TEKNOLOJİ - 20 Ekim 2025 Pazartesi 13:51

Bakan Uraloğlu: "Yatırımlarımız, ülkemize 1 trilyon 71 milyar dolarlık bir katkı sağladı"

A
A
A
Bakan Uraloğlu: "Yatırımlarımız, ülkemize 1 trilyon 71 milyar dolarlık bir katkı sağladı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bu yatırımlarımız, ülkemize 1 trilyon 71 milyar dolarlık bir katkı sağladı ve yıllık ortalama 1 milyon kişiye istihdama vesile oldu" dedi.


Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürleri Toplantısı’nda konuştu. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısını yapan, işleten ve yürüten bir Bakanlık olduklarını belirterek ‘gidemediğin yer senin değildir’ yaklaşımıyla Türkiye’nin dört bir yanına ulaşmaya çalıştıklarını vurguladı. Uraloğlu, Bakanlığın yaptığı işlerin Türkiye’nin kalkınma hamlesinin lokomotiflerinden biri olduğunu ve altyapı noktasında yaptıkları yatırımların Türkiye’nin geleceğine adeta mühür vurduğunu ifade etti.



"Durmak yok yola devam’ dedik ve bu sözümüzde de durduk"


Bakan Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:


"Bölge Müdürlüklerimiz de bu vizyonun sahada görünen yüzleridir. Bakanlığımızın politikalarını yerelde uygulayan, vatandaş memnuniyetini sağlayan ve ülkemizin her köşesine erişimi kolaylaştıran bir Bakanlığın ve kurumlarının temsilcileriyiz. Bizler 2002 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte aziz milletimize bir söz verdik; onun liderliğinde ‘durmak yok yola devam’ dedik ve bu sözümüzde de durduk."


Uraloğlu, bugüne kadar Marmaray, Avrasya Tüneli, Kuzey Marmara, İzmir - İstanbul, Ankara-Niğde, Çanakkale-Malkara Otoyolları , Ordu-Giresun, Rize Artvin Havalimanları, Çamlıca Kulesi, Yavuz Sultan Selim, 1915 Çanakkale, Osmangazi, Kömürhan, Nissibi, Zarova Köprüleri, Filyos Limanı, Sabuncubeli ve Zigana Tünelleri gibi eserleri hayata geçirdiklerini kaydetti. Kent içi raylı sistemlerde de birçok projeyi hayata geçirdiklerine değinen Uraloğlu, birçok projede de çalışmalara devam ettiklerini açıkladı.



"Yatırımlarımız, ülkemize 1 trilyon 71 milyar dolarlık bir katkı sağladı"


Bakan Uraloğlu, son 23 yılda toplam 298,4 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek "Bu yatırımlarımız, ülkemize 1 trilyon 71 milyar dolarlık bir katkı sağladı ve yıllık ortalama 1 milyon kişiye istihdama vesile oldu" şeklinde konuştu.



"2028’e gelmeden aşağı yukarı 17 bin 500 kilometre ağa sahip olacağız"


Bölünmüş yol ağını 6 bin 101 kilometreden 29 bin 926 kilometreye, otoyol ağını bin 714 kilometreden 3 bin 796 kilometreye çıkardıklarını belirten Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:


"Sadece 6 ilimiz bölünmüş yollarla birbirine bağlıyken bugün 77 ilimiz bölünmüş yollarla birbirine bağlı. Demiryolu ağımızı 10 bin 948 kilometreden yaklaşık 14 bin kilometreye yükselttik. 2 bin 251 kilometre hızlı tren hattı inşa ettik. Yaklaşık 4 bin kilometre demiryolu hattında da yapım çalışmalarını yürütüyoruz. 2028’e gelmeden aşağı yukarı 17 bin 500 kilometre ağa sahip olacağız. Cumhurbaşkanımızın ‘Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak’ vizyonuyla beraber çalışmalarımızı yürüttük. Öncelikle yapmamız gerekenleri yapmaya gayret ettik. Öncelikle ticari uçuşa açık 26 havalimanımız vardı, biz bunu 58’e çıkarttık. 50 ülkede sadece 60 noktaya uçabiliyorduk. Bugün 132 ülkede 355 ülkeye uçuyoruz. Denizcilikte dünyadaki 10 ülkeden bir tanesi olduk."



