ASAYİŞ - 05 Şubat 2026 Perşembe 08:59

Ankara’da kayalıklardan düşen parçaların zarar verdiği binanın vatandaşlarından tepki

A
A
A
Ankara’da kayalıklardan düşen parçaların zarar verdiği binanın vatandaşlarından tepki

Ankara’nın Mamak ilçesinde kayalıklardan düşen parçaların zarar verdiği binanın sakinleri tarafından belediyeye tepki gösterildi. Tepkilerin üzerine Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin olay yerinde geldi.


Olay, 2 Şubat gecesi Mamak ilçesi Akdere Mahallesi 395. Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, üzerine gecekondular inşa edilen kayalıklardan yağışlar nedeniyle zamanla aşınarak parçalar düşmeye başladı. Son olarak üç gün önce meydana gelen sağanak nedeniyle kopan dev taş parçaları yan taraftaki apartmanın garaj girişine düştü. Olay nedeniyle 11 dairenin bulunduğu 3 katlı apartman ve yanında yer alan iki katlı bina tahliye edildi. Kayaların düştüğü alandaki evlerde maddi hasar meydana gelirken, garaj girişi de kapandı. Mahalle sakinleri ise belediye yetkililerinin kendilerine yardımcı olmadıklarını söyleyerek tepki gösterdi.


Olaya ilişkin konuşan apartman sakini, "Gece saat 12 civarlarında bir sesle uyandık. Biz önce deprem sandık bir iki saniye bekledikten sonra deprem olmadığını anladık. Benim oğlum bağırdı istinat duvarı çöküyor dedi. Onun hışmıyla 2 tane biri 13 biri 12 yaşında iki tane oğlan ve kızlarımı korkuyla uyandırarak aşağı indik" dedi.


Konuya ilişkin konuşan Mamak Akdere Mahalle Muhtarı Necati Gönültaş ise "Çünkü gerçek anlamda burada bir risk var. Yarın yağışların tekrar geldiği söyleniyor. Yağışlar geldikçe de bu riskler artacak. Burada yetkililerin belediye başkanımızın, müdürlerimizin bir an önce buraya gelip nasıl bir çözüm bulunabilir, istimlak mı edilecek, riskli yapıya sokup ne yapacaksa bunun çözümünü bulup gecenin bu saatinde bu insanları, ben üç gündür uyumuyorum arkadaşlar" diye konuştu.


