POLİTİKA - 19 Mayıs 2026 Salı 18:37

AK Parti Sözcüsü Çelik: "AB-Türkiye iş birliğinin genişletilmesi gerektiğinin bir kere daha altını çiziyoruz"

A
A
A
AK Parti Sözcüsü Çelik: "AB-Türkiye iş birliğinin genişletilmesi gerektiğinin bir kere daha altını çiziyoruz"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin, "Cumhurbaşkanımızın talimatlarını, sayın Bahçeli’nin açıklamalarını ele alarak şimdiye kadar yaptığımız çalışmaları tekrar değerlendireceğiz. Yol haritamızı güncelleyerek devam edeceğiz" dedi.


AK Parti Sözcüsü Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının devam ettiği esnada partisinin Genel Merkez binasında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Çelik, konuşmasına başlamadan önce 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve İstiklal mücadelesi kahramanlarının en zor zamanda gösterdiği büyük iradenin kendileri için yol gösterici olmaya devam ettiğini söyledi.


"Netenyahu Şebekesi’nin yola çıkmış olan Küresel Sumud Filosu’na yaptığı saldırıyı lanetliyoruz"


Küresel Sumud Filosu’nun ortaya koyduğu insiyatifi bir kere daha selamladıklarını ifade eden Çelik, "Netenyahu Şebekesi’nin yola çıkmış olan Küresel Sumud Filosu’na yaptığı saldırıyı lanetliyoruz. Kendi vatandaşlarımzıın ve filonun diğer üyelerinin durumlarını yakından takip ediyoruz. Gazze’de barbarlık aynen devam ediyor. Soykırım şebekesi soykırımı farklı yöntemlerle sürdürüyor. İlaç ve gıda yardımı konusunda hala verilen sözler tutulmadığı için ikinci aşamaya geçmek zor oluyor. Ama ikinci aşamaya geçilmemesinin en büyük sebebi; İsrail tarafının buradaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve hastanelerde normal insani koşullarda olması gereken her şeyin tükenmesine yol açacak ambargo uygulamasıdır. Bu şebeke dolayısıyla başka metotlarla devam ettirmektedir. Dünyanın buna karşı da sesini yükseltmesi her bakımdan son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.


Çelik, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırıdan sonra gerçekleştirilen ateşkesin sürmesini önemli olarak değerlendirdiklerini aktararak, bundan sonraki süreçte de kalıcı barışın diplomatik akılla çözülmesine yönelik desteklerini de yinelediklerini kaydetti.


"Savunma alanında gerçekleştirdiğimiz devrimlerin görülmesi bizim açımızdan önemliydi"


SAHA EXPO 2026 Fuarı’nda Türkiye’nin savunma alanında geldiği noktanın ve Türkiye’nin nasıl bir cazibe merkezi olduğunun görüldüğüne de dikkati çeken Çelik, "Teknolojik kapasitemizin, savunma alanında gerçekleştirdiğimiz büyük devrimlerin görülmesi kadar bu konudaki ilkelerin görülmesi de bizim açımızdan önemliydi. Bununla ilgili çok güzel etkinlikler yapıldı. Gazze’de çocukları yapay zekayla öldürenlere karşı insan hayatını koruyacak milli teknoloji hamlesinin özünü oluşturan değerlerin savunulması bakımından da fuardaki etkinliklerde çok önemliydi" açıklamasında bulundu.


Geçtiğimiz günlerde AB’ye bağlı bir kurum tarafından bazı AB üyesi ülkelerin İsrail’e silah sattığına yönelik hazırlanan raporu hatırlatan Çelik, "Rapor, teknoloji ve teknolojiden elde edilen kar ve çıkarla insani değerlerin birbirinden kopması arasında büyük bir trajediyi insanlığın önüne koymaktadır. Bu, siyasetin, yönetimin ve her türlü hükümet etme biçiminin karşı karşıya kaldığı bir sınavdır" dedi.


"Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hükümet ve parti kanadında 15 Temmuz için yoğun hazırlıklar yapılacak"


Çelik, 15 Temmuz Darbe Girişimi ile Türkiye’nin haysiyetine saldıran FETÖ’ye karşı Türkiye’nin egemenliğini savunmak için canlarını feda eden şehitlerin aziz hatıralarını her zaman olduğu gibi bugün de hürmetle andıklarını dile getirerek, "Cumhurbaşkanımız hem şehitlerimizin hem de fedakar gazilerimizin bu konudaki eşsiz fedakarlıklarını bir kere daha hatırlattı. Bu sene 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne karşı direnişin yıl dönümünde bunu daha yoğun bir şekilde idrak edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hükümet ve parti kanadında yoğun hazırlıklar yapılacak" diye konuştu.