"Biz herkesi gideceği yere ulaştırmaya gayret ettik"


Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı uzaya gönderdiklerini şimdi ise 7A’nın planlandığını ifade eden Bakan Uraloğlu, "Geçtiğimiz günlerde 5G ihalesini de gerçekleştirdik. Teknolojinin bir üst sınıfının hem teknoloji hem hizmet anlamında ülkemize girmesine vesile olmuştur. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bizler sadece sözümüzde durduk. Biz herkesi gideceği yere ulaştırmaya gayret ettik. Verdiğimiz sözleri tuttuk, tutmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Bakan Uraloğlu, 2053 hedeflerine de değindi. Bölünmüş yol uzunluğunda 38 bin kilometreyi, demiryolu uzunluğunda ise 28 bin kilometreyi aşmayı hedeflediklerini ve bunun için çalışmaya devam ettiklerini ifade etti. Bakan Uraloğlu ayrıca ‘Net Sıfır Emisyon’ hedefine ulaşmayı istediklerini de belirtti.


Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesiyle, 1,5 milyar insanın yaşadığı, 51,2 trilyon dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılaya sahip bir coğrafyanın da merkezinde yer aldığını belirtti.


Bölge Müdürlerine tavsiyelerde bulunan Bakan Uraloğlu, ekip ruhuyla çalışmanın da önemine dikkati çekti. Uraloğlu, kaynakların doğru kullanılmasının önemini vurgulayarak kalitenin olmazsa olmaz olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Uraloğlu, Bölge Müdürlüklerinde verilen hizmetlerin standartlarının yükseltilmesi için iş birliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.



Bakan Uraloğlu: "Yatırımlarımız, ülkemize 1 trilyon 71 milyar dolarlık bir katkı sağladı"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da sokak köpeği dehşeti: 11 yaşındaki çocuk parçalamaktan son anda kurtuldu Van’ın Muradiye ilçesinde okul çıkışı 5 başıboş sokak köpeğinin saldırısına uğrayan 11 yaşındaki çocuk, çevredeki bir servis şoförünün müdahalesiyle ölümden döndü. Edinilen bilgiye göre olay, bugün saat 16.30 sıralarında Muradiye ilçesi Gönderme Mahallesi’nde meydana geldi. Okuldan çıktıktan sonra evine gitmek üzere yola koyulan 11 yaşındaki Y.A. isimli çocuğa bir anda çevresini saran 5 başıboş sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Köpeklerin arasında kalarak dehşeti yaşayan küçük çocuk, vücudunun çeşitli yerlerinden aldığı ısırık darbeleriyle ağır yaralandı. Saldırı esnasında tesadüfen bölgeden geçmekte olan bir okul servisi şoförü, durumu fark ederek hemen müdahale etti. Şoförün çabalarıyla köpeklerin elinden kurtarılan çocuk olay yerine çağrılan sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Vücudunda derin yaralar ve diş izleri bulunan çocuğun sağlık durumunun takip edildiği öğrenildi. Hastanede çocuklarının iyileşmesini bekleyen aile ve yakınları ise bölgedeki başıboş köpek sorununa dikkat çekerek yetkililerden taleplerini dile getirdi. Daha önce benzer bir olayda hayatını kaybeden Hamza’yı hatırlatan aile fertleri, "Kendi çocuklarımızın da ölmesi mi gerekiyor? Bu soruna artık kalıcı bir çözüm bulunmalı" diyerek tepkilerini dile getirdi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.