arttıracağız. Bizim sizden ricamız ülkelerinize gittiğinizde kendi aranızdaki iletişimi devam ettirin ve Türkiye ile olan bağlarınızı koparmayın.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.