Vatandaşların tepkisi üzerine Mamak Belediye Başkanı Şahin olay yerine geldi


Akşam saatlerinde apartman sakinlerinin tepkisinin büyümesi üzerine Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin geldi. Binada incelemelerde bulunan Şahin, bina sakinlerinden yaşanan mağduriyet için özür diledi. Çöken istinaf duvarının kaldırılacağını ve gecekonduların durumuna bakılacağını söyleyen Şahin, çalışmaların yarın başlayacağını ifade etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de kan veren itfaiye erleri öğrencilerden alkış aldı Mersin’de Kızılay’ın ‘Okulumda Kanpanya Var’ projesi kapsamında kurulan kan bağışı çadırına itfaiye erleri de destek verdi. Okul bahçesinde kan bağışında bulunan itfaiyeciler, öğrenciler tarafından alkışlandı. Mersin’de Kızılay tarafından Türk Telekom İlkokulu’nda ‘Okulumda Kanpanya Var’ projesi kapsamında kan bağışı çadırı kuruldu. Okul bahçesinde gerçekleştirilen kampanyaya en yoğun katılımı Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Akdeniz Grup Amirliğinde görevli itfaiye erleri sağladı. Veliler, öğretmenler ve farklı meslek gruplarından vatandaşların da destek verdiği kampanyada çok sayıda itfaiye eri sıraya girerek kan bağışında bulundu. Görevleri gereği hayat kurtaran itfaiyeciler, bu kez kan vererek örnek bir dayanışma sergiledi. "Bir ünite kan bir hayat demektir" Kan bağışında bulunan itfaiye erlerini öğrenciler alkışlarla karşıladı. Kampanyaya destek veren Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Akdeniz Grup Amirliğinde görevli itfaiye amiri Mehmet Atılgan, "Biz itfaiyeciler olarak görevimiz sadece yangınlara müdahale etmek değil, hayat kurtarmaktır. Bugün de Kızılay’a kan vererek bir hayata umut olmak istedik. Çünkü kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Herkesi bu dayanışmaya davet ediyorum. Unutmayalım, bir ünite kan bir hayat demektir" ifadelerini kullandı.
Muğla Muğla Büyükşehir’den afetlere karşı ‘Mahallem Hazır’ projesi Muğla Büyükşehir Belediyesi, muhtemel afetlere karşı il genelinde hazırlık kapasitesini artırmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Mahallem Hazır’ projesi kapsamında muhtarlara yönelik eğitim çalışmalarına başladı. Proje ile mahalle ölçeğinde afet bilincinin güçlendirilmesi, doğru ve hızlı müdahale süreçlerinin oluşturulması hedefleniyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi, muhtemel afet risklerini azaltmak için ‘Mahallem Hazır’ projesiyle mahallelerin afetlere karşı daha dirençli hale gelmesini amaçlıyor. Bu kapsamda düzenlenen eğitimlerde muhtarlara; afet öncesinde alınması gereken önlemler, afet anında doğru davranış biçimleri ve afet sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili eğitim verildi. İlk eğitimler Marmaris’te Gerçekleştirildi ‘Mahallem Hazır’ projesinin ilk eğitim programı, Marmaris ilçesinde görev yapan mahalle muhtarlarına yönelik olarak gerçekleştirildi. Alanında uzman eğitmenler tarafından verilen eğitimlerde; deprem, yangın, sel ve diğer afet senaryoları üzerinden uygulamalı ve teorik bilgiler paylaşıldı. Muhtarların kendi mahallelerinde afet farkındalığını artıracak çalışmalar yürütebilmesi için rehber niteliğinde bilgiler sunuldu. Eğitimlerde ayrıca, mahalle bazında risk analizinin nasıl yapılacağı, toplanma alanlarının önemi, dezavantajlı gruplara yönelik özel planlamalar ve kurumlar arası koordinasyonun afet yönetimindeki rolü üzerinde duruldu. Muhtarların, afet anında hem vatandaşlarla hem de ilgili kurumlarla sağlıklı iletişim kurabilmelerinin hayati önem taşıdığı vurgulandı. Başkan Aras "Dirençli Muğla için mahallelerimizi hazırlıyoruz" Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Dirençli bir Muğla vizyonunu adım adım hayata geçiriyoruz. Afetlere hazırlık sadece kurumların değil, toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğudur. Bu anlayışla başlattığımız Mahallem Hazır projesi, mahallelerimizi afetlere karşı daha bilinçli, daha organize ve daha güçlü hale getirmeyi amaçlıyor" dedi. Başkan Aras, muhtarların mahallelerdeki en önemli yerel aktörler olduğuna dikkat çekerek, "Muhtarlarımız mahallelerimizin nabzını tutan, vatandaşlarımızla birebir temas halinde olan temsilcilerimizdir. Onların afet öncesi, afet anı ve afet sonrasında doğru bilgiye sahip olmaları, muhtemel risklerin en aza indirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu eğitimlerle muhtarlarımızı sürecin aktif bir parçası haline getiriyoruz. Amacımız Muğla’nın tüm mahallelerinde afet bilincini tabana yaymak, dayanışma kültürünü güçlendirmek ve muhtemel afetlerde can ve mal kayıplarını en aza indirmektir. Mahallem Hazır projesiyle daha güvenli, daha dirençli bir Muğla’yı hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.
