GÜNDEM - 26 Ocak 2026 Pazartesi 11:24

Bakan Uraloğlu: "2025 yılında farklı türlerde toplam 801 vagonun üretimini tamamlayarak yeni bir rekora imza attık"

A
A
A
Bakan Uraloğlu: "2025 yılında farklı türlerde toplam 801 vagonun üretimini tamamlayarak yeni bir rekora imza attık"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş.’nin (TÜRASAŞ) 2025 yılını rekor ile kapadığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, "2025 yılında farklı türlerde toplam 801 vagonun üretimini tamamlayarak yeni bir rekora imza attık" dedi.


Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ’ın 2025 yılını rekor ile kapadığını açıkladı. Uraloğlu, Türkiye’nin ve bulunduğu yakın coğrafyanın en büyük raylı sistem araç üreticilerinden biri olan TÜRASAŞ’ın teknik altyapısı ve nitelikli insan gücü ile yeni nesil raylı sistem araçlarının üretimine büyük bir ivme ile devam ettiğini vurguladı.


Bakan Uraloğlu, 2025 yılında farklı türlerde toplam 801 vagonun üretiminin tamamlanmasıyla yeni bir rekora imza attıklarını ifade etti.



"2 yıllık üretim 1 yılda tamamlandı"


Askeri tank taşıma vagonu üretimi hakkında da bilgi veren Bakan Uraloğlu, "UAİS Özel Tip Askeri Taşıma Vagonu Projesi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan askeri araçların her türlü hava şartlarında planlandığı gibi ve hızlı bir şekilde demiryolu ağının ulaşabildiği noktalara lojistiğinin sağlanmasını hedefledik. Seri üretime geçtiğimiz Askeri Tank Taşıma Vagonu Projemizde, 2025 yılında 100 adet üretim yaparak 2 yıllık üretimi 1 yılda tamamladık" dedi.



Bu yıl 20 adet E5000 elektrikli anahat lokomotifi üretildi


Bakan Uraloğlu ayrıca, TÜRASAŞ bünyesindeki fabrikalarda bu yıl 20 adet E5000 elektrikli anahat lokomotifi, 160 kilometre saat hıza sahip 6 adet milli elektrikli tren, 8 adet milli banliyö treni ve 6 adet akülü manevra aracı ürettiklerini bildirdi.



Hedef ilk 100


Bakan Uraloğlu, "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 Raporu"nda TÜRASAŞ’ın 174 basamak birden yükselerek 225. sıraya yerleştiğini hatırlattı. Uraloğlu, "Hedefimiz yerli ve milli demiryolu araç üreticimizi ilk 100 sanayi kuruluşundan biri yapmak" dedi.



