POLİTİKA - 22 Ocak 2026 Perşembe 15:45

Bakan Kurum: "En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi’nde 45 firmamız ile dünya 2.’siyiz"

A
A
A
Bakan Kurum: "En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi’nde 45 firmamız ile dünya 2.’siyiz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi’nde 45 firmamız ile dünya 2.’siyiz" dedi.


TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık başkanlığında toplandı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Komisyon Başkanı Derya Yanık, "Barınma hakkı malum olduğu üzere sadece bir konut meselesi değil, insan onuruna yaraşır bir hayatın, güvenliğin, sağlığın ve toplumsal huzurun temel şartıdır. Anayasamızın 57’inci maddesi de nitekim devlete konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alma görevini açıkça yüklemektedir. Aynı şekilde uluslararası insan hakları belgelerinde de barınma hakkı vazgeçilmez bir sosyal hak olarak tanımlanmaktadır. Bu çerçevede komisyonumuz ve alt komisyonlarımız barınma hakkını insan hakları perspektifiyle ele almakta, özellikle kırılgan gruplar, afet mağdurları, çocuklar ve dezavantajlı kesimler bakımından süreci yakından takip etmektedir" ifadelerini kullandı.



"En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi’nde 45 firmamız ile dünya 2.’siyiz"


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, barınma konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında Komisyona bilgi verdi. Bakan Kurum, "Milletimizin ev sahipliği oranını olabilecek en yüksek seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedef için de gerek sosyal konut gerekse diğer tüm enstrümanları kullanarak adımlarımızı atıyoruz. Bu noktada inşaat sektörümüzün dünyadaki yerini vurgulamam lazım. Türk müteahhitlerimiz 137 ülkede faaliyet gösteriyor. Daha da önemlisi ‘En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi’nde 45 firmamız ile dünya 2.’siyiz. Bu gücümüzü sahada da etkin bir şekilde kullanıyoruz. Bugüne kadar her afette devletimiz yaraları sarmak için hızla gereken her şeyi yapmış, milletimizle el ele afete uğrayan şehirlerimizi ayağa kaldırmıştır. Elazığ, Malatya, İzmir ve Düzce’deki depremlerde, Antalya ve Muğla’daki yangınlarda, Kastamonu, Sinop, Bartın, Giresun, Rize ve Trabzon’daki sellerde kısa sürede aksiyon aldık, 47 bin afet konutunu sosyal donatılarıyla tamamladık" dedi.



"Şu ana kadar 26 ilde 96 bin 272 hak sahibini belirledik"


Sosyal devlet anlayışıyla şimdiye kadar TOKİ’nin 1 milyon 750 bin sosyal konutu hizmete sunduğunu belirten Kurum, "Son olarak da Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yüzyılın Konut Projesi ile 500 bin sosyal konutla sosyal konut alanında bir devrim yapıyoruz. 500 bin sosyal konutumuzu, yine devletimizin gururu TOKİ 81 ilimizde inşa edecek. Milletimiz projemize inandı, devletimize güvendi ve 5 milyondan fazla geçerli başvuru oldu. Kuralarımızı çekmeye başladık. Şu ana kadar 26 ilde 96 bin 272 hak sahibini belirledik. Mart ayında tüm kuraları tamamlayacak, 2027 Mart ayında da inşallah evlerimizi teslim etmeye başlayacağız. Yüzyılın Konut Projesi’nde bütüncül bir anlayışla çalışıyor, yalnızca barınma ihtiyacını karşılayan yapılar değil, altyapısı tamamlanmış, çevresiyle uyumlu ve yaşam kalitesi yüksek yerleşim alanları olarak tasarlıyor ve vatandaşlarımızın beklentilerine bütüncül bir çözüm sunuyoruz. Yine proje kapsamında planlanan mahalle kültürünü yaşatacağımız 500 mahalle konağımızda anaokulları, el sanatları üretim merkezi, spor salonları, misafirhaneler, camiler de inşa ediyoruz" şeklinde konuştu.



"Vatandaşımızın en çok şikayetçi olduğu yüksek kiralar ve hayat pahalılığına karşı bir önlem olarak değerlendiriyoruz"