Ankara DEM’li Sancar: "Ortak raporla ilgili uzlaşma zemini var" DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar, "Ortak raporla ilgili uzlaşma zemini var" dedi. DEM Parti İmralı heyeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı Küllyesi’ne gitmeden önce TBMM’de basın mensuplarına açıklamada bulundu. DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, "Önemli bir görüşme olacağını düşünüyoruz. Süreç başladığından beri Cumhurbaşkanı ile zaman zaman bir araya geliyoruz. Sürecin geldiği belli bir aşama var. Artık Meclis komisyonunun raporu yazım aşamasına geçtiği bir dönemde büyük bir beklenti de var. Kamuoyunda sürecin nasıl ilerleyeceğine dair bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile yapacağımız görüşmede önemli gündemlerimiz var. Görüşme bittikten sonra yazılı bir açıklama yapacağız. Sizleri, kamuoyunu bilgilendireceğiz. Önemli bir görüşme olduğunu söyledik. Hayırlara vesile olsun diyoruz" açıklamasında bulundu. DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar ise, "Son gelişmelerden bu yana önemli gelişmeler yaşandı hem Türkiye’de hem Suriye’de. Ayrıca Meclis komisyonunun çalışmalarında son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bunları Cumhurbaşkanı ile ele alacağız. Tabii görüşlerimizi paylaşacağız. Bizim önerilerimiz var, onları sunacağız. Meclis komisyonunun ortak raporuyla ilgili şu anda çalışma sürüyor. Bu konuda henüz bir nokta konulmuş değil" dedi. "Ortak raporla ilgili uzlaşma zemini var" Bir basın mensubunun ortak raporda uzlaşma olup olmadığı sorusu üzerine Sancar, "Mümkün ölçüde uzlaşmayla en geniş kesimleri kapsayacak formülasyonun çıkmasını istiyoruz. Böyle bir uzlaşmanın zemini var. Umarım bu zemini tüm partiler iyi bir şekilde değerlendirir. Sürecin ruhuna yakışacak şekilde gelecekte hepimizi rahatlatacak noktalara varılması önemli. Böyle bir uzlaşma için biz elimizden geleni yapacağız. Diğer partilerden de bu konuda aynı tutumun geleceğini düşünüyoruz ve bekliyoruz" dedi. "Umut hakkı" ile ilgili soruya ise Sancar, "Ayrıntılara girmeyelim. Süreçle ilgili bugüne kadar gelişmeleri ve bundan sonra yapılması gerekenleri, gündemde olan konuları ele alacağız" cevabını verdi.
Ankara CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal mezarı başında anıldı Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) eski Genel Başkanı Deniz Baykal, vefatının 3. yılında mezarı başında anıldı. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 11 Şubat 2023’te hayatını kaybetmişti. Baykal’ın vefatının 3. yıl dönümünde CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve siyasilerin katılımıyla Devlet Mezarlığı’nda bulunan kabri başında anma töreni düzenlendi. Özel, törende yaptığı konuşmada, "Deniz Bey’in CHP’de bakan olduğu ve partinin birinci parti olduğu dönemlerden bugüne 47 yıl sonra partimizi birinci parti yapabilmiş ve yerel seçimlerde bir büyük zaferi kazanmış, şu an dünyada belediye sayısı en çok olan, Avrupa’da oy oranı en yüksek olan sosyal demokrat parti olarak iktidara yürüyoruz. Ama kolay olmuyor. Bunun karşısında da parti, siyasi tarihimizin en büyük saldırısıyla karşı karşıyadır" diye konuştu. Özel, "Erdoğan’ın iddiası nedir? ‘Türkiye bir hukuk devletidir.’ Bizim iddiamız nedir? ‘Bu yapılanlar bir yargılama değil, siyasi bir operasyondur.’ Biz diyoruz ki bizim suçumuz Erdoğan’ı yenmek, 47 yıl sonra birinci parti olmak, AK Parti’yi ilk kez ikinci parti durumuna düşürmek. Erdoğan’ın tezine göre İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanacak, İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybedecek. Bu doğrultuda iktidar yolunda yürüyor olmak. Erdoğan, bizi konvansiyonel, normal siyasi bir mücadeleyle yenemediği ve yenemeyeceğini anladığı için bizi yenmesi gereken partisine de güveni kalmadığı için, geleceğin iktidarına, bugünün iktidarı olarak kendisinden sonraki iktidara, bugünün cumhurbaşkanı olarak kendisinden sonraki cumhurbaşkanına darbe girişiminde bulundu" dedi.