Bakan Uraloğlu: "2025 yılında farklı türlerde toplam 801 vagonun üretimini tamamlayarak yeni bir rekora imza attık"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir TEI 41 yaşında 1985’ten bugüne gerçekleştirdiği çalışmalarla Türkiye’nin havacılık tarihinde pek çok ilke imza atan TEI, dünyanın en çok tercih edilen havacılık motorlarına ürettiği parçalar, küresel havacılığa sunduğu bakım hizmetleri ve millî havacılık platformlarını göklerle buluşturan özgün motorlarıyla bu yıl 41’inci kuruluş yılını kutladı. 41’inci yılında millî İHA motorlarıyla irtifa rekorları kıran TEI, dünyanın en iyi tedarikçisi seçilmesinin yanı sıra, toplam 3,4 milyar dolarlık sipariş ile şirket tarihinin en büyük yıllık sipariş rekoruna imza attı. TEI ayrıca 41’inci yılında, çalışanlarının değerlendirmeleriyle 3. kez Türkiye’nin En Mutlu İş Yeri seçilme başarısını gösterdi. TEI 41’nci yılını etkinliklerle kutladı 41’inci yıl kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen törende çalışanlarla bir araya gelen TEI Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, "Ülkemizin, milletimizin göz bebeği TEI’mizin 41’inci yılı kutlu olsun. Tüm çalışanlarımıza üstün başarılar diliyorum. Daha nice yıllar." dedi. TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit ise konuşmasında "Değerli TEI ailesi, 41’inci yılımız kutlu olsun. Daha nice güzel yıllara hep beraber İnşallah" dedi. TEI ayrıca Eskişehir Şehir Hastanesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde hayata gözlerini açan bebeklere ve annelerine 41’inci yıla özel 41 adet yenidoğan malzemelerinden oluşan setler ulaştırdı. Bu setler, yeni doğan bebeklerin ve annelerinin öncelikli olarak hijyen, giyim eşyası gibi temel ihtiyaçların düşünülerek hazırlandı.
Kayseri Başkan Büyükkılıç, Çarşı Melikgazi’ye inceledi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; Melikgazi Belediyesi tarafından inşa edilerek açılışa gün sayan Çarşı Melikgazi projesini yerinde inceledi. Alpaslan Mahallesi’ndeki inşa çalışmalarında sona gelinen modern ve konsept ticaret alanı Çarşı Melikgazi’yi, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ve Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ile birlikte ziyaret eden Başkan Büyükkılıç, burada açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç konuşmasında, yöresel markaların yer alacağı, güven içerisinde alışveriş yapılacak bir mekân olacak Çarşı Melikgazi’yi ‘çok nezih bir ortam’ şeklinde nitelendirerek; "Her şeyden önce hayırlı uğurlu olsun diyorum. Şehrimize yakıştı. Sürdürülebilirlik çok önemli. Yüzümüzün akı olarak bildiğimiz esnaflarımızın Kayserili hemşehrilerimize layık hizmetleri vereceklerini umuyor ve inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu da en kısa zamanda, Ramazan ayı içerisinde Çarşı Melikgazi projesinin açılacağını dile getirerek, ziyaretleri ve destekleri dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ve Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’a teşekkürlerini iletti. Başkan Büyükkılıç, çarşıdaki tüm bölümleri ziyaret ederek Başkan Palancıoğlu’dan Çarşı Melikgazi hakkında bilgiler aldı.
Diyarbakır Diyarbakır’da kapalı yolların açılması için çalışmalar sürüyor Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kar yağışının ardından kent genelinde yürüttüğü çalışmalarla 15 ilçenin kırsal mahalle yollarını ulaşıma açtı. Kulp ve Lice’nin dağlık bölgelerinde yer alan 13 mahallede ise kapalı yolların açılması için ekiplerin yoğun çalışması sürüyor. Diyarbakır genelinde geçen hafta etkili olan kar yağışının ardından Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, ilçe belediyeleriyle koordineli şekilde kırsal mahalle yollarında kapsamlı bir çalışma yürüttü. 24 ve 25 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen çalışmalarda, vatandaşların ulaşımda mağduriyet yaşamaması amacıyla çok sayıda güzergahta yol açma çalışması yapıldı. 24 Ocakta yürütülen çalışmalar kapsamında Kulp’ta 145 kilometre, Lice’de 102,7 kilometre, Hazro’da 16 kilometre, Çüngüş’te 120 kilometre, Çermik’te 245 kilometre, Ergani’de 81 kilometre, Hani-Dicle-Eğil hattında 500 kilometre, Silvan’da 83 kilometre ve Bismil’de 33,7 kilometre olmak üzere toplam bin 326,4 kilometre kırsal mahalle yolu ulaşıma açıldı. 25 Ocakta da karla mücadele çalışmaları sürdü. Kulp’ta 157 kilometre, Lice’de 110,2 kilometre, Çüngüş’te 60 kilometre, Ergani’de 27 kilometre, Hani-Dicle-Eğil hattında 50 kilometre ve Bismil’de 13 kilometre yol açılarak ulaşım sağlandı. Yürütülen çalışmalar sonucunda 15 ilçede tüm kırsal mahalle yolları ulaşıma açıldı. Kulp ve Lice ilçelerinde ise özellikle yüksek rakımlı ve dağlık bölgelerde bulunan bazı mahalle yollarında karla mücadele çalışmaları devam ediyor. Bu mahallelerde kapalı yolların en kısa sürede ulaşıma açılması için ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor. Kulp ilçesinde Alaca, Ağaç Korur, Yaylak, Kayacık, Akçasır, Akdoruk ve Ağıl mahalleri ile Lice ilçesinde ise Saydamlı, Hedik, Bayırlı, Yalımlı, Akçabudak ve Ulucak mahalleleri ve bağlı mezraların yollarının açılması için başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.