Türkiye’nin konut üretiminde güçlü bir kurumsal kapasiteye sahip olduğunun altını çizen Kurum, "Bu büyük kurumsal kapasite sayesinde elbette her sorunu çözeceğimizi veya tüm talepleri karşılayabileceğimizi iddia etmiyoruz. Ama bugünlerde kuralarını süratle çektiğimiz 500 Bin Sosyal Konut Projemiz gibi yenilikçi ve Türkiye’yi hedeflerine ulaştırma potansiyeli taşıyan projelerimizle hem konut arzını artırıyor, hem de bazı temel sorunlara çözüm üreterek yolumuza devam ediyoruz. Özellikle de vatandaşımızın en çok şikayetçi olduğu yüksek kiralar ve hayat pahalılığına karşı bir önlem ve vatandaşımızın lehine sonuç doğuracak bir çalışma olarak değerlendiriyoruz. Bu milletin istikbali için on yıllar boyunca alın teri dökmüş emeklilerimizin yaşadığı sıkıntıları bir nebze olsun hafifletmenin ev alma umudu olmayan gençlerimizi o umuda eriştirmenin bir enstrümanı olarak görüyoruz" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yazar Ahmet Turan Alkan Bursa’da toprağa verildi Bursa’da 72 yaşında hayatını kaybeden yazar Ahmet Turan Alkan, cenaze namazının ardından toprağa verildi. Bursa’da dün sabah vefat eden Ahmet Turan Alkan için Fatih Sultan Mehmet Camii’nde öğle vakti cenaze namazı kılındı. Alkan’ın cenazesi, kılınan namazın ardından Fethiye Mezarlığı’nda defnedildi. Cenaze törenine eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun yanı sıra Beşir Ayvazoğlu, Mümtazer Türköne ve Ali Bulaç da katıldı. Bir süredir kalp rahatsızlığı bulunan Ahmet Turan Alkan’ın, vefatından önce yaklaşık 10 gün yoğun bakımda tedavi gördüğü öğrenildi. Alkan, FETÖ’den dolayı Silivri Cezaevi’nde 22 ay tutuklu kalmış, 6 Temmuz 2018 tarihinde tahliye edilmişti. Alkan, FETÖ’nün gerçek yüzünü geç gördüğü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli ve okurlarından özür dilemişti. Ahmet Turan Alkan, 2021 yılında yazdığı yazıda, "FETÖ’nün bir terör örgütü olduğuna ancak 15 Temmuz darbesinden sonra görebildim, Erdoğan ve Bahçeli’den helallik diliyorum" açıklamasını yapmıştı. 15 Temmuz hain darbe girişi sonrası tutuklanan Alkan daha sonrasında kendi sitesinde şu yazıyı yayınlamıştı: "Ve asıl mesele, asıl dramatik viraj. Ülkeyi ve toplumsal huzuru altüst eden fitne-fücur fırıldakları esnasında gazete yöneticilerinin birer ikişer yurtdışına ’tüymeleri’ beni uyarmalıydı. İtiraf ederim ki uyanamadım. Gazete sayfalarında gayet demokrat ve liberal görünenlerin meğer gizli ajandaları, kağıt üzerindeki iş arkadaşlarımın meğer sahte yüzleri de varmış. Saflığın bu derecesi elbet karşılıksız bırakılamazdı ve bunun cezasını çok ağır ödedim, ödüyorum." "Reisicumhurumuz ve Bahçeli’den helallik diliyorum" Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli ve okurlarından helallik isteyen Alkan, "Yazıyla uğraşanlar bilir; şehvet-i kelam diye bir budalalık türü vardır. Bir de ’nükte yapma hırsı’. Yazarlık hayatımda bu iki benlik girdabına kapıldığım zamanlar, bu ’şevkle’ incittiğim insanlar, zedelediğim şahsiyetler oldu ki bunlar meyanında Reisicumhurumuz ve Sayın Devlet Bahçeli de var maalesef. Bunlar bir yazar için zihinde iyi tadlar bırakan şeyler değil; şimdi hatırladıkça hicab ediyor, kendilerinden helallik diliyorum" ifadelerini kullanmıştı.
Tekirdağ Tekirdağ’da trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 384 bin 344’e ulaştı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2025 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla Tekirdağ’daki trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı 384 bin 344 olarak kayıtlara geçti. Türkiye İstatistik Kurumu, 2025 yılı Aralık ayı Motorlu Kara Taşıtları İstatistiklerinden "Tekirdağ ili, trafiğe kayıtlı bulunan motorlu kara taşıtları" başlığıyla bir basın bülteni yayımladı. Buna göre Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Aralık ayı sonu itibarıyla 33 milyon 612 bin 650 oldu. Aralık ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 59,3’ünü otomobil, yüzde 23,6’sını motosiklet, yüzde 12,9’unu kamyonet, yüzde 1,9’unu traktör, yüzde 1,2’sini kamyon, yüzde 0,6’sını minibüs, yüzde 0,3’ünü otobüs ve yüzde 0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Verilere göre 2025 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla Tekirdağ’da trafiğe kayıtlı toplam 384 bin 344 motorlu kara taşıtının 191 bin 766’sı otomobil, 6 bin 476’sı minibüs, 5 bin 498’i otobüs, 55 bin 632’si kamyonet, 13 bin 12’si kamyon, 75 bin 765’i motosiklet, 1 bin 407’si özel amaçlı taşıt ve 34 bin 788’i traktörlerden oluştu. Öte yandan Tekirdağ’da Aralık ayında toplam 11 bin 748 taşıtın devri yapıldı. Noterler aracılığıyla gerçekleşen ve ikinci, üçüncü ya da daha fazla el değiştiren taşıtları kapsayan bu devirlerin 7 bin 657’sini otomobiller oluştururken, minibüs sayısı 236, otobüs sayısı 199, kamyonet sayısı 1 bin 819, kamyon sayısı 234, motosiklet sayısı 939, özel amaçlı taşıt sayısı 32 ve traktör sayısı 632 olarak kaydedildi.