POLİTİKA - 23 Mayıs 2025 Cuma 13:38

Bakan Yumaklı: "Türkiye, 186 ülkeye 2 bin 200 çeşitten fazla tarım ve gıda ürünleri ihraç ediyor"

A
A
A
Bakan Yumaklı: "Türkiye, 186 ülkeye 2 bin 200 çeşitten fazla tarım ve gıda ürünleri ihraç ediyor"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla Türkiye, 186 ülkeye 2 bin 200 çeşitten fazla tarım ve gıda ürünleri ihraç ediyor" dedi.


Yapay Zeka Politikaları Derneği tarafından Ankara’da bir otelde ‘AI Tomorrow Summit 2025’ programı düzenlendi. Programa Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve çok sayıda protokol üyesi katıldı. "Yapay Zeka" temalı programda konuşan Bakan Yumaklı, dünya üzerinde ticaret yapılabilmesi için üretim sistemlerinin teknoloji altyapısına entegre edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kırsal kalkınma destekleriyle, projeleriyle bunu sağlamak istiyoruz. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla Türkiye, 186 ülkeye 2 bin 200 çeşitten fazla tarım ve gıda ürünleri ihraç ediyor. 2024 yılı rakamları, 32.6 milyar dolarlık bir gelir elde etmiş durumda. Tarım sektörünün en riskli sektör olduğunu vurgulamak istiyorum. İklim değişikliğinin her şartından mutlaka etkileniyor. Türkiye hem strateji konumuyla hem üretim gücüyle hem de gençlerinin özellikle üretim kabiliyeti ve yeniliklere adaptasyon hızı itibarıyla bütün risklere hazır durmalıdır. Dün tarım 4.0’la yakalanan başarıyı bugün tarım 5.0’la sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.



"4. Tarım Orman Şurası’nda yapay zeka ve akıllı tarımla ilgili alınan bütün kararları hayata geçireceğiz"


Yapay zeka konusunda 4. Tarım Orman Şurası’nda önemli tespitler yapıldığını ifade eden Bakan Yumaklı, "Sayın Cumhurbaşkanımız şura kararlarından bahsetmişti. Ben de sizlerle paylaşmak istiyorum. Yeni tarım odaklı teknoloji geliştirme bölgeleriyle AR-GE merkezleri inşa edeceğiz. Dijital tarım, yapay zeka ve ileri tarım teknolojileriyle ilgili araştırmaların yürütüleceği bir araştırma enstitüsünü hayata geçireceğiz. Kuraklık ve aşırı hava olaylarına karşı erken uyarı sistemleri kurup, dijital kuraklık izleme sistemini hayata geçireceğiz. Tarımsal gözlem uydu ağını hayata geçireceğiz, bunun çalışmaları zaten devam ediyor. Tarımsal üretime yönelik yapay zeka destekli tahmin ve izleme sistemleri kuracağız. 4. Tarım Orman Şurası’nda yapay zeka ve akıllı tarımla ilgili alınan bütün kararları hayata geçireceğiz" diye konuştu.


Program, hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.



Bakan Yumaklı: "Türkiye, 186 ülkeye 2 bin 200 çeşitten fazla tarım ve gıda ürünleri ihraç ediyor"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da asayiş uygulaması: Aranan şahıslar yakalandı, uyuşturucu madde ele geçirildi Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde gerçekleştirilen geniş kapsamlı asayiş uygulamalarında aranan şahıslar yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi, çok sayıda araç ve iş yeri denetlendi. Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde 12 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında 291 araç sorgulandı. Uygulamada 504 şahıs sorgulanmış olup, yoklama kaçağı olduğu tespit edilen 2 aranan şahıs yakalandı. Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Asayiş, Terörle Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Çevik Kuvvet, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve ilçe emniyet birimlerinin katılımıyla 24 farklı noktada sabit, hareketli yol ve umuma açık iş yeri uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan yol uygulamalarında 2 bin 741 şahıs sorgulanırken 4 aranan şahıs yakalandı. Denetimler sırasında 1 şahıstan 0,41 gram kokain, 1 şahıstan ise 2,94 gram bonzai ele geçirilerek şüpheliler hakkında adli işlem yapıldı. Ayrıca 1 şahıstan havalı tabanca ele geçirilirken, şahıs hakkında idari işlem uygulandı. Uygulamalar kapsamında bin 230 araç sorgulandı, 1 araç trafikten men edilirken 17 araca toplam 115 bin 800 TL idari para cezası kesildi. Umuma açık iş yerlerine yönelik denetimlerde ise 12 iş yeri kontrol edildi, 129 şahıs sorgulandı ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı. Denetimler sonucunda 1 iş yerinin ruhsatsız faaliyet gösterdiği tespit edilirken, 5 iş yerine idari para cezası uygulandı. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin il genelinde huzur ve güvenliğin sağlanmasına yönelik denetim ve uygulamalarının aralıksız devam edeceği bildirildi.