"Cumhur İttifakı ve AK Parti olarak Terörsüz Türkiye sürecini kesintisiz bir şekilde ve güçlü bir iradeyle sürdürüyoruz"


Çelik, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazeteci tarafından Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili gelecek dönemde yeni gelişmelerin olup olmayacağını sorması üzerine Çelik, "Terörsüz Türkiye, Cumhur İttifakı’nın birleşik olarak ve bir bütün olarak destek verdiği ve inşa ettiği bir süreçtir. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tarihi çağrısıyla, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlar vererek bunu bir devlet politikasına dönüştürmesiyle birlikte Cumhur İttifakı’nın başlattığı bu süreç devlet politikası olarak devam etmektedir. Bunun Türkiye tarihi ve bugünün koşulları değerlendirilmesi açısından büyük tecrübemiz var. Bunlarla ilgili bazı doğru yorumlar olduğu gibi yanlış yorum da çıkabiliyor. O açıdan baktığınızda sürecin hedeflerine ulaşması bakımından Cumhur İttifakı bir ve bütün olarak hareket etmektedir. Bu süreçlerin kendi ritmi vardır. Bu siyasetin diğer ritimleri ile mukayese edilmeyecek özgün ritimlerdir. O açıdan baktığımızda Cumhur İttifakı ve AK Parti açısından bu süreci biz kesintisiz bir şekilde güçlü bir iradeyle sürdürüyoruz. Hedef terörün ve terör örgütünün Türkiye gündeminden çıkmasıdır" cevabını verdi.


"Cumhurbaşkanımızın talimatlarını, sayın Bahçeli’nin açıklamalarını ele alarak şimdiye kadar yaptığımız çalışmaları tekrar değerlendireceğiz"


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sürece ilişkin yaptığı son açıklamalarıyla ilgili soru üzerine Çelik, "Sayın Devlet Bahçeli’nin bu sürecin başlangıcından itibaren yaptığı bütün konuşmalar; Türkiye’nin önündeki engelleri kaldırmak, Türkiye’yi terörden kurtarmak bakımından son derece güçlü ve değerli açıklamalardır. Biz her bir cümleyi son derece değerli bularak, üzerinde çalışarak ve şimdiye kadar bunlarla ilgili değerlendirmeleri kapsamlı bir şekilde yaparak süreci ilerlettik. Cumhur İttifakı bir ve bütün olarak hareket etmektedir. Sayın Bahçeli’nin yaptığı açıklamalar; terörü ve terör örgütünü gündemden çıkarmaya dönük olarak dünyada şimdiye kadar geliştirilmiş literatürü çok daha yüksek bir yere taşıyacak kıymetli açıklamalardır. Çeşitli aşamalarda yol haritasının güncellenmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın talimatlarını, sayın Bahçeli’nin açıklamalarını ele alarak şimdiye kadar yaptığımız çalışmaları tekrar değerlendireceğiz. Tabii yol haritamızı güncelleyerek devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.


"MEB’in tarihsel olayları ve coğrafi terimleri yeniden adlandırması doğrudur"


Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tarihsel olayların ve coğrafi terimlerin yeniden adlandırılmasına yönelik gerçekleştirilen uygulamaya ilişkin eleştirilerin sorulması üzerine Çelik, "Bakanımız bu yapılan değişiklerle ilgili kapsamlı açıklama yaptı, son derece doğrudur. Birilerinin ‘Coğrafi Keşif’ dediği durumlar Latin Amerika halkları için işgal ve sömürü getirmiştir. Onların kendi kültürlerinin yok edilmesi köklerinin yok edilmesi anlamına gelmiştir. Dolayısıyla bu işgalcilerin kullandığı bir deyimdir, biz bunu kullanmak zorunda değiliz. Mesela Haçlı Seferleri konusu da önemli ve güncel bir konu. Bakıyorsunuz, İsrail’in Gazze’ye saldırısından sonra Batı’da insan haklarından, demokrasiden, hukuktan bahseden pek çok siyasetçi esasında İsrail’e verilen desteğin bir Haçlı Seferi olduğundan bahsetmeye başladı. Bizim müfredatımızda Haçlı Seferleri’nin Haçlı Saldırıları olarak değiştirilmesinin ne kadar doğru olduğu bu güncel yaklaşımla da görülüyor. Bakanlığımızın bu müdahalesi sadece tarihsel bir bakış açısını düzeltmekle sınırlı değil, bugün de meselelere doğru bir yerden bakmak açısından da son derece yol göstericidir. Burada en önemli mesele şudur; önce bir meseleye nereden ve hangi değerlerden baktığınız esastır. Eğer baktığınız yerde bir açınız, doğru bir değerler navigasyonu kullanmıyorsanız vardığınız sonuçlar da yanlış olur" diye konuştu.


"Cumhurbaşkanımızın Gençlik Şöleni’nde olacağını bütün genç arkadaşlarımız biliyor"


CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Kocaeli’de AK Parti Gençlik Kolları tarafından düzenlenen Gençlik Şöleni’ne katılan gençlerin etkinliğin AK Parti organizasyonu olduğunu bilmediğine ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine Çelik, sözlerine şöyle devam etti:


"Özgür Özel’in yaptığı açıklama baştan aşağı yanlış. Bu şölenler AK Parti’nin bir geleneğidir, AK Parti bunu ilk defa yapmıyor. Orada on binlerce genç arkadaşımız bir araya getirildi. Onlar gelirken de otobüslerin üzerinde partimizin logoları vardı. İl başkanlıklarımızın önünden bu otobüsler kalktı. Sonuç olarak Cumhurbaşkanımızın o şenlikte olacağını bütün genç arkadaşlarımız biliyordu. Bu günler öncesinden duyurulmuş. Bence Türkiye’de bunu herkes duymuştur, bundan haberi olmayan tek kişi sayın Özgür Özel olabilir. Buna çok şaşırmam çünkü bütün Türkiye’nin ve dünyanın duyduğu pek çok konuyu sadece sayın Özgür Özel duymamış olabiliyor. Geçmişte de böyle durumlar oldu. bu tür yaklaşımlar haksız eleştiridir, bunların herhangi bir şekilde iyi niyetle bağdaşması mümkün değildir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Premier Lig’de 22 yıl aradan sonra şampiyon Arsenal İngiltere Premier Lig’de Arsenal, 22 yıl sonra şampiyon oldu. İngiltere Premier Lig’in 37. haftasında Manchester City, deplasmanda Bournemouth ile karşı karşıya geldi. Mücadelenin 39. dakikasında Eli Junior Kroupi’nin attığı golle geriye düşen City, 90+5’te Haaland’ın attığı golle beraberliği yakaladı. Maçta başka gol olmazken Manchester City, 1-1 berabere kaldı ve lider Arsenal 82 puanla; rakibinin 4 puan önünde şampiyonluğunu ilan etti. 22 yıllık hasret bitti ’Topçular’ en son 2003-2004 sezonunda Arsene Wenger yönetiminde The Invincibles (Yenilmezler) kadrosu adı verilen kadro ile şampiyon olmuştu. 22 yıldır şampiyonluk hasreti çeken Arsenal, bu şampiyonluğuyla beraber 14. kez kupaya uzandı. Duran toplar şampiyonluğu getirdi Arsenal bu haftaya kadar 19 maçta penaltılar hariç duran toplardan gol buldu. Bu sezon köşe vuruşlarından 18 gol bulan Kuzey Londra temsilcisi, bu alanda yeni bir rekora da imza attı. Mikel Arteta 7 sezon sonra şampiyon Arsenal’de 20 Aralık 2019 tarihinde göreve başlayan İspanyol teknik adam Mikel Arteta, 7. sezonunda takımının başında kupaya uzandı. Arteta yönetiminde Arsenal, Premier Lig’te 246 maç oynarken bu maçlarda 148 galibiyet, 48 beraberlik ve 50 mağlubiyet aldı. Bu sezon yüzde 61,4’lük galibiyet oranı yakalayan İspanyol teknik adam, Arsene Wenger dahil kulüp tarihindeki en yüksek galibiyet yüzdesine sahip teknik direktör oldu. Arteta yönetimindeki Arsenal, 30 Mayıs Cumartesi günü PSG ile UEFA Şampiyonlar Ligi finali oynayacak.
Muğla Bodrum’da kalabalık meydanlara sığmadı Muğla’nın Bodrum ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, fener alayı ve Sertap Erener konseriyle kutlandı. Kutlamaya katılan binlerce kişi, meydanı tıklım tıklım doldurdu. Milta Marina’dan başlayan fener alayına binlerce vatandaş katıldı. Ellerinde, Atatürk resimleri, bayraklar ve meşalelerle marşlar söyleyerek meydana ulaşan vatandaşlar, meydanı tıklım tıklım doldurdu. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, sahneye gaziler ile birlikte çıktı. Başkan Mandalinci, sahnede yaptığı konuşmada, "Bugün burada yalnızca bir bayramı kutlamak için değil, cumhuriyetimizin ilelebet payidar kalacağını simgeleyen kurtuluş ve bağımsızlık meşalesini hep beraber taşımak için bir aradayız. 19 Mayıs 1919, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basarak milli mücadeleyi başlattığı, bir milletin yeniden umutlarını filizlendirdiği günün adıdır. İşte o gün yakılan özgürlük ateşi, biraz önce sizler sayesinde Bodrum’da aynı kararlılıkla, aynı azimde yanmaya devam etti. Hepinizle gurur duyuyorum. Hanımefendiler, beyefendiler, sevgili gençler, kıymetli çocuklar; ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir. İşte yarının aydınlık gençleri, cumhuriyetin bekçileri, yılmaz savunucuları; emanetini aldığı atasından durmadan, yorulmadan cumhuriyet değerleriyle Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılmak için çalışmaya devam edecek" dedi. Başkan Mandalinci, Sertab Erener’e çiçek takdim etti. Sevilen sanatçı Sertab Erener, şarkılarını meydandaki binlere söyledi.
Manisa Başkan Dutlulu gençlerle bir araya geldi Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen gençlik buluşmasında gençlerle bir araya geldi. Sümerpark’ta gerçekleştirilen ve gençlerin yoğun ilgi gösterdiği programda Başkan Dutlulu gelen soruları yanıtladı, talepleri dinledi ve kendi gençlik yıllarından hatıralar paylaştı. Gençlerle yakından ilgilenen ve onlarla samimi bir sohbet gerçekleştiren Başkan Dutlulu; eğitim hayatı, kariyer planlaması ve kişisel gelişim konularında önemli tavsiyelerde bulundu. Günümüz şartlarında yalnızca diploma sahibi olmanın yeterli olmadığını vurgulayan Dutlulu, gençlere kendilerini sürekli geliştirmeleri gerektiğini hatırlattı. Başkan Dutlulu, konuşmasına şöyle devam etti: "Eskiden ülkemizde üniversiteden mezun olmak bir iş sahibi olmaya yetebiliyordu ancak artık bu tek başına yeterli değil. Bu yüzden kendinizi sürekli geliştirmenizi, farklı ortamlarda bulunarak yeni deneyimler kazanmanızı tavsiye ediyorum. Teknolojiye ayak uydurun ve öğrenmeyi hiç bırakmayın. Hepiniz sınavda başarılı olmuş, bir yerlere gelmiş, çok değerli gençlersiniz. ‘Ben mezun oldum, diplomam cebimde’ diyerek yetinmeyin, kendinizi geliştirmeye her zaman devam edin" Gençleri ve taleplerini önemsediklerini belirten Başkan Dutlulu, "Manisa’yı gençlerin şehri yapmak için çalışıyoruz. Siz talep edin biz yapalım. Manisa sizlerin sayesinde, sizlerle güzelleşecek" ifadelerini kullandı. Etkinlikte söz alan gençler, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine yönelik hizmetlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Düzenlenen kültür gezileri, gıda ve kumanya destekleri ile toplu ulaşım güzergahlarına eklenen yeni otobüs seferleri için Başkan Dutlulu’ya teşekkür ettiler. Taleplerini ve beklentilerini doğrudan belediye başkanına iletme fırsatı bulan gençler, bu tür buluşmaların kendileri için çok kıymetli olduğunu ifade etti. Çeşitli ikramların sunulduğu ve coşkulu bir atmosferde geçen etkinlik, Başkan Besim Dutlulu’nun gençlerle günün anısına hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.
İstanbul Gaziosmanpaşa’da "Gençlik ve Spor Bayramı"nda Sagopa Kajmer gençleri coşturdu İstanbul Gaziosmanpaşa’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda gençler, Sagopa Kajmer şarkılarıyla coştu. Gaziosmanpaşa Belediyesi, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte sahne ve Sagopa Kajmer lakabıyla tanınan Yunus Özyavuz, şarkılarıyla gençleri coşturdu. Alanı dolduran gençler ve vatandaşlar söylenen şarkılara coşkuyla eşlik etti. Programa Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz ve eşi de katıldı. Gençlerin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı tebrik eden Başkan Vekili Karadeniz ve eşi, Sagopa Kajmer’e sahnede plaket takdim etti. "Sagopa Kajmer’le 19 Mayıs’ı kutlamak nasip oldu" Sahneye çıkıp günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz, "19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun. Bugün on binlerce gençle birlikte Gaziosmanpaşa Meydanı’nda bayramımızı kutluyoruz. Gerçekten sözlere kendine göre çok anlamlar yükleyen, hepimizin hayatında farklı duygulara yer açan Sagopa Kajmer ile birlikte bugün 19 Mayıs’ı kutlamak nasip oldu. Biz göreve başlar başlamaz en çok gençler, en çok çocuklar için çalışacağımızı beyan etmiştik. Bu anlamlı 19 Mayıs’ı on binlerce gençle kutlamak bizim için çok keyifli. Gençler için çalışmaya, gayret etmeye devam edeceğiz" dedi. Konser alanında konuşan Buse Kayı isimli çocuk, konser heyecanını dile getirerek, "Çok güzel geçeceğine inanıyorum. Çok seviyorum zaten. Ona buradan sevgiler, saygılar" dedi. Miraç Akyol isimli bir genç ise, "Sagopa Kajmer’i seviyorum. Konser çok iyi, mükemmel ötesi" dedi.