SAĞLIK - 30 Nisan 2026 Perşembe 11:15

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir: "Menenjit belirtileri olan bir çocuk için her dakika kritik"

A
A
A
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir: "Menenjit belirtileri olan bir çocuk için her dakika kritik"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, menenjit konusunda ebeveynleri uyararak, "Ateş, baş ağrısı ve ense sertliği bir arada görüldüğünde vakit kaybetmeden acile başvurulmalıdır. Bu üçlü tablo menenjit belirtisi olabilir. Çünkü bu belirtileri olan bir çocuk için her dakika kritik" dedi.


Güven Çayyolu Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Filiz Özdemir, ebeveynlerin çocuklarında ateşle birlikte şiddetli baş ağrısı, boyun sertliği ve ışık hassasiyeti gözlemlediklerinde bu tabloyu kesinlikle hafife almamaları gerektiğini vurguladı. Özdemir, "Aileler zaman zaman bu belirtileri sıradan bir grip ya da soğuk algınlığı ile karıştırabiliyor. Oysa menenjit, saatler içinde ciddi komplikasyonlara yol açabilen, hızlı müdahale gerektiren tıbbi bir acil durumdur" dedi.



"Beyin ve omurilik zarlarının iltihabıdır"


Uzm. Dr. Özdemir, menenjitin beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını belirterek, hastalığın bakteriyel ve viral olmak üzere iki ana formda görüldüğünü açıkladı. Özdemir, "Viral menenjit genellikle daha hafif seyreder ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşir. Ancak bakteriyel menenjit son derece hızlı ilerleyen, hayatı tehdit edebilen ve kalıcı hasar bırakabilen ağır bir tablodur. Bu iki formu birbirinden ayırt etmek ebeveynler için neredeyse imkânsızdır. Bu yüzden şüphe durumunda derhal uzman görüşü alınmalıdır" şeklinde konuştu.



"En sık 5 yaş altı çocuklarda görülür"


Menenjitin her yaşta görülebildiğini ancak özellikle bağışıklık sisteminin henüz tam olarak gelişmediği 5 yaş altı çocuklarda çok daha sık ve ağır seyrettiğini vurgulayan Özdemir, yenidoğan döneminin de en riskli süreçlerden biri olduğuna dikkat çekti. Özdemir, "Kreş ve okul öncesi çağdaki çocuklar, toplu ortamlarda bulunmaları nedeniyle menenjit yapan mikroorganizmalarla karşılaşma riskini daha sık yaşar. Özellikle kalabalık ortamlar, bağışıklığı baskılayan hastalıklar ve aşısız kalmak önemli risk faktörleri arasındadır" diye konuştu.



"Bebeklerde belirtiler farklı olabilir"


Büyük çocuklarda ense sertliği, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, ışıktan rahatsızlık ve bulantı-kusmanın tipik belirtiler arasında yer aldığını hatırlatan Özdemir, bebeklerde bu tablonun çok daha farklı ve yanıltıcı görünebileceğini söyledi. Özdemir, "Bebeklerde bıngıldağın şişmesi, tiz ve kesik kesik ağlama, aşırı uyuşukluk ya da tam tersine aşırı huzursuzluk ve emmeme gibi belirtiler ön plana çıkabilir. Vücutta küçük kırmızı-mor lekeler belirirse bu durum bakteriyel menenjitin en tehlikeli formlarından birine işaret edebilir ve çocuk derhal acile götürülmelidir" dedi.



"Tedavi geciktikçe hasar kalıcı hale gelir"


Bakteriyel menenjitin tedavisiz ya da geç tedavi edilmesi durumunda işitme kaybı, görme bozukluğu, öğrenme güçlükleri, felç ve hatta ölüme kadar gidebilen ağır sonuçlar doğurabileceğini belirten Özdemir, şunları söyledi:


"Tanıdan sonra antibiyotik tedavisi yapılmalı. Her geçen saat, çocuğun sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Erken başlanan doğru tedavi, kalıcı hasarı önlemede en belirleyici faktördür. Bu yüzden şüphe anında ’Bekleyeyim, geçer’ düşüncesi asla doğru değildir."



"En etkili koruma aşıdır"


Uzm. Dr. Filiz Özdemir, menenjitin önlenebilir bir hastalık olduğunu ve rutin aşı takviminin bu konuda son derece koruyucu bir rol oynadığını hatırlatarak şu mesajı verdi:


"Hib, pnömokok ve meningokok aşıları, menenjite yol açan en sık bakterilere karşı güçlü bir bağışıklık sağlar. Çocuğunuzun aşı takvimini eksiksiz uygulamak, onu bu tehlikeli hastalıktan korumanın en etkili yoludur. Şüphe duyduğunuzda ise beklemeden bir çocuk sağlığı uzmanına başvurun. Erken tanı, çocuğunuzun geleceğini belirleyebilir."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Başkan Ertaş bayram ve yaz sezonu için sahaya indi Balıkesir’in Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, yaklaşan Kurban Bayramı ve yaz turizm sezonu öncesinde ilgili birim müdürleriyle geniş kapsamlı bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. İlçenin turizm yoğunluğu ve bayram trafiğini sorunsuz atlatması için tüm müdürlüklere "7/24 teyakkuz" talimatı verildi. Balıkesir’in turizm lokomotifi Edremit’te, Kurban Bayramı ve beraberinde başlayacak olan yaz sezonu öncesinde hazırlıklar en üst seviyeye çıkarıldı. Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş; Belediye Başkan Yardımcıları, Zabıta, Park ve Bahçeler, Fen İşleri ile Temizlik İşleri Müdürleri ve saha sorumlularıyla bir araya gelerek kapsamlı bir durum değerlendirmesi yaptı. İlçenin dört bir yanında devam eden belediye çalışmalarının son durumunun masaya yatırıldığı toplantıda, bayram süresince yaşanabilecek olası aksaklıkların önüne geçmek adına stratejik bir yol haritası belirlendi. Toplantıda özellikle bayram öncesi kurban satış ve kesim alanlarının düzenlenmesi, sahil bölgelerindeki çevre temizliği ve yaz sezonuyla birlikte artacak olan nüfusa yönelik ek hizmet birimlerinin oluşturulması konuları karara bağlandı. Birim müdürlerinden sahadaki sorunlar hakkında detaylı rapor alan Başkan Ertaş, kronikleşen sorunların çözümü için birimler arası eş güdümün hayati önem taşıdığını vurguladı. Fen İşleri’nin devam eden yol ve kaldırım düzenlemelerini bayram öncesi hızlandırmasını, Zabıta ve Temizlik İşleri’nin ise 24 saat esasına göre denetim ve hijyen çalışmalarını sürdürmesini istedi. "Edremit’imiz için gece gündüz demeden, özveriyle çalışmaya devam edeceğiz" mesajını veren Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, hem yerel halkın hem de tatil için ilçeyi tercih edecek misafirlerin huzurlu bir sezon geçirmesi için tüm imkanların seferber edildiğini ifade etti. Toplantı sonunda saha sorumlularına planlamaları aktaran Ertaş, Edremit’in her noktasında belediyenin gülen yüzünü ve hizmet kalitesini hissettireceklerini belirtti. Koordinasyon toplantısı, bayram süresince görev alacak nöbetçi ekiplerin belirlenmesi ve çalışma takviminin netleştirilmesiyle sona